بیمه محصولات کشاورزی، چتر حمایتی یا تزیینی؟
شاهرود - ایرنا - بیمه کشاورزی راهکاری برای جبران خسارت و تسکین بخشی از آلام بهرهبرداران در اثر بلایای طبیعی است، اما به گفته کشاورزان، این چتر حمایتی در عمل کارآیی چندانی ندارد و پاسخگوی زیان کشاورزان نیست.
برخی کشاورزان شاهرودی که از خشکسالی های مداوم سال های قبل و بلایای طبیعی همچون سیل، بارندگی، سرمازدگی و تگرگ مجبور به استفاده و خرید بیمه نامه محصولات باغی و زراعی خود شدند، از پرداخت بیمه ها برای جبران خسارت گلایه مندند.
کشاورزان معتقدند پرداخت حق بیمه و بیمه کردن محصولات دردی از آنها در زمان حوادث دوا نمی کند و از سویی کشاورزان پیش از بلایای طبیعی آنگونه که باید از هشدارها مطلع نمی شوند و اطلاعات و آموزش های لازم برای مقابله با این بلایا در اختیار آنان قرار نمی گیرد و اگر آموزش هایی هم وجود داشته باشد، چندان با شرایط و شدت بلایای کنونی همخوانی ندارد و کاربردی نیست که این مساله در سرمازدگی بهار امسال به خوبی خود را نشان داد.
کشاورزان از بیمه محصولات خیری ندیده اند
یکی از کشاورزان شاهرودی که باغ خود را بیمه کرده است، به خبرنگار ایرنا گفت: پس از خسارت تگرگ امسال که کشاورزان را از برداشت محصول به طور کامل ناامید کرد، برای دریافت خسارت خود به بیمه مراجعه کردم، اما کارشناس بیمه فقط 20 درصد خسارت را تایید کرد که پرداخت آن هم به آینده موکول شد.
حسن عابدی با بیان اینکه کشاورزان به امید جبران خسارت، بیمه نامه محصول خود را خریداری می کنند، افزود: از مبلغ 40 میلیون ریال پرداختی برای بیمه نامه، خسارت باغ به گونه ای محاسبه شد که با پول بیمه نامه سال آینده برابر شد.
وی با اشاره به اینکه یک باغ در شرایط عادی چند تن میوه تولید می کند که خیلی بیشتر از پرداختی های بیمه ای است، تاکید کرد: هزینه های سالانه یک کشاورز از قبیل کود، آب، شخم زدن و هرس درختان و هزینه کارگران در شرایط اقتصادی کنونی چند میلیون تومان است.
وی ادامه داد: بیشتر کشاورزان از خرید بیمه نامه با این شیوه های کهنه در محاسبه و پرداخت که به زیان کشاورزان است خودداری می کنند تا شاید با فروش محصول بتوانند چرخ زندگی را بچرخانند.
کاغذبازیهای بیمه خسارتها را جبران نمیکند
کشاورز شاهرودی دیگری هم گفت: پرداخت های بیمه کشاورزی به موقع و پس از اعلام خسارت و نتیجه کارشناسی انجام نمی شود.
محمود زراعی با بیان اینکه کشاورزان به خرید بیمه نامه با این همه کاغذبازی اداری تمایلی ندارند، افزود: میزان برآورد خسارت کشاورزان توسط کارشناسان بیمه با میزان خسارت واقعی همخوانی ندارد و پرداختی ها هم بین 20 تا 30 درصد خسارت ها است. محسن عامری دیگر کشاورز شاهرودی گفت: پرداخت خسارت ها توسط بیمه به اندازه ای است که تنها بتوانیم سال آینده نیز یک بار دیگر باغ و محصول خود را بیمه کنیم.
به گفته وی این شیوه بیمه و پرداخت برای کشاورزان مفید نیست، چرا که پاسخ هزینه ها و جبران خسارت ها به این شیوه مقرون به صرفه نیست.
عامری یادآور شد: کشاورزان همه حمایت های گذشته توسط جهاد کشاورزی را از دست داده اند و تمام نیازهای خود را در بازار آزاد تأمین می کنند.
وی ادامه داد: در بخش بیمه محصولات نیز باید بتوان با پرداخت مبلغ اندکی به پرداخت دست کم 70 تا 90 درصد خسارت ها امیدوار بود.
هشدارها همراه با حمایت پیش از بلایا به کار کشاورزان میآید
دبیر خانه کشاورز استان سمنان نیز که خود یکی از باغداران شاهرود است در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه بیمه کشاورزی خسارت وارد شده به باغدارانی که محصول خود را بیمه می کنند کامل پرداخت نمی کند، یادآور شد: فروردین ماه امسال شاهرود دمای به زیر صفر درجه سانتیگراد رسید و دمای هوا در برخی نقاط بین 6 تا هشت درجه زیر صفر بود در حالی که روش های مبارزه با سرمازدگی فقط تا یک یا 2 درجه زیر صفر را جواب می دهد.
محمدحسین خنکال اضافه کرد: خیلی ها روش هایی را برای مقابله با سرمازدگی استفاده و تجربه کردند، بعضی هم مه پاشی کردند اما هیچ کدام جواب نداد و تنها راه مبارزه پوشش باغات است و برای انجام این کار باید به کشاورزان مناطق پرخطر تسهیلات کم بهره دولتی اختصاص داده شود.
وی با بیان اینکه ستاد بحران در کشور ما ستاد پس از بحران است، افزود: وقتی از 10 روز قبل به کشاورز می گویند تمهیداتی بیندیشد یعنی برای این تمهیدات برخی تجهیزات از جمله سوخت نیاز است که اگر به میزان کافی به کشاورز می رسید، شاید می توانست محصول باغش را نگه دارد.
خنکال افزود: باغداران بدون حمایت تمام زحماتشان هدر می رود، باید ستاد بحران استان و یا شهرستان با همراهی جهاد کشاورزی از چند روز قبل کشاورزان را فرامی خواندند و توضیحات لازم و سوخت مورد نیازشان را در اختیار آن ها قرار می دادند.
دبیر خانه کشاورز استان سمنان با بیان اینکه شاهرود به دلیل برخی بی تدبیری ها در بخش کشاورزی میلیاردها ریال خسارت دید، ابراز کرد: مسئولان باید از چند روز قبل با خانه کشاورز و نظام صنفی کارهای کشاورزی برای پیدا کردن راهکار مناسب در مبارزه با سرمازدگی نشست برگزار کنند.
شاهرود بیش از سه هزار و 400 هکتار تاکستان دارد و باغداران آن 10 درصد از محصول انگور کشور را تولید می کنند. 32 درصد باغ های استان سمنان معادل 14 هزار و 500 هکتار در شهرستان شاهرود واقع است و سالانه در این شهرستان حدود 80 هزار تن زردآلو و 130 هزار تن انگور تولید می شود. سالانه هشت هزار و 500 تن گوشت قرمز و 70 هزار تن شیر در شاهرود تولید می شود و میزان تولید آبزیان در شهرستان نیز 520 تن در سال است.
زمین های کشاورزی شاهرود 18 هزار هکتار است که 24 درصد از زمین های کشاورزی استان سمنان است. میزان تولید محصولات زراعی شاهرود سالانه 230 هزار تن و محصولات باغی 155 هزار تن است که 50 درصد از تولید باغی استان سمنان است.
*س_برچسبها_س*