تازیانه آتش بر حیات وحش خائیز / زاگرس داغدار بلوطها
یاسوج - آتشسوزی در منطقه حفاظت شده خائیز در کهگیلویه و بویراحمد ادامه دارد و تلاشها برای مهار آتش بیشتر شده، بالگردها نیز به امداد آمدهاند اما آتش همچنان بر درختان میتازد.
یاسوج - آتش سوزی در منطقه حفاظت شده خائیز در کهگیلویه و بویراحمد ادامه دارد و تلاشها برای مهار آتش بیشترشده، بالگردها نیز به امداد آمده اند اما آتش همچنان بر درختان می تازد.
دریافت 15 MBخبرگزاری مهر، گروه استانها - پژمان امیدی: آتش سوزی در منطقه حفاظت شده خائیز در کهگیلویه و بویراحمد از ساعت 19 روز پنجشنبه آغاز و تاکنون ادامه دارد.
با وجود همه تلاشها به دلیل شرایط خاص منطقه و وزش باد، مهار آتش در خائیز هنوز هم موفق نبوده تا گونههای مختلف جانوری و گیاهی که در این منطقه زیست میکنند، طعمه حریق شوند.
در این راستا استاندار کهگیلویه و بویراحمد از عملیات اطفای حریق جنگلهای خائیز با کمک بالگردهای آب پاش خبر داد و گفت: هلی برن نیرو و تجهیزات نیز از روز گذشته عملیاتی شد.
حسین کلانتری در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: از ظهر دیروز بالگردهای هوانیروز در منطقه مستقر شده و عملیات هلی برن نیرو به ارتفاعات را انجام دادند.
100 سورتی پرواز به منطقه خائیز انجام شد
کلانتری با اشاره به اینکه بالگردهای شرکت نفت نیز در عملیات هلی برن نیروها و تجهیزات فعالیت مستمری داشتند، اظهار کرد: با اضافه شدن بالگرد آب پاش سپاه، عملیات در چندین جبهه برای مهار آتش سوزی ادامه دارد.
استاندار با بیان اینکه آتش در بخشهای زیادی مهار شده است، ابراز داشت: بیش از 100 سورتی پرواز از دیروز تا امروز توسط بالگردها انجام شده است.
کلانتری با تاکید بر اینکه عملیات با تمام توان و توسط نیروهای مختلف ادامه دارد، عنوان کرد: بیش از 300 نیروی مردمی، دستگاهی، فعالان زیست محیطی و تشکلهای مردم نهاد در بالای ارتفاعات به نبرد با شعلههای آتش میپردازند.
وی تصریح کرد: عملیات اطفای حریق تا خاموش سازی زبانههای آتش در تمام مناطق و سرد سازی محیط ادامه دارد.
دهها گونه جانوری و گیاهی در محاصره آتش
در حال حاضر چندین فروند بالگرد برای مهار آتش در منطقه قرار دارد و تیمهای مختلف مردمی و دستگاهی نیز در ارتفاعات حضور دارند تا دهها گونه جانوری و گیاهی منطقه که در محاصره آتش قرار گرفتهاند را نجات دهند.
مدیر کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه محیط بانان همچنان در تلاش برای مهار آتش هستند، گفت: امروز در سومین روز از آتش سوزی، تعداد نیروها بیشتر شده و بالگردها نیز به امداد آمدهاند.
اسدالله هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: با توجه به وزش باد در شب گذشته آتش در برخی قسمتها دوباره شعله ور شد و امروز مهار آتش به سرعت بیشتری انجام میشود.
وی با بیان اینکه مناطق حفاظت شده از اکوسیستمهای حیاتی در کشور هستند، گفت: منطقه حفاظت شده خائیز در 15 کیلومتری دهدشت در استان کهگیلویه و بویراحمد از جنوب به بهبهان، ازشرق به پل پادوک در خیرآباد گچساران و از غرب به سد مارون میرسد.
خائیز از مهمترین زیستگاههای کل و بز است
هاشمی تصریح کرد: این منطقه دارای طبیعت گرمسیری و از مهمترین زیستگا های حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد و یکی از مهمترین زیستگاههای کل و بز در کشور است.
