توانمندی یک قشرپشت خط بیتوجهی / خبری از اجرای قانون در شاهرود نیست
شاهرود - جامعه معلولان جسمی و حرکتی مشکلات و موانع زیادی دارند و در این میان عدم اجرای قانون استخدام و اشتغال، همینطور مناسب سازی نشدن فضاهای شهری، به دشواری زندگی این قشر افزوده است.
شاهرود - جامعه معلولان جسمی و حرکتی مشکلات و موانع زیادی دارند و در این میان عدم اجرای قانون استخدام و اشتغال، همینطور مناسب سازی نشدن فضاهای شهری، به دشواری زندگی این قشر افزوده است.
خبرگزاری مهر، گروه استانها - محمد حسین عابدی: جامعه معلولان شهرستان شاهرود علی رغم تمام توانمندیهایی که دارد، در گیر و دار مشکلات گرفتار شده است مشکلاتی که عمده شأن هم بر زندگی این قشر تأثیر منفی گذاشته است. مهمترین مشکلات معلولان به زعم خودشان، اشتغال و کسب درآمد کافی در این تلاطمهای اقتصادی است که باعث میشود تا دشواری زندگی برای این قشر، بیش از گذشته ملموس باشد.
جامعه معلولان جسمی حرکتی شهرستان شاهرود همچنین مطالباتی نیز دارند که تنها در راستای اجرای قانون است و هیچ چیز فراتری از آن را طلب نمیکنند. نمونه آن عدم اجرای قانون استخدام معلولان در دستگاههای اجرایی و همچنین تعرفه آب، گاز برق و... است که مشخص نیست چرا اجرای قانون بر روی زمین مانده است.
توانمندیهای معلولان
جامعه معلولان جسمی حرکتی شاهرود اما توانمندیهای بسیاری دارند از دانشجویان و فارغالتحصیلان مقطع دکترا و کارشناسی ارشد تا قهرمانان کشوری در رشتههای ورزشی مانند دومیدانی، بوچیا و... که همگی شأن افتخارات بسیاری را برای ایران اسلامی و استان سمنان آفریدهاند اما اگر حمایت درستی صورت گیرد، شاهد افزایش این افتخارات و همچنین شکوفایی استعدادهای ویژهای در بین دیگر معلولان هم خواهیم بود.
شهرستان شاهرود اما دارای چهار هزار و 500 معلول جسمی حرکتی است که بسیاری شأن با دست خالی و با ارادهای پولادین توانستهاند حتی کارآفرینی کنند. بسیاری شأن از مستمری ماهانه محروم هستند و توانستهاند علی رغم سختیها، با عزم جدی، کار کنند و به کسی نیازمند نباشند.
20 سال از تأسیس جامعه معلولان جسمی و حرکتی شهرستان شاهرود میگذرد جامعهای که به دست جمعی از معلولان پایه گذاری شد. جامعهای که علی رفم تمام سختیهایی که در مسیر مؤسسات خیریه وجود دارد چراغ جامعه معلولان را روشن نگه داشتند.
پوشش محدود مستمری
آنطور که مدیر عامل جمعیت معلولان جسمی و حرکتی شهرستان شاهرود میگوید: هیئت مدیره جدیدی که تشکیل شده به سمت جوان گرایی رفته و به دنبال تغییر، تحول و راهکارهایی برای شناسایی ظرفیت افراد دارای معلولیت به عموم جامعه بوده است
مسعود منوچهری در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه بسیاری از معلولان مشکلات مالی دارند، گفت: شاهرود با چهار هزار و 500 نفر معلول، بیشترین جامعه معلولان جسمی و حرکتی استان سمنان را دارد اما کمتر از یک هزار نفرشان تحت پوشش مستمری ماهانه هستند که امیدواریم نمایندگان مجلس شورای اسلامی تلاش کنند، حقوق معلولان و مستمری شأن را افزایش دهند
وی از عدم همراهی ارگانها و نهادهای دولتی و خصوصی نیز گلایههایی دارد و میگوید: برای گرفتن دفتر جامعه معلولان به ادارات و مؤسسات زیادی در شهرستان شاهرود مراجعه کردیم اما نتوانستیم حتی مشکل یک دفتر را حل کنیم متأسفانه جوابی به ما داده نشده و در زمان نماینده قبلی شهرستان شاهرود در مجلس مبلغی تأمین شد تا بتوانیم مدیرعامل جمعیت معلولان شهرستان شاهرود همچنین با بیان اینکه دفتر جامعه معلولان جسمی و حرکتی شهرستان را به صورت استیجاری و موقت، تأمین کنیم امیدواریم اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان شاهرود که همکار ما نیز محسوب میشوند بتوانند با واگذاری موقوفات به جامعه معلولان بخشی از مشکلات مؤسسات خیریه معلولان را کاهش دهند، ابراز میکند: جامعه معلولان جسمی و حرکتی برخی انتظارات نیز دارد که از جمله آنها میتوان به مسکن معلولان اشاره کرد.
