برگزیدگان سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران معرفی شدند
ساری - ایرنا - برگزیدگان بخشهای مختلف سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران معرفی شدند و دو اثر نیز با نظر هیئت داوران به عنوان آثار برتر جشنواره به دبیرخانه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر راه یافتند.
به گزارش ایرنا، مراسم پایانی سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران امشب در سالن آمفیتئاتر مجتمع زندهیاد سلمان هراتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برگزار شد و چهرههای برتر این جشنواره پس از سه روز اجرای نمایشهای بخش نهایی، معرفی شدند.
اجرای نمایشهای مرحله نهایی سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران از روز چهارشنبه 26 آبان در دو سالن بلکباکس و آمفیتئاتر مجتمع فرهنگی و هنری زنده یاد سلمان هراتی ساری آغاز شد و تا بعدازظهر امروز که نمایش «گون» از بخش جنبی روی صحنه رفت ادامه داشت. دبیری این دوره از جشنواره تئاتر مازندران به افشین رشیدی نویسنده، بازیگر و کارگردان تئاتر مازندران سپرده شد.
امسال 18 اثر نمایشی برای شرکت در جشنواره تئاتر مازندران به دبیرخانه جشنواره معرفی شدند که پس از بازبینی آثار توسط داوران مرحله نخست متشکل از فراز فلاحنژاد، ضیاء فضلاللهپور و علیرضا سعیدی کیاسری، 10 نمایش به بخش نهایی راه یافتند. همچنین سه نمایش نیز به عنوان نمایشهای مهمان در بخش جنبی جشنواره روی صحنه رفتند.
«حقایقی درباره یک ماهی مرده» به کارگردانی سید علی حسینی و «عشق خیابانی» به کارگردانی بهزاد شاهنده از ساری، «اژدهاک» ساخته عباس ابوالحسنی و «آنتیگونه» به کارگردانی افسانه از بابل، «بر ولادیمیر و استراگون چه گذشت؟» اثر نعیم صالحی از تنکابن، «چشمها» ساخته عباس روجایی از عباسآباد، «خاطرات مجلس سوخته یک زن» به کارگردانی مسعود تیر از چالوس، «من چراغها را روشن کردهام» به کارگردانی ایمان تیموری از نور، «ترس و لرز» به کارگردانی مجید شعاعی از آمل و «سرخ او» ساخته مهیار هزارجریبی از بهشهر 10 نمایش راهیافته به مرحله نهایی این رویداد بودند و به رقابت پرداختند. البته نمایش «بر ولادیمیر و استراگون چه گذشت؟» به دلیل انصراف کارگردان نمایش در روز اجرا از دور رقابتها کنار رفت.
نمایشهای «Hello ابراهیم» اثر حامد مربوط صادق از محمودآباد، «25 ساعت عاشقی یک زن» ساخته یوسف ابراهیمی از نور و «گون» اثر سپیده زینالعابدین از بابل نیز سه نمایش اجرا شده در این جشنواره به عنوان نمایشهای بخش غیر رقابتی بودند.
هیئت داوران سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران متشکل از جهانگیر الماسی، رحمت امینی و اصغر همت پس از تماشای همه آثار جشنواره و بررسی کیفیت نمایشها، برگزیدگان این جشنواره را به شرح زیر معرفی کردند:
نمایشهای برگزیده
«ترس و لرز» به کارگردانی مسعود شعاعی / آمل
«سرخ او» به کارگردانی مهیار هزار جریبی / بهشهر
کارگردانی
اول: مهیار هزارجریبی برای کارگردانی نمایش «سرخ او» / بهشهر
دوم: مجید شعاعی برای کارگردانی نمایش «ترس و لرز» / آمل
سوم: عباس ابوالحسنی برای کارگردانی نمایش «اژدهاک» / بابل
شایسته تقدیر: افسانه منادی برای کارگردانی نمایش «آنتیگونه» / بابل
نمایشنامهنویسی
اول: مهیار هزارجریبی برای نویسندگی نمایشنامه «سرخ او» / بهشهر
دوم: مریم زرینی برای نویسندگی نمایشنامه «ترس و لرز» / آمل
سوم: افسانه منادی برای برگرداندن نمایشنامه تاریخی «آنتیگونه» به زبان مازندرانی / بابل
بازیگری مرد
اول: میلاد محمدنژاد برای بازی در نمایش «حقایقی درباره یک ماهی مرده»/ ساری
دوم: رسول عبدی برای بازی در نمایش «سرخ او» / بهشهر