وی افزود: در این منطقه، گونههای مختلف گیاهی وجانوری زیست میکنند که اکنون این گونهها در خطر هستند.
منطقه حفاظت شده خائیز از ریزشهای جوی بین 250 تا 670 میلی متر در سال برخوردار بوده و گونههای نادری از حیات وحش همچون پلنگ، کاراکال، جغد شاخدار و جغد ماهیخوار در این منطقه زیست میکنند و این منطقه مامنی مهم برای کل و بز است.
معاون سیاسی و امنیتی استانداری کهگیلویه و بویر احمد با بیان اینکه امیدواریم با تلاشهای انجام شده و حضور بالگردهای آبپاش اطفای این آتش سوزی تا پایان امروز انجام شود، گفت: همه نیروهای امدادی، مردم، ارتش، سپاه و همه و همه در تلاش هستند و با وجود گرمای بسیار شدید و وسعت آتش سوزی، همچنان همه نیروها در تلاش هستند.
بالگردهای آبپاش مهار آتش را در مناطق سخت گذر انجام میدهند
احد جمالی در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: اقدامات لازم انجام شده و برای مهار آتش در مناطق سخت گذر و گودالها از بالگرد آب پاش استفاده میشود.
وی تصریح کرد: برای مهار آتش سوزی زمان دقیقی نمیتوان اعلام کرد و میزان خسارات وارده نیز مشخص نبوده و باید پس از پایان آتش سوزی بررسیها انجام شود.
جمالی افزود: طبیعت مایه حیات انسانها ست و باید از آن محافظت کرد اما متأسفانه سهل انگاریها خسارات فراوانی به طبیعت وارد میکند.
250 هکتار از جنگلها و مراتع در خائیز در آتش سوخته است
مدیر کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد نیز با بیان اینکه نیروهای امدادی همچنان در تلاش هستند و بخشی از آتش مهار شده است، گفت: بر اساس ارزیابیهای اولیه 250 هکتار از جنگلها و مراتع در این منطقه طعمه حریق شده است.
غلامحسین حکمتیان در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: منطقه حفاظت شده خائیز مساحتی بیش از 33 هزار هکتار دارد.
وی با بیان اینکه مهار آتش سوزی جنگلها در استان، با توجه به سخت گذر بودن مناطق به بالگرد نیاز دارد، تصریح کرد: در مناطق صعب العبور، امدادگران برای رسیدن به منطقه شرایط دشواری دارند و با هلی برن نیروها به نقاط سخت گذر، فرصت بهتری برای مهار وجود دارد.
معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز با بیان اینکه فرودگاه شهید امید بخش گچساران مقر فرماندهی عملیات مهار آتش در ارتفاعات منطقه حفاظت شده خاییز و دیل است، گفت: انتقال نیرو توسط بالگردها از این فرودگاه انجام میشود.
عزیز فیلی افزود: شش فروند بالگرد هوانیروز ارتش، هوا فضای سپاه پاسداران، هلال احمر و شرکت نفت گچساران در این عملیات حضور دارند و بالگردها نیروها را در نزدیکترین محل به کانون آتش پیاده میکنند و تا پایان عملیات و مهار کامل در منطقه حضور دارند.
به گزارش خبرنگار مهر، آتش سوزی جنگلها و بلوطها، داستان دنباله دار تلخی است که هر ساله بلوطهای بسیاری را میسوزاند و این داستان همچنان ادامه دارد تا ساختار و تجدید حیات گونههای گیاهی و جانوری با مشکل مواجه شود.
زاگرس در این میان سهم بیشتری از آتش سوزیها دارد و سالانه بسیاری از گونههای گیاهی و بلوطهایش در آتش خاکستر میشوند.
کهگیلویه و بویراحمد دارای یک میلیون و 426 هزار و 300 هکتار منابع ملی است که از این سطح 873600 هکتار که شامل 53 درصد مساحت کل استان میشود را جنگل و 552700 را که شامل 34 درصد مساحت کل استان میشود را مرتع تشکیل میدهد که سالانه چندین هکتار از این مراتع و جنگلها در آتش می سوزد.