خبری از اجرای قانون نیست
مدیرعامل جمعیت معلولان جسمی و حرکتی شاهرود با بیان اینکه بنیاد مسکن و مسکن و شهرسازی باید پیگیر تأمین مسکن خانوادههای دو یا چند معلولی در شهرستان شاهرود باشد همچنین موضوع رایگان شدن تعرفههای آب، برق و گاز و... دیگر مطالبه جامعه معلولان جسمی و حرکتی شهرستان است که به دلایل نامعلومی روی زمین مانده است، میافزاید: یارانه چند نفر از معلولان جسمی و حرکتی شهرستان شاهرود که حقوق ماهانه بیش از سه میلیون تومان متأسفانه قطع شده است و مشکلاتی را برایشان پدید آورده است که امیدواریم که این اتفاق نیز اصلاح شود چرا که معلولان با مشکلات زیادی روبرو هستند.
منوچهری با بیان اینکه معلولان جسمی و حرکتی شهرستان شاهرود همچنین دارای ظرفیتهای زیادی هستند که امیدواریم از این ظرفیتها به نحو احسن استفاده شود، بیان داشت: در خصوص مناسب سازی شهری در سه سال اخیر اقدامات مؤثر و خوبی رخ داده و شاهرود در زمره هفت شهر ایران اسلامی است که توانستهایم اتوبوس مجهز به جک ویلچر را تأمین کنیم که نشان از نگاه خوب مدیریت شهری در این زمینه دارد اما انتظار داریم که پارک ویژه معلولان نیز در شاهرود اقدام شود چرا که تمام نقشهها و مختصات جغرافیایی آن تأمین شده و امیدواریم که همکاری خوبی با ما در مجموعه شهرداری و شورای شهر صورت گیرد.
وی همچنین با بیان اینکه با توجه به اینکه پارکهای ما نیز نیازمند متناسب سازی برای معلولان هستند، نیاز است که یک پارک مخصوص معلولان در شاهرود ایجاد شود، تاکید کرد: مشکل بعدی که معلولان ما دارند این است که بسیاری عابر بانکها و همچنین بانکها امکان استفاده معلولان را اجرا نکردهاند و لذا امیدواریم که این موضوع در کمیسیون مناسب سازی فضای شهری برای معلولان نیز مطرح شود.
انتظارات جامعه معلولان
مدیرعامل جمعیت معلولان جسمی و حرکتی شاهرود با بیان اینکه با توجه به اینکه در آستانه دور دوم سفر رئیس جمهور به استان سمنان هستیم امیدواریم که پروژههایی با اولویت حل مشکلات جامعه معلولان برنامهریزی و به افتتاح برسد، ابراز کرد: امیدواریم که صنعتگران شهرستان شاهرود نیز دست جامعه معلولان را بگیرند و در راستای ایجاد اشتغال پایدار برای معلولان تلاش کنند ما در شهرستان توانمندیهای بسیاری در رشتههای مختلف در بین جامعه معلولان داریم که به آنها افتخار میکنیم برخی شأن خودشان حتی کارآفرینی کرده و خرج زندگی شأن را میدهند اما نیاز است که حمایت شوند و شرایط شأن در نظر گرفته شود.
منوچهری افزود: ما در سراسر کشور محمدرضا مزحجی را داریم که قهرمان دومیدانی کشور است اما متأسفانه برای تمرین وزنه برداری مجبور به سفر به دامغان بود که خوشبختانه با کمک جامعه معلولان و خیران که تنها حامی معلولان شهرستان شاهرود نیز هستند، صندلی ویژه پرتاب دیسک تهیه شد تا بتواند در شاهرود تمرین کند و او توانست نایب قهرمان کشور شود لذا این موضوع نشان میدهد که اگر شرایط مهیا شود، میتوانیم استعدادهای بسیاری را به منصه بروز و شکوفایی برسانیم.
