برنامه هفتم توسعه با رویاپردازی نوشته شده / تنها درصد کوچکی از این برنامهها اجرائی میشوند!
دنیای اقتصاد نوشت: درحالیکه طبق قانون، برنامه پنجساله هفتم توسعه باید در سال 1400 مصوب میشد تا بلافاصله بعد از اتمام برنامه ششم توسعه اجرا شود؛ اما این برنامه با تأخیری طولانی آماده شد و مجلس هرساله مجبور به تمدید برنامه ششم توسعه شد.
اجرای 20 تا 30درصدی برنامههای 5ساله
نکته درخورتوجه اینکه اگرچه وقت و هزینه هنگفتی صرف بررسی برنامههای پنجساله توسعهای در مجلس میشود؛ اما به شهادت کارشناسان و نمایندگان پیشین مجلس، تنها درصد کوچکی از این برنامهها اجرائی میشوند و هر پنج سال یک بار بدون در نظر گرفتهشدن این مهم، برنامه روی برنامه میآید و مصوبات قبلی به فراموشی سپرده میشوند. ازاینرو به گفته برخی نمایندگان، برنامه هفتم هم مثل شش برنامه پنجساله گذشته بعید است بیش از 20 تا 30درصد آن اجرائی شود؛ امری که مختص به برنامه جدید توسعه نیست و هر شش برنامه توسعهای قبلی را هم شامل میشود.
موانع اجرای برنامه ششم توسعه
البته برای اجرائینشدن میزان استاندارد برنامه ششم توسعه چالشهایی بیان شده است که در ادامه میآید؛ اما منطق حکم میکند به دنبال نوشتن و تصویب برنامههایی باشیم که تا حد امکان قابلیت اجرائیشدن داشته باشند و تا بخش درخورتوجهی از این برنامهها عملیاتی نشدهاند، آنها را کنار نگذاریم و به سراغ برنامههای دیگر نرویم. ازجمله چالشها و مشکلاتی که دراینباره برای برنامه ششم توسعه بیان شده «اثرپذیری تولید ناخالص داخلی از مشکلات ساختاری بودجه، نفتمحور بودن رشد اقتصادی، وابستگی دولت و اقتصاد ملی به درآمدهای حاصل از صدور نفت و اثرپذیری شدید اقتصاد از تداوم تحریمهای بینالمللی و همچنین نااطمینانی در مواجهه با شوکها و اختلالات بیرونی، نرخ رشد اقتصادی و سرمایهگذاری» است که بهشدت کاهش یافته است. ناگفته نماند که این چالشها در سه برنامه اول توسعه از سند چشمانداز هم وجود داشته است. همچنین کاهش قدرت خرید و مصرف سرانه و آسیبپذیری جدی محیط زیست از دیگر چالشهای اساسی و مهمی است که برای برنامه ششم توسعه بیان شده است. در چنین شرایطی اتخاذ تدابیر و ابتکارات محوری و اساسی با رویکرد جدی به چرخشهای تحولآفرین در تدوین برنامه پنجساله ضروری به نظر میرسد.
23302 برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1788400