تغییر ذائقه خانوارها قیمت برنج ایرانی را افزایش داد

معاون وزیر جهاد گفت: طی 2 سال گذشته افزایش چشمگیر تقاضا ناشی از تغییر ذائقه خانوارها منجر به نوسان و گرانی قیمت برنج در بازار شد.
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - اکبر فتحی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد در برنامه تلویزیونی با اشاره به تامین امنیت غذایی با تکیه بر تولید ملی گفت: طرحی که نمایندگان مجلس در راستای امنیت غذایی دنبالش هستند، یک سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی داریم که مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است که 220 اقدام دارد که 180 اقدام آن مستقیم با وزارت جهاد کشاورزی است که مولفه های در ارتباط با امنیت غذایی مربوط به فراهمی غذا، سلامت غذا، دسترسی غذا و تاب آوری است.
به گفته وی، طرح امنست غذایی از سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی نشات میگیرد که غذای مورد نیاز جامعه و سالم در اختیار افراد قرار بدهد که الزاماتی دارد.
فتحی ادامه داد: پتانسیل استان های مختلف باید در کنار یکدیگر قرار بگیرد تا با تولید در داخل، غذای مورد نیاز فراهم شود، چنانچه در جایی پتانسیل تامین حداکثری وجود ندارد از طریق واردات باید تامین کند. به عنوان مثال در خصوص نهاده های دامی که بخش اعظم وارداتی است، طرح به آن قسمت پرداخته که با تامین ارز مورد نیاز نهاده و تنوع بخشی مبادی وارداتی، نهاده به موقع تامین شود.
معاون وزیر جهاد با اشاره به چالش های تنظیم بازار اقلام اساسی نظیر برنج و مرغ بیان کرد: دسترسی به غذا از 2 منظر بررسی می کنند که یکی دسترسی فیزیکی است که براین اساس باید فراوانی به گونه ای باشد که تمامی آحاد جامعه دسترسی داشته باشند که خوشبختانه در تولید داخل و تامین از طریق واردات کسری در بازار نداریم و تمامی کالاها به وفور در قفسه ها موجود است.
فتحی ادامه داد: قیمت باید به گونه ای باشد که برای تولیدکننده صرفه اقتصادی داشته باشد و از طرفی مصرف کننده توان خرید داشته باشد. هرچند فاصله قیمت تولید تا مصرف زیاد است. به عنوان 2مثال برنج در شرایط فعلی قیمت عمده با خرده فروشی چندان زیاد نیست و این نوسان قیمت مربوط به افزایش تقاضا برای خرید برنج ایرانی است که در 2 سال گذشته تقاضا رشد چشمگیری داشته است که مربوط به افزایش جمعیت نیست، بلکه ناشی از تغییر ذائقه مردم است.
معاون برنامه ریزی اقتصادی وزارت جهاد با اشاره به علل افزایش قیمت میوه بیان کرد: وقتی باغدار هرکیلو میوه 50 هزارتومان می فروشد، اما در بازار همان میوه را مصرف کننده 200 هزارتومان خریداری می کند که فاصله قیمت بسیار زیاد است که کنترل آن صرفا مربوط به وزارت جهاد نیست و این یک برنامه کلان بین دستگاهی نیاز دارد که کف بازار و سازمان میادین که عمده می خرد و قیمت گذاری مناسبی صورت بگیرد تا این کنترل قیمت اتفاق بیفتد.
وی گفت: برای کنترل قیمت آنچه مربوط به وزارت جهاد است از طریق راه اندازی روستا بازارها عرضه مستقیم محصول را پیگیری و عملیاتی کنیم، اما چند درصد محصول را می توانیم عرضه مستقیم داشته باشیم، لذا سازمان میادین شهرداری باید غرفه هایی در اختیار اتحادیه های مربوط قرار دهد و آنچه مورد ایراد است، اگر محل های عرضه را با قیمت مناسب در اختیار غرفه دار قرار ندهیم و با اجاره های بالا باشد، همین اتفاق می افتد، از این رو طبق قانون باید با قیمت مناسب و خارج از مزایده این امر عملیاتی شود.