بیراهههای همواره شده کردستان با تدبیر دولت
سنندج - ایرنا - توسعه زیرساختهای راه کردستان یکی از مطالبات مردم این استان از دولت برای رسیدن به توسعه پایدار است که در این راستا از سال 1392 تاکنون از محل اعتبارات ملی یک هزار و 400 میلیارد تومان در سه بخش بزرگراهی، راه اصلی و روستایی این استان هزینه شده است.
افزایش حدود 2 برابری شاخص بزرگراهی، رشد 13 درصدی بهرهمندی روستاییان از راه آسفالته و اصلاح و ارتقای استانداردهای 110 کیلومتر راه اصلی از جمله بیراهههای بود که در کردستان با هزینه کرد یک هزار و 400 میلیارد ریالی هموار شد تا این زیرساخت به عنوان عنصری مهم در تحقق توسعه پایدار این استان نقشی بیشتر از گذشته ایفا کند.
استان کردستان حدود هشت هزار کیلومتر راه دارد که از این میزان 6 هزار و 100 کیلومتر آن راه روستایی و حدود یک هزار و 900 کیلومتر آن راه بینشهری شامل 325 کیلومتر بزرگراه، 888 کیلومتر اصلی و 700 کیلومتر نیز فرعی و عریض است.
در مدت فعالیت دولت تدبیر و امید از سال 1392 تا پایان 1398 حدود 882 کیلومتر راه روستایی با هزینه 380 میلیارد تومانی، 110 کیلومتر راه اصلی با اعتبار 420 میلیارد تومانی و 157 کیلومتر بزرگراه با هزینه 600 میلیارد تومانی احداث شده است.
عقب ماندگی حوزه زیرساختهای استان کردستان در بخش راه مربوط به زمان حال نیست بلکه در سال های قبل از انقلاب اسلامی، کردستان به لحاظ برخورداری از راه های مناسب از محرومترین استان های کشور بود ولی امروز در سایه توجه ویژه نظام اسلامی و دولت خدمتگزار عقب ماندگی های گذشته در حد قابل ملاحظهای جبران شده است.
با وجود اینکه استان کردستان هنوز هم جز استانهای کم برخوردار از نظر شاخص دسترسی به راهآسفالته روستایی، بزرگراهی و آزادراهی است اما در این مدت با انجام برخی خدمات اساسی شاخص دسترسی مردم روستایی از راه آسفالت با 13 رصد رشد از 36 به 49 درصد و بزرگراه با رشد 2 برابری از 11 به 22 درصد رسیده است.
ارتقای شاخصهای راه کردستان نیازمند 1800 میلیارد تومان اعتبار است
معاون ساخت و توسعه راه های راه و شهرسازی کردستان در این ارتباط گفت: این اداره کل احداث یک هزار و 200 کیلومتر راه روستایی، 198 کیلومتر بزرگراه، 80 کیلومتر راه اصلی را در دستور کار خود قرار داده که با اتمام این برنامه شاخصهای حوزه راه استان به میانگین فعلی کشور میرسد.
عطاالله ایرانمنش اظهار داشت: برای اتمام این طرحها یک هزار و 800 میلیارد تومان اعتبار لازم است که شامل یک هزار میلیارد تومان طرحهای در حال اجرای بزرگراهی و راه اصلی و 800 میلیارد ریال نیز برای بهرهبرداری از راههای روستایی است.
وی افزود: هم اکنون در حوزه بزرگراهی و راه اصلی 16 طرح در قالب 25 قطعه به طول 278 کیلومتر شامل 198 کیلومتر بزرگراه، و 80 کیلومتر راه اصلی دارد که امسال 30 کیلومتر از این طرحها به بهره برداری میرسد.
ایرانمنش یادآور شد: از جمله طرحهای در حال اجرای بزرگراهی این استان شامل گردنه صلوات آباد، جاده جدید سنندج مریوان، طرح کریدور شمال جنوب در در مسیر کامیاران، سنندج، دیواندره و سقز است.
طرح ملی ابرار فرصتی ویژه برای افزایش شاخص راههای آسفالت روستایی کردستان است
احداث و آسفالت راه روستایی در قالب طرح ابرار به ادارات کل راهداری، حمل و نقل جادهای واگذار شده که این اداره کل در کردستان امسال آسفالت ریزی 160 کیلومتر را در دستور کار خود قرار داده است.
در حال حاضر تمام روستاهای استان از راه ارتباطی شوسه برخوردار هستند و از کل 6 هزار و 183 کیلومتر موجود این حوزه 2 هزار و 989 کیلومتر آن آسفالت شده و بهسازی یک هزار و 100 کیلومتر راه دیگر نیز انجام شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان گفت: طرح ملی ابرار دولت با عنوان اقدام برای راههای اولویت دار روستایی فرصتی ویژه برای افزایش شاخص راههای آسفالت روستایی استان است که باید توسط دستگاههای ذیربط اقدامات لازم در این خصوص صورت گیرد.
شهرام ملکی اظهار داشت: شاخص آسفالت راه روستایی در کردستان حدود 49 درصد بوده که برای رسیدن به میانگین کشوری نیازمند پیگیری مدیران مربوطه و اختصاص اعتبارات لازم است.
وی یادآور شد: شاخص بهرهمندی مردم روستایی استان با میانگین 65 درصدی راههای آسفالت روستایی کشور فاصله 16.5 درصدی دارد که تلاش برای رسیدن به شاخص کشوری از سوی زیر مجموعههای وزارت راه و شهرسازی در کردستان ادامه دارد.
160 کیلومتر راه روستایی در کردستان آسفالت میشود
معاون فنی اداره کل راهداری، حمل و نقل جادهای کردستان در ارتباط با راههای آسفالت راههای روستایی استان اظهار داشت: در مرحله اول طرح اقدام برای راههای اولویتدار روستایی (ابرار) سهمیه آسفالت ریزی 200 کیلومتری این راهها را داشتیم که در نیمه دوم سال گذشته 40 کیلومتر از این میزان اجرا شد.
صلاح الدین محمدی اضافه کرد: هم اکنون نیز اداره کل راهداری، حمل و نقل جادهای کردستان در راستای تحقق این برنامه 2 مشاور اجرای طرح را به کار گرفته تا اقدامات لازم به منظور بررسی وضعیت 160 کیلومتر از راههای باقیمانده سهم این استان را تا اواخر اردیبهشت انجام دهند.
وی یادآور شد: عملیات اجرایی این راهها اواخر اردیبهشت امسال همزمان با آغاز فعالیت کارخانههای تولید آسفالت و اتمام فصل بارندگیها در قالب گروههای مختلف شروع میشود.
محمدی تاکید کرد: اتمام این طرحها نیازمند حدود یک هزار میلیارد ریال اعتبار است که انتظار میرود با بهبود وضعیت اقتصادی کشور به طرحهای عمرانی تزریق شود.
وی در خصوص سهمیه مرحله دوم این طرح برای استان کردستان نیز گفت: وزارت راه و شهرسازی آسفالت 2 هزار کیلومتر راه روستایی را برای اجرای مراحل اول و دوم ابرار در دستور کار قرار داده که پس از اتمام مرحله اول سهمیه هر استان مشخص میشود.
با وجود اینکه در دولت تدبیر و امید بسیاری از شاخصهای حوزه راه کردستان با ارتقای قابل توجهی برخوردار شده اما باید گفت این استان همچنان از لحاظ برخورداری از این شاخصها در ردیف آخرینها قرار دارد و نیاز است اعتبار ویژه ای برای توسعه و ارتقای این بخش در نظر گرفته شود.
*س_برچسبها_س*