سوم: میثم وهابی برای بازی در نمایش «چشمها» / عباسآباد
شایسته تقدیر: شعبان صادقی برای بازی در نمایش «خاطرات مجلس سوخته یک زن» - چالوس / علی اکبر چهاردهی برای بازی در نمایش «سرخ او» - بهشهر / مهدی صفرزاده برای بازی در نمایش «آنتیگونه» - بابل
بازیگری زن
اول: سارا یزدانی برای بازی در نمایش «سرخ او» / بهشهر
دوم: صنم بزم آرا برای بازی در نمایش «ترس و لرز» / آمل
سوم: زهرا عمرانی برای بازی در نمایش «آنتیگونه» / بابل
شایسته تقدیر: غزل ستایش برای بازی در نمایش «آنتیگونه» / افسون نامداری برای بازی در نمایش «اژدهاک» / سمیرا سلیمانی برای بازی در نمایش «سرخ او»
طراحی صحنه
طراحی برتر: مجید شعاعی برای طراحی صحنه نمایش «ترس و لرز» / آمل
شایسته تقدیر: مهیار هزارجریبی برای طراحی صحنه نمایش «سرخ او» / بهشهر
طراحی لباس
طراحی برتر: لیلی رضایی برای طراحی لباس بازیگران نمایش «چشمها» / عباسآباد
موسیقی
علی هزارجریبی برای موسیقی نمایش «سرخ او» / بهشهر
طراحی پوستر
صالح تسبیحی برای طراحی پوستر «حقایقی درباره یک ماهی مرده»
تقدیرهای جنبی
آثار بخش جنبی نیز با رای تماشاگران ارزیابی شد و بر اساس آراء مخاطبان نمایش «گون» به کارگردانی سپیده زینالعابدینی برنده جایزه 15 میلیون ریالی نمایش برتر بخش جنبی از نگاه تماشاگران شد. در بخشی از این مراسم از خانواده هنرمند شهید یاسر زندی تجلیل شد. دبیرخانه جشنواره برای تجلیل از سه اثر بخش جنبی لوح و هدایایی را به برخی بازیگران و عوامل تولید این نمایشها اهدا کرد.
همچنین از افسانه منادی بابت اقتباس از نمایشنامه آنتیگونه و نوشتن نمایشنامه به زبان مازندرانی قدردانی شد. از داوران بخش بازبینی جشنواره نیز با اهدای لوح و هدیه تقدیر شد.
یکی از نکات قابل توجه این رویداد، استقبال بسیار زیاد تماشاگران از نمایشهای جشنواره بود. به طوری که با توجه به ضرورت رعایت فاصله اجتماعی در سالنها، مسئولان برگزاری جشنواره ناچار شدند برای پاسخگویی به استقلال تماشاگران، خارج از سالن آمفیتئاتر و در محوطه نمایشگاهی مجتمع با نصب صفحه نمایش، فضایی برای علاقهمندان به تئاتر که امکان حضور در سالن آمفیتئاتر را پیدا نمیکردند ایجاد کنند.
پارسال به دلیل شرایط حاد کرونایی امکان برگزاری جشنواره با حضور تماشاگران وجود نداشت و آثار مرحله نهایی با حضور داوران در شهرهای مختلف و بدون حضور تماشاگر روی صحنه رفت. مراسم اختتامیه جشنواره سی و دوم تئاتر مازندران نیز به صورت مجازی برگزار شده بود. اما امسال اعلام امکانپذیر بودن حضور تماشاگران در سالنها با رعایت پروتکلهای بهداشتی و محدودیت ظرفیت پای تماشاگران را پس از ماهها دوری به سالنهای نمایش باز کرد.
درخواست تکمیل تالار مرکزی ساری
دبیر سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران در این مراسم گفت: مازندران تنها استانی بود که بخش بازبینی جشنواره را امسال به صورت حضوری برگزار کرد و اکنون نیز شاهد استقبال چشمگیر مخاطبان بودیم. همه این نکات با همکاری خوب عوامل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران محقق شد که از همه همراهان قدردانی میکنم.
افشین رشیدی افزود: استقبال خوب مخاطبان از جشنواره و پشت در ماندن بسیاری از هنرمندان و هنردوستان در این چند روز یک بار دیگر کمبود فضای هنری در مازندران را نشان داد.
وی با اشاره به نیمهکاره ماندن تالار مرکزی ساری طی بیش از یک دهه اخیر اظهار کرد: تکمیل این مجتمع بخش زیادی از مشکلات هنرمندان استان برای برگزاری رویدادهای اینچنینی را برطرف میکند. به نمایندگی از خانواده تئاتر استان از استاندار مازندران درخواست میکنم که پیگیری کنند تا طلسم تالار مرکزی ساری در این دوره شکسته شود.
