بازار سرمایه در رکود / هم پوشانی نوسانات شاخص کل با نوسانات نرخ ارز
بررسی روند شاخص کل و هم پوشانی آن با نرخ ارز غیر رسمی به خوبی نشان می دهد که رشد شاخص کل بازار سهام بیش از وابستگی به هر متغیر دیگری، در گرو رشد نرخ ارز غیر رسمی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسی روند شاخص کل در نیمه ی اول سال به خوبی نشان می دهد که بازار سرمایه نیز همانند سایر بازار های دارایی در شرایطی رکودی قرار گرفته است. گفتنی است اگرچه برخی کارشناسان تصمیماتی همچون افزایش نرخ خوراک صنایع را عامل اصلی کم رمقی بازار و نزول شاخص کل عنوان میکردند، اما به تدریج با بازگشت نرخ خوراک به فرمول سابق نیز، شاخص کل رشد قابل توجهی را تجربه نکرد.
لازم به ذکر است از نیمه ی اردیبهشت سال جاری بود که بازار سرمایه وارد فاز اصلاحی شد. همچنین تا پیش از ورود شاخص کل به فاز اصلاحی از آبان ماه سال گذشته رالی صعودی شاخص کل استارت زده شده بود و در اسفند ماه نیز بر شدت و سرعت صعود آن افزوده شد. بر این اساس شاخص کل بازار سهام توانست از ارتفاع حدود 1 میلیون و 250 هزار واحد در آبان 1401 خود را به ارتفاع 2 میلیون و 500 هزار واحد در اردیبهشت 1402 برساند. این در حالی است که در این برهه نیز نرخ ارز در بازار غیر رسمی با جهش مواجه شده بود.
هم پوشانی نوسانات شاخص کل با نوسانات نرخ ارز غیر رسمی
بررسی روند معاملات بازار سرمایه به خوبی نشان می دهد که فعلا نمی توان انتظار صعود پر قدرتی از شاخص کل داشت. در واقع هم پوشانی نوسانات شاخص کل از اردیبهشت ماه سال جاری با نوسانات نرخ ارز به خوبی نشان می دهد، در شرایط فعلی که به نظر می رسد متغیرهایی همچون قیمت های جهانی و یا سود سازی شرکت ها تغییرات محسوسی کند، رشد نرخ ارز است.
بر همین اساس با نگاه به رفتار شاخص کل در نیمه ی اول سال و همچنین مطابقت آن با رفتار نرخ ارز غیر رسمی، می توان این طور نتیجه گرفت در شرایطی که نرخ ارز به واسطه ی سیاست های تثبیتی بانک مرکزی، با رشد قابل توجهی مواجه نشود، وضعیت رکودی در بازار سرمایه نیز همچون سایر بازار ها ادامه دار خواهد بود و هر رشدی موقتی است.
ارزش معاملات پایین، نشانه ی ادامه دار بودن رکود در بازار سهام
یکی از نکاتی که همواره مورد توجه فعالان بازار سرمایه است، ارزش معامفلات بازار است. به گفته ی کارشناسان بازار سرمایه، یکی از پارامترهایی که می توان نشان دهنده ی رشد پیوسته ی بازار باشد، افزایش ارزش معاملات است. همانطور که در تصویر زیر به وضوح مشخص است روند ارزش معاملات در شش ماهه گذشته به جز مقاطع کوتاه و موقتی همواره نزولی بوده که نشان از عدم رغبت سهامداران به خرید و فروش سهم در بازار سرمایه دارد.