بیعدالتی آموزشی معلول یک مشکل بزرگتر است
به گزارش خبرنگار گروه آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، مستند «پندار» عنوان مستندی است که با موضوع عدالتآموزشی تولید شده و روز سهشنبه 28 آذرماه از ساعت 22 تا 24 در سالن 4 پردیس سینمایی چارسو اکران میشود.
پندار با تمرکز به موضوع کنکور سراسری به سراغ گروهی نیکوکار رفته و با معرفی فعالیتهای این گروه به مفهوم عدالتآموزشی پرداختهاست.
عطاالله بیگدلی، استاد دانشگاه، نویسنده، مجری تلویزیون و مسئول مرکز مطالعات تمدنی پژوهشکده شهید صدر درباره این مستند میگوید: قبل از اینکه مفهوم عدالتآموزشی را که موضوع بحث این فیلم است بررسی کنیم باید به این مقدمه بپردازیم که ما در جهانی زندگی میکنیم که در چند سده اخیر، سرمایهداری یک بیعدالتی و اختلاف طبقاتی تمدنی را به معنای بهرهمندی نامتوازن از فرصتهای جهانی ایجاد کرده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: امروز چند صد نفر در جهان، هزاران و میلیونها برابر از دهکهای پایین سرمایه دارند.
وی افزود: گزارشهای سازمان ملل نشان از این شکاف طبقاتی چشمگیر در بین مردم دارد. این وضعیت در کشورها به شکل حاد در حال بازتولید شدن است.
بیگدلی گفت: درکشورهایی چون ایران، کشورهای غرب آسیا و کشورهای آفریقایی این وضعیت بحرانیتر هم است. در ایران شاهد این اتفاق طبیعی هستیم که دهکهای بالاتر چون ثروت بیشتری دارند حق برخورداری بیشتری نسبت به موقعیتهای آموزشی و رفاهی دارند. در واقع شاهد بیعدالتی هستیم.
مسئول مرکز مطالعات تمدنی پژوهشکده شهید صدر تصریح کرد: در هر صورت، چه دولت در این بحث مداخله کند و چه مداخله نکند، ثمره طبیعی این شکاف طبقاتی این است که نظام آموزشی به شکلی درمیآید که شاهد آن هستیم و در فیلم پندار هم به نمایش درآمد.
وی گفت: به ویژه اینکه در سالهای آینده به دلیل مشکلاتی از جمله پیری جمعیت و کاستیهای بودجه دولت، درصد بالایی از آموزش خصوصی میشود.
بیگدلی افزود: در حال حاضر درصد بالایی از مخارج جاری دولت صرف آموزش میشود و نمیتوانیم در آنده امیدوار به مشارکت دولت در آموزش باشیم. علاوه بر این در آینده با پیشرفت تکنولوژی، فضای مجازی و هوش مصنوعی، آموزش در ایران و جهان به شکل کاملا متفاوت از آنچه امروز میبینیم انجام میشود.
مسئول مرکز مطالعات تمدنی پژوهشکده شهید صدر گفت: این مسیری است که پیشروی ماست و دولت هم نمیتواند جلوی آن را بگیرد.
وی ادامه داد: بنابراین پرداختن به موضوع عدالتآموزشی مانند این است که بخواهیم با یک بیل جلوی سیل را بگیریم. چرا که چیزی که امروز شاهدش هستیم معلول یک اتفاق بزرگتر است.
بیگدلی در ادامه گفت: نظام ثروت در ایران چندان رابطهای با آموزش ندارد. هر چند من معتقدم در حال حاضر با ضریبهای بومی، سهمیههای مناطق محروم، تاسیس دانشگاههای پیامنور و آزاد و سیاستگذاریهایی از این دست، تا میزان قابل توجهی عدم توازن دسترسی به امکانات آموزشی جبران شدهاست.
مسئول مرکز مطالعات تمدنی پژوهشکده شهید صدر با اشاره به برخوردار بودن دانشگاه های ایران از سهمیه مناطق محروم گفت: بهترین دانشگاههای ایران سهمیه مناطق محروم دارند. بنابراین ناعدالتی آموزشی خیلی هم بالا نیست.
وی تصریح کرد: اما در این بین 2 مشکل وجود دارد. یک اینکه تولید ثروت نسبت چندانی با علم ندارد و افرادی که در دانشگاهها تحصیل میکنند جزو طبقه متوسط هستند. چرا که معمولا ثروتمندان ثروتشان را از علم بهدست نیاوردند و بیشترشان افراد دانشگاهی نیستند.
بیگدلی افزود: همین موضوع مبین این است که دانشجویان و افراد دانشگاهی بیشتر از طبقه متوسط جامعه هستند. در واقع یک فرد سرمایهدار که ثروت زیادی دارد، برای کسب درآمد فرزندش او را مثلا دانشگاه نمیفرستد که پزشک شود و مطب راهاندازی کند و از این راه پول دربیاورد. آنها مسیرهای درآمدزایی دیگری دارند.
مسئول مرکز مطالعات تمدنی پژوهشکده شهید صدر گفت: مشکل دوم این است که در طبقه متوسط هم، ایجاد توسعه و عدالت در دسترسی به نظام آموزشی، ثمرهای جز تخریب تمدن ندارد.
وی افزود: چه بسا همین رویکردهای تجلیگر و حافظ تمدن هم به واسطه فاصلهگرفتن از دانشگاه باقی ماندهاست. به عقیده من عدالتآموزشی اجرایی و مفید نیست.
بیگدلی گفت: سوال اینجاست که اگر عدالتآموزشی برقرار باشد چه میشود؟ چرا نگران هستیم که همه دانشگاه شریف بروند؟ اصلا اگر همه دانشگاهها در سطح دانشگاه شریف باشد و همه روستاییها به این دانشگاههای سطح بالا بروند چه میشود؟ در واقع اگر همه چیز را عالی طراحی کنیم فایدهای برای عدالت اقتصادی ندارد. چرا که اساسا تحصیلات اثر اندکی در عدالت اقتصادی دارد. به این دلیل که مشکل توزیع نامتوازن ثروت در ایران رشد آموزشی نیست.
براساس این گزارش هفدهمین جشنواره سینما حقیقت از 27 آذر تا 2 دی ماه در پردیس سینمایی چارسو برگزار میشود.
پایان پیام /