دبیر سیوسومین جشنواره تئاتر مازندران تصریح کرد: اگر ضعفی در برگزاری این جشنواره داشتیم ناشی از امکانات بود. اما همه عوامل اجرایی و سیاستگذاری جشنواره با تمام کاستیهایی که وجود دارد تلاش کردیم برای باکیفیت و بدون چالش برگزار شدن این رویداد و تکریم هنرمندان از تمام توان استفاده کنیم.
کمبود اعتبارات فرهنگ و هنر مازندران
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز در این مراسم گفت: بعد از حدود دو سال تعطیلی فعالیتهای فرهنگی و هنری خوشحالیم که دوباره چراغ تئاتر روشن شد. خوشبختانه استقبال از جشنواره کمنظیر بود.
عباس زارع افزود: مازندران با گروههای متعدد تئاتری و هنرمندان فعال یکی از استانهای مستعد در عرصه هنرهای نمایشی است. استقبال خوب هنردوستان از این قبیل رویدادها نیز همواره نشان داد که هنر در جایگاه قابل توجهی بین مردم مازندران قرار دارد.
وی اظهار کرد: از هنرمندان میخواهم از این فرصت خوب ناشی از استقبال مردم از آثار هنری و نمایشی برای ترویج فرهنگ ایرانی اسلامی بهره بگیرند.
این مسئول با اشاره به کمبودهای مالی و زیرساختی در حوزه فرهنگ و هنر استان مازندران گفت: یک چهارم بودجه امسال اداره کل در همین جشنواره هزینه شد. این یعنی بضاعت ما اندک و زیرساختهای ما ناکافی است. از هر دو نماینده ساری در مجلس میخواهم که مطالبات فرهنگ و هنر استان و شهرستان را در مجلس به طور جدی پیگیری کنند.
زارع خاطرنشان کرد: فضای این مجتمع دیگر برای هنرمندان و هنردوستان کافی نیست. با حمایت مسئولان ارشد استان و نمایندگان ساری این وعده را میدهم که تالار مرکزی ساری دهه فجر امسال به بهرهبرداری برسد.
قدمت نمایش در مازندران
جهانگیر الماسی هنرمند شاخص تئاتر و سینمای کشور و عضو هیئت داوران مرحله نهایی نیز در این مراسم برای قرائت بیانیه هیئت داوران در جایگاه حاضر شد و پیش از خواندن بیانیه خواستار توجه ویژه و جدی مسئولان به حوزه تئاتر به ویژه در استان ها شد.
وی شمال ایران را از مناطق هنرخیز ایران توصیف کرد و با اشاره به قدمت هنرهای نمایشی در این خطه گفت: قدیمیترین شیوه نمایشی ایران در گیلان و مازندران وجود داشت که نوروزخوانی است. فردوسی بیدلیل مازندران را وارد ادبیات خود نکرد. اینجا روح ایران و سرزمین فرهنگ و ادب است.
الماسی ضمن قدردانی از برگزارکنندگان سی و سومین جشنواره تئاتر مازندران، به استقبال خوب مخاطبان از این جشنواره اشاره کرد و گفت: این فضای صمیمی و گرم هنری که در سی و سومین جشنواره تئاتر مازندران مشاهده کردیم در حافظه و خاطر من و سایر اعضای هیئت داوران جشنواره به عنوان یکی از خاطرات دلگرم کننده باقی می ماند.
عضو هیئت داوران سی و سومین جشنواره تئاتر مازندران تصریح کرد: وجود این همه علاقه به تئاتر و استعداد هنری در مازندران می طلبد که مسئولان این استان تلاش بیشتری برای پشتیبانی از هنرمندان تئاتر این استان کنند. انتظار می رود مسئولان ملی نیز اعتبارات بیشتری را به فرهنگ و هنر این استان ها اختصاص دهند تا شاهد پویایی فرهنگ و هنر در این مناطق مستعد باشیم.
منصورعلی زارعی و علی بابایی کارنامی دو نماینده ساری و میاندورود در مجلس نیز مهمانان این مراسم بودند و دقایقی در مراسم اختتامیه درباره ضرورت حمایت از هنرمندان و به ویژه هنرمندان تئاتر و همچنین برنامه های در دست پیگیری در مجلس برای کاهش مشکلات هنرمندان سخنرانی کردند.
*س_برچسبها_س*