تهدید عجیب تامین اجتماعی برای کسبوکارها
بیش از دو ماه از قطعی اینترنت در ایران میگذرد و آمارها نشان میدهد کسبوکارهای بسیاری در این مدت آسیب دیدهاند. اگرچه دولت وعده حمایت از آنها را داده بود اما نه تنها هیچ حمایتی از کسبوکارها نکرده که آنها را تهدید به جریمه و یا ضبط اموال و دارایی کرده است.
سازمان تامین اجتماعی در نامهای خطاب به کسبوکارها آنها را تهدید کرده در صورت تاخیر در پرداخت حق بیمه کارکنان، کارفرما مکلف است بخشی از دارایی خود را بهعنوان بدهی به این سازمان پرداخت کند.
نکته مهمی که در این مورد وجود دارد این است که سازمان تامین اجتماعی این حق را دارد که حساب کسبوکارها را مسدود کند و یا مطالبات خود را از دارایی آنها برداشت کند.
بخشنامه تامین اجتماعی چه میگوید؟
نکته مهم دیگر در این گزارش این است که این سازمان ضربالاجل مشخصی برای پرداخت این بدهی مشخص کرده و نوشته: «همین که اجرائیه به بدهکار (کسبوکار) ابلاغ شد نامبرده مکلف است ظرف یک ماه بدهی خود را پرداخت نماید و یا ترتیبی برای پرداخت آن بدهد و یا مالی را معرفی کند که استیفای طلب از آن میسر باشد.»
نکته دیگر این است که این اطلاعیه تهدید کرده که اگر کارفرما نتواند در مدت یک ماه بدهی خود به این سازمان را پرداخت کند «باید ظرف مدت مذکور صورت جامعی از دارایی خود را به مسئول اجرا تسلیم کند و به هر صورت مشمول مقررات قانون منع بازداشت اشخاص در قبال مقررات و الزامات مالی مصوب آبانماه 1352 خواهد بود.»
در ماده 13 هم تاکید شده که «اجرا میتواند پس از ابلاغ اجرائیه عندالاقتضای قبل از انقضای مهلت مقرر در ماده 12 از اموال بدهکار معادل مبلغ مورد اجرا به اضافه 30 درصد بازداشت نماید.»
تهدید سازمان تامین اجتماعی به ضبط اموال شرکتها در حالی است که وزیر اقتصاد و دارایی پیش از این از بخشودگی مالیاتی و اعطای بستههای حمایتی به کسبوکارها خبر داده و گفته بود دولت زیان کسبوکارها از قطعی اینترنت را جبران میکند. اما حالا مشخص شده که نه تنها حمایتی در کار نیست بلکه کسبوکارها حتی برای تاخیر یک ماهه در واریز حق بیمه خود تهدید شدهاند.
مطالبات تامین اجتماعی جزو دیون ممتازه است
در همین زمینه، حسن خوشپور، کارشناس ارشد سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان تامین اجتماعی میتواند به طور مستقیم حساب کارفرمایان را مسدود و بدهی خود را برداشت کند، به تجارتنیوز گفت: بله؛ مطالبات سازمان تامین اجتماعی جزو دیون ممتازه برای شرکتها تلقی میشود و اگر بدهکار باشند، این سازمان میتواند بدهی خود را از حساب برداشت کند.
وی ادامه داد: بیمه حقوق و دستمزد یک بحث مجزایی است و بیمه پیمانکاری که باید توسط پیمانکار (شرکتهای اینترنتی در قالب ماده 37 قرار میگیرند) پرداخت شود، اگر تسویه نشود و حکم صادر شود، حساب بدهکار بسته میشود و سازمان میتواند از حساب برداشت کند. البته کارفرما و شرکتهای اینترنتی میتوانند به شعبه خودشان مراجعه کنند و بگویند به دلیل قطعی اینترنت نتوانستهاند درآمد کسب کنند و منابع مالی لازم را در اختیار ندارند.
ضرورت تعامل برای دوری از نارضایتی اجتماعی
خوشپور با تاکید بر اینکه کارفرمایان میتوانند با سازمان تامین اجتماعی تعامل کنند و این کار امکانپذیر است، اضافه کرد: ولی اگر آنها در این تعامل نتوانند سازمان را قانع کنند، سازمان تامین اجتماعی این حق را دارد که مطالبات خود را برداشت کند. به نظر من اگر تعامل شکل بگیرد، به نتیجه میرسند.
چون اگر قرار باشد، یکدفعه چنین اقدامی صورت بگیرد، نارضایتی اجتماعی به دنبال دارد. در حقیقت، برای عمده شرکتهای اینترنتی و شرکتهای فعال در این حوزه این اتفاق رخ داده و سازمان نمیتواند حساب همه آنها را بلوکه کند.
بر اساس این گزارش، حالا سوالی که از دولت رئیسی مطرح میشود این است که چگونه مساله حمایت از کسبوکارها را مطرح کرده اما حتی حاضر نشده یک ماه پرداخت حق بیمه شرکتها را به تاخیر بیندازد؟
فشار عجیب تامین اجتماعی به کسبوکارها در حالی است که هم هنوز موعد پرداخت مالیات نرسیده و هم هنوز ماجرای قطع اینترنت و زیان کسبوکارها و بازار وعده مسئولان داغ است.