دوشنبه 21 مهر 1404

تنها 15 درصد آفتکش مورد نیاز کشور وارد شد

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تنها 15 درصد آفتکش مورد نیاز کشور وارد شد

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از سیاست‌های ارزی گفت: در حالی سالانه 500 میلیون یورو ارز برای واردات روغن پالم تخصیص می‌یابد، تأمین ارز حبوبات به‌عنوان منبع اصلی پروتئین اقشار ضعیف با نرخ مبادله‌ای انجام می شود.

اقتصادی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بندانی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با تسنیم، با اشاره به ناهماهنگی در سیاست‌های ارزی دولت و آثار آن بر امنیت غذایی کشور اظهار داشت: سالانه حدود 500 میلیون یورو ارز برای واردات روغن پالم اختصاص می‌یابد؛ کالایی که بیش از 85 درصد آن در صنایع شیرینی و شکلات مصرف می‌شود و نه‌تنها ضروری و اساسی نیست، بلکه بر اساس گزارش‌های رسمی وزارت بهداشت و سازمان جهانی بهداشت، مصرف مداوم آن خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی، دیابت و چاقی را افزایش می‌دهد.

وی افزود: روغن پالم با نرخ ارز مرجع 28500 تومان وارد و تصفیه می‌شود، در حالی که دولت برای کالاهای حیاتی‌تر چنین حمایتی قائل نیست. این در واقع تخصیص ارز ارزان به کالایی است که مستقیماً سلامت جامعه را تهدید می‌کند و هزینه آن در آینده به شکل بار مالی و اجتماعی بر دوش نظام سلامت و کل جامعه خواهد بود.

 ارز ارزان برای پالم، ارز گران برای فقرا

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی در ادامه گفت: «در مقابل، حبوبات که اصلی‌ترین منبع پروتئین ارزان و سالم برای دهک‌های پایین جامعه است، تنها به 300 میلیون یورو ارز نیاز دارد اما با نرخ مبادله‌ای تأمین می‌شود.»

به گفته وی، این تفاوت سیاستی سبب شده است تا اقشار کم‌درآمد که برای تأمین پروتئین به عدس، نخود و لوبیا متکی هستند، با قیمت‌هایی کمرشکن مواجه شوند. بندانی هشدار داد: این تصمیم‌ها در شرایطی اتخاذ می‌شود که طبق آمار رسمی، تورم خوراکی‌ها در سال گذشته از مرز 60 درصد عبور کرده و فشار معیشتی بر دهک‌های آسیب‌پذیر به مرز بحران رسیده است. ادامه این وضعیت می‌تواند به یک تهدید اجتماعی جدی برای کشور تبدیل شود.

 بحران در تأمین سموم و آفت‌کش‌ها؛ تهدید امنیت غذایی

بندانی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت نگران‌کننده بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: در حالی که نیاز شش‌ماهه کشور به سموم و آفت‌کش‌ها حدود 30 هزار تن است، تنها 5 هزار تن وارد شده؛ معنای این عدد روشن است: کشاورزی ایران در برابر خشکسالی و هجوم آفات عملاً بی‌دفاع رها شده است.

وی تأکید کرد: کمبود نهاده‌ها و آفت‌کش‌ها می‌تواند به کاهش تولید محصولات کشاورزی و تهدید مستقیم امنیت غذایی کشور منجر شود. این مسئله در کنار تصمیم‌های ناهماهنگ ارزی، عملاً پایداری تولید ملی را به خطر انداخته است.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی در پایان هشدار داد که سیاست‌های ارزی نادرست و اولویت‌بندی غلط در تخصیص ارز، هم سلامت عمومی و هم امنیت غذایی کشور را تهدید می‌کند. به گفته وی، حمایت دولت از واردات کالاهای غیرضروری نظیر روغن پالم، در حالی که محصولات حیاتی و پایه‌ای مانند حبوبات و سموم کشاورزی با مشکل تأمین ارز مواجه‌اند، نشان از ناهماهنگی در تصمیم‌گیری اقتصادی دارد و در نهایت، «هزینه این سیاست‌ها را اقشار ضعیف جامعه می‌پردازند.