مناسب سازی اماکن و اشتغال معلولان
مدیرکل بهزیستی استان سمنان نیز با بیان اینکه سالها است که بحث مناسب سازی مکانها و معابر برای معلولان یک دغدغه بوده و پیگیریهای متعددی نیز انجام شده است، میگوید: ما قوانین و تبصرههای بسیاری درباره مناسب سازی داریم که نیاز به ایجاد قوانین جدید نیست اما ما نیازمند تغییر نگرش هستیم تا قوانین جنبه عملیاتی به خودش بگیرد از سوی دیگر معلولان نیز باید مطالبه گری و همراهی داشته باشند تا مناسب سازی اماکن عمومی شکل بگیرد.
محمود منطقی اگر قرار است نوآوری در دسترسی و حقوق برابر برای معلولان وجود داشته باشد، یکی از مسائلی که بسیار کمک میکند، ابراز کرد: علی رغم وجود قانون سه درصد جذب و استخدام معلولان در دستگاههای دولتی، فرصتهای شغلی برای معلولان وجود ندارد لذا باید به سمت ایجاد فرصتهای شغلی در فضاهای غیردولتی و اشتراکی حرکت کنیم تا بتوانیم در زمینه توانمند سازی معلولان نقش اساسیتری را صورت دهیم.
وی با بیان اینکه این موضوع احساس میشود که نقش فعال ان جی اوها و تشکلهای معلولان، طی سالهای اخیر کمتر بوده است، تاکید کرد: از انجمنهای معلولان درخواست داریم تا مشارکت بیشتری را در فضاهای اجتماعی و به خصوص فضاهای مشترک با سازمان بهزیستی داشته باشند تا مطالبات جامعه معلولان بهتر تحقق پیدا کند.
مشارکتهای اجتماعی
مدیرکل بهزیستی استان سمنان که در گفتگو با مهر سخن میگفت بیان داشت: قطعاً در مسیر خدمت رسانی به معلولان مشکلاتی وجود دارد اینکه بعد از سالها مشکلات متعددی را در انجمنهای معلولان میبینیم چندان شایسته نیست لذا باید کمک کنیم تا بتوانیم بخشی از مشکلات را از سر راه انجمنها برداریم و بتوانند مشارکتهای اجتماعی معلولان را در جامعه ارتقا بدهند
منطقی با گلایه از برخی دیدگاهها در قبال معلولان بیان کرد: کسی میتواند به مشکلات معلولان اشراف داشته و کمک کند که دیدگاهش را بر مبنای توانمندی معلولان لحاظ کند در ماههای اخیر تلاش زیادی شده تا توانمندیهای معلولان را به جامعه بشناسانیم اما خود معلولان نیز باید پای کار بیایند لذا از معلولان میخواهیم توانمندیهایشان را به سازمان بهزیستی اعلام کنند تا بتوانیم برنامه توانمندی معلولان را تهیه و نگاه جامعه به معلولان را نیز تغییر دهیم.
وی همچنین با بیان اینکه تأمین مسکن که در زمره نیازهای خاص و ضروری معلولان محسوب میشود، موضوعی است که بهزیستی استان سمنان نیز آن را دنبال میکند، گفت: تلاش داریم تا در زمینه مسکن هم مشکلات مددجویان بهزیستی را حل کنیم.
توجه به مشکلات
کنشگر اجتماعی و عضو خانواده بزرگ معلولان جسمی و حرکتی شهرستان شاهرود نیز در گفتگو با مهر، ضمن بیان اینکه وقتی معلول نیاز به تفریحات ورزشهای مناسب با شرایط جسمی خود دارد ولی مکانی برای آن وجود ندارد یا امکان استفاده رایگان آن نیست میتوانیم نتیجه بگیریم که معلولیت محدودیت است، گفت: وقتی معلول مثل افراد عادی نمیتواند حمل و نقل شود و باید با خرج خود از طریق خودروهای استیجاری (آژانس، تاکسیهای اینترنتی و...) رفت و آمد کند و نه یارانهای برای آن در نظر گرفتند و نه تسهیلات ویژه برای خرید خودرو مناسب سازی شده برای آن تأمین شده پس معلولیت به نوعی محدودیت است.
سید محمد ظمانی با بیان اینکه وقتی معلولان که نمیتوانند مثل افراد سالم به فعالیت فیزیکی و ساخت و ساز بپردازند و سالها است دولتها شعار مسکن معلولان به خصوص مسکن رایگان خانوادههای دارای دو یