بهشت هم اکنون وجود دارد یا در قیامت ایجاد خواهد شد؟| حجتالاسلام شاکرین پاسخ میدهد
![بهشت هم اکنون وجود دارد یا در قیامت ایجاد خواهد شد؟| حجتالاسلام شاکرین پاسخ میدهد](https://newsmedia.tasnimnews.com/Tasnim/Uploaded/Image/1400/05/23/1400052312230192223383034.jpg)
آیات و روایات فراوانی دلالت دارد که بهشت و دوزخ هم اکنون موجود است. از همین رو شیخ مفید (ره) مینویسد: بهشت و دوزخ آفریده شده است. اخبار در این باره موجود و اجماع و اتفاق نیز مؤید مطلب است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، بهشت، آیت رضوان و رحمت بی انتهای حق و دار نعیم الهی است که در آن از هیچ نعمتی فروگذار نشده است. قرآن کریم در آیات فراوانی به ترسیم چهره دلربای بهشت پرداخته و البته مطالبی را بیان میکند که برای همگان قابل درک باشد وگرنه نظام آخرت با نظام دنیایی تفاوتهای اساسی دارد و نعمتهایی که خدا در بهشت فراهم آورده از فهم و ادراک بشر خارج بوده، کسی بر آنها آگاه نیست؛ چنان که خود میفرماید: «هیچ کس نمیداند که پاداش نیکوکاریاش چه نعمتها و لذتهای روشنی بخش دل و دیده است و برایش چه ذخیره شده است».
حجتالاسلام حمیدرضا شاکرین، عضو هیئت علمی گروه منطق فهم دین پژوهشکده حکمت و دینپژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سلسله یادداشتهایی که در اختیار تسنیم قرار داده است به شماری از ویژگیهایی که از قرآن کریم و دیگر متون دینی درباره بهشت و بهشتیان به دست میآید پرداخته است که بخش نخست آن را در ادامه میخوانیم:
آیات و روایات فراوانی دلالت دارد که بهشت و دوزخ هم اکنون موجود است. از همین رو شیخ مفید (رحمهالله) مینویسد: «بهشت و دوزخ آفریده شده است. اخبار در این باره موجود و اجماع و اتفاق نیز مؤید مطلب است». و اینک مروری بر آیاتی چند از قرآن مجید در این باره:
1. "و پیامبر (ص) بار دیگر جبرئیل را، در نزد سدره المنتهی مشاهده کرد، نزد آن سدره بهشتی است که جایگاه تقواپیشگان است."
در رابطه با آیه فوق پیامبر (ص) فرمود: شبانه مرا به آسمان بردند و به سدره المنتهی رسیدم...، همین که فرشتگان مرا دیدند خوش آمد گفتند. آن گاه آوای لرزش نسیم سدره و حرکت درهای بهشت را که از شدت شادمانی در اهتزاز بود میشنیدم و شنیدم که بهشتها برای دیدار علی، فاطمه، حسن و حسین (علیهمالسلام) ابراز اشتیاق میکردند.
2. "بپرهیزید از آتشی که آتش زنه آن مردم بدکار و سنگهای خاراست که برای کافران مهیا شده است."
در این آیه کلمه (أُعدت = مهیا شده) فعل ماضی است و ظهور در تحقق کنونی دوزخ دارد و نشانه مخلوق بالفعل بودن آن است. از طرف دیگر از این جهت فرقی بین بهشت و دوزخ نیست و قرآن درباره آن میفرماید: (أعدت للمتقین)؛ بهشت برای پارسایان مهیا شده است. بنابراین بهشت نیز هم اکنون موجود است.
3. "نه چنین است که میپندارید! اگر علم الیقین میداشتید حتماً دوزخ را میدیدید، آن گاه به چشم یقین مشاهده میکردید!"
این آیات از مشاهده پذیر بودن دوزخ برای اصحاب یقین خبر میدهد، در حالی که اگر دوزخ یا بهشت وجود نمیداشت و آفریده نشده بود دیدنی نبود. در این باره ماجرای حارثه بن مالک بن نعمان انصاری خواندنی است. او خدمت رسول گرامی اسلام (ص) رسید و عرض کرد: «گویی هم اکنون اهل بهشت را میبینم که به دیدار یکدیگر میروند و فریاد اهل دوزخ را در آتش جهنم میشنوم. پیامبر (ص) فرمود: این بندهای است که خدا دلش را به نور ایمان منور ساخته است...» و از روایاتی که درباره بهشت وارد شده نیز علم قطعی به خلقت کنونی آنها حاصل میشود.
اکنون به جهت اختصار چند نمونه از آنها مرور میشود:
1. پیامبر (ص) فرمود چون وارد بهشت شدم فرشتگانی دیدم که به ساختن قصرهایی مشغول بودند. در این میان گاهی از کار بازمیایستادند. راز آن را جویا شدم. گفتند: تا این که نفقه (مصالح) برسد. گفتم نفقه چیست؟ گفتند: گفتار مؤمن: «سبحان الله والحمدلله ولا اله الا الله والله اکبر». هرگاه مؤمن این ذکر را ادامه دهد، ما مشغول ساختن میشویم و آنگاه که متوقف شود ما از ساختن دست میکشیم.
2. امام صادق (ع) میفرماید: به سه چیز گوش شنوا عطا شده است: بهشت، جهنم و حورالعین. هنگامی که بنده خدا نماز گذارد و گوید: «أللهم أعتقنی من النار وأدخلنی الجنه وزوجنی من الحور العین» آتش گوید: پروردگارا بندهات خواستار رهایی از من است، او را آزاد کن. بهشت گوید: پروردگارا بندهات خواستار سکونت در من است، در من جایش ده. حوریان گویند: پروردگارا بندهات خواستگار من است، مرا به تزویج وی درآور... این حدیث به روشنی خلقت کنونی بهشت، دوزخ و حورالعین را بیان میکند.
3. هروی میگوید: به امام رضا (ع) عرض کردم: از بهشت و دوزخ به من خبر دهید که آیا این دو امروز آفریده شده است؟ زیرا گروهی میگویند: این دو هنوز آفریده نشده و در آینده آفریده میشود. فرمود: آنان از ما نیستند و ما از آنان نیستیم. کسی که انکار آفرینش بهشت و دوزخ کند پیامبر (ص) و ما را تکذیب کرده و از ولایت ما چیزی نپذیرفته و در دوزخ جاودان خواهد بود؛ زیرا خداوند فرمود: (هذه جهنم التی یکذب بها المجرمون یطوفون بینها وبین حمیم ان) و پیامبر (ص) فرمود: چون مرا به آسمان عروج دادند جبرئیل دست مرا گرفت و به بهشت وارد کرد و از رطب بهشت به من داده خوردم. آن خرمای بهشتی در صلب من نطفهای شد که چون به زمین هبوط کردم با خدیجه همبستر شدم و او به فاطمه (علیهاالسلام) باردار شد. بنابراین، فاطمه حوری بهشتی است در قالب انسان. هرگاه که به بوی بهشت اشتیاق میورزم بوی دخترم فاطمه را استشمام میکنم.
با توجه به آن چه گذشت متکلم عالیقدر شیخ مفید (ره) میگوید: «بهشت و دوزخ آفریده شده است. اخبار در این باره موجود است، و اجماع و اتفاق نیز مؤید مطلب است.»
حجتالاسلام ذوعلم: انقلاب، عقلانی است و میتوان با آن گفتوگو کرد درنگی در شعار سال 1401 از منظر علوم انسانی / عبور از برداشت رایج از مفهوم «تولید دانش بنیان»