تلاشها برای حفظ آخرین بازماندههای یک پرنده منحصر بهفرد در ایران
مدیر پروژه مشارکتی حفاظت میشمرغ از جذب مشارکت کشاورزان برای حفاظت از میشمرغها خبر داد و گفت: علاوه بر اینکه امسال هم اداره حفاظت محیط زیست بوکان مانند سال گذشته نسبت به خرید محصول سرپای گندم در بخشهایی از اراضی کشاورزی منطقه اقدام میکند، پروژه مشارکتی حفاظت میشمرغ نیز اقدام به خرید محصول سرپا در بخشهای دیگر زیستگاه خواهد کرد.
به گزارش ایسنا مهدی نبییان داد: خرید محصول سرپا بهصورت نوارهای طولی و پراکنده در زمینهای گندم و تحت عنوان «نوار میشمرغ» انجام میشود و با نصب تابلو و علایم به کشاورزان اعلام میشود که این بخش از محصول را برداشت نکنند.
نبییان با اشاره به جلب مشارکت کشاورزان برای باقی گذاشتن داوطلبانه قسمت کوچکی از محصول خود در زمینهای زراعی گفت: خوشبختانه اهالی منطقه علاقه زیادی به گونه میشمرغ دارند و تاکنون از بسیاری از پیشنهادهای ما استقبال کردهاند. یکی از پیشنهادهای ما، باقی گذاشتن 100 مترمربع از محصول گندم به ازای هر هکتار کشت در زمین زراعی بود که در صحبتهای اولیه با برخی از کشاورزان منطقه مورد استقبال قرار گرفت.
به گفته نبییان، علاقه اهالی منطقه به این پرنده یکی از امیدهای اصلی برای حفظ آخرین بازماندههای میشمرغ در ایران است.
بر اساس این گزارش آوات بازیار - رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بوکان - نیز گفت: با توجه به اینکه از سالهای دور زیستگاههای طبیعی میشمرغ زیر کشت محصولات کشاورزی همچون گندم رفته است و زادآوری این پرنده در همین زمینهای زراعی اتفاق میافتد، لذا وجود گندم در زمینهای زراعی به نوعی پناهگاه امنی برای جوجه میشمرغهایی است که در همین ایام سر از تخم بیرون آوردهاند.
وی افزود: معمولا جوجه میشمرغهای تازه متولد شده در اواسط مردادماه قدرت پرواز پیدا کنند اما فصل برداشت گندم اواخر خردادماه و اوایل تیرماه است بنابراین با برداشت گندم، جوجههایی که توانایی پرواز ندارند، در زمینهای زراعی خالی از محصول در برابر دشمنان طبیعی همچون روباه و پرندگان شکاری بسیار بیپناه و آسیبپذیر خواهند شد.
بازیار در ادامه گفت: از چند سال قبل با مشارکت جامعه محلی و کشاورزان منطقه، طرح برداشت دیرهنگام بخشی از محصول گندم در زیستگاههای زادآوری میشمرغ در حمامیان و دشت سوتاو را در دست انجام داریم؛ به شکلی که بخشی از محصول کشاورزان را بهصورت سرپا از آنها خریداری میکنیم تا با تاخیری دوماهه برداشت شود و این کار کمک زیادی به حفظ جوجه میشمرغها میکند.
تلاش برای احیای بخشی از پوشش گیاهی منطقه
رییس اداره حفاظت محیط زیست بوکان از بررسیها برای احیای پوشش گیاهی طبیعی در بخشی از زیستگاههای میشمرغ خبر داد و گفت: در سال گذشته با همت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی موفق شدیم زمینی به وسعت بیش از 22 هکتار برای کشت گندم به عنوان پناهگاه میشمرغ خریداری کنیم. در سال جاری تصمیم بر این شد تا امسال در این عرصه کشت گندم انجام نشود و شرایط زمین را از نظر پوشش گیاهی طبیعی، نوع گونهها و تاثیر آن در رفتارهای میشمرغها بررسی شود.
وی افزود: متاسفانه به دلیل آنکه از سالهای بسیار دور بخش زیادی از زیستگاههای زادآوری میشمرغ در منطقه به زیرکشت محصولات مختلف کشاورزی رفته، اطلاعات دقیقی از گونههای گیاهان وحشی که میشمرغ به آنها وابستگی داشته است را در اختیار نداریم بنابراین لازم است تا در یک اقدام منسجم این گونهها را شناسایی کنیم چرا که علاوه بر میشمرغ، اکوسیستم طبیعی زیستگاه این گونه شامل گیاهان، حشرات و سایر جانداران هم اهمیت دارند و با احیای بخشی از زیستگاه طبیعی امیدهایمان برای حفظ میشمرغ چند برابر خواهد شد.
بازیار تصریح کرد: امسال با کشت نکردن این زمین قصد داریم وضعیت را رصد کنیم و ببینیم آیا میشمرغها بدون کشت گندم در معرض خطر بیشتر قرار میگیرند یا خیر؟ احتمالا در سال آینده این تصمیم را بگیریم که در این اراضی یا بخشی از آن ادامه کشت گندم انجام بگیرد.
به گزارش روابط عمومی پروژه حفاظت از میشمرغ، پروژه حفاظت مشارکتی از میشمرغ در دشت سوتاو شهرستان بوکان از ابتدای سال 1399 توسط «کانون گردشگران طبیعت ایران» و با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان غربی و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان بوکان و با حمایت مالی برنامه کمکهای کوچک (SGP) برنامه عمران ملل متحد در ایران آغاز به کار کرده است.
انتهای پیام