یک‌شنبه 7 بهمن 1403

تقاضای موثر سهامداران حقیقی و ریشه سردرگمی ها

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
تقاضای موثر سهامداران حقیقی و ریشه سردرگمی ها

ه گزارش خبرگزاری اقتصادایران، حسن رضایی‌پور با بیان اینکه بورس از جهات مختلف تحت فشار قرار گرفته به دنیای اقتصاد، اعلام کرد: فضای بازار سهام از روزهای ابتدایی هفته با نوسان روبرو شد.

در حالی که بورس در روزهای ابتدایی سومین هفته دی تحت اثر روند نرخ دلار در مسیر صعود قرار گرفت اما به دلیل وضعیت جدید منطقه و افزایش ریسک های فرامرزی دچار نوعی تشویش خاطر شد. حتی سه شنبه رشد نرخ ارز به‌عنوان یکی از عوامل اثر‌گذار بر بهبود وضعیت بنیادی شرکت‌ها نتوانست مسیر حرکتی را به سمت افزایش سطح هدایت کند.

بالتبع شاخص در دو روز اخیر با سرخ‌پوشی کار را به اتمام رساند. این در حالی است که از اواخر هفته قبل به دلیل نوسانات مثبت شاخص، انتظار می‌رفت همگام با تغییر وضعیت سیاسی و اقتصادی به سمت قله اردیبهشت خیز جدی بردارد. با این وجود این اتفاق تا کنون رخ نداده است. حتی خبر مالیاتی که از سوی مجلس مخابره شد موجب تلطیف فضای داد و ستدها نشد.

سایه دو ریسک مهم مانع قدرتمندی در برابر شکل‌گیری تقاضای موثر از سوی حقیقی‌ها شده است. برخی سیاست گذاری‌های اقتصادی به سمتی در حال حرکت است که بطور مشخص بازدهی بورس را مورد هدف قرار می‌دهد. به‌عنوان مثال نرخ سود اوراق در بازار بدهی به 29درصد رسیده که در 4 سال گذشته بی‌سابقه بود. این امر حتی به وضعیت متزلزل صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز منجر شد.

رصد آمارها نشان می‌دهد از ابتدای زمستان خروج پول از صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله به 1.4 هزار میلیارد تومان رسیده و بورس نتوانسته مامن پول فعالان اقتصادی باشد. بر اساس سنت دیرینه در بازارهای سرمایه‌گذاری، معمولا بانک‌ها به عنوان بازاری کم‌ریسک شناخته می‌شوند. بنابراین در مواقعی که بازارها متاثر از متغیرهای غیر اقتصادی با واکنش غیر قابل پیش‌بینی سرمایه‌گذاران مواجه می‌شوند، سود سپرده و اوراق نقش مهمی دارد.

همان‌طور که قابل‌پیش‌بینی بود بانک‌ها می‌توانند در این وضعیت رقیب جدی‌تری برای بورس محسوب شوند. کما اینکه اخبار دقیق‌تری پیرامون تجدید ارزیابی هلدینگ‌ها نیز منتشر نشده است. یکی از نگرانی‌های سهامداران علاوه بر ریسک‌های سیاسی به مواضع بانک مرکزی و سیاست گذاری جدید باز می گردد.

از این رو تداوم اخبار نا امیدکننده در راستای سیاست‌های دستوری دولت برای کنترل نرخ دلار و اعمال محدودیت در سپرده‌های کالایی بورس کالا موجب عقب نشینی پی‌درپی تقاضای سهام خواهد شد. ریشه سردرگمی سهامداران به دلیل عدم‌شفافیت و ابهام در مختصات سیاسی - اقتصادی است.

کارشناسان برخی سیاست گذاری‌های اقتصادی را عامل بی‌انگیزگی سرمایه‌گذاران برای ورود به بورس می‌پندارند. این امر می‌تواند پول را به سمت بازارهای تورمی سوق دهد. با وجود افت و خیزهای اخیر شاخص، بورس همچنان برای سرمایه‌گذاران با دید بلند و میان‌مدت می‌تواند جایگاه ویژه‌ای به خود اختصاص دهد. البته در صورتی که به ریسک شدید سیاسی و اقتصادی دیگری بسنده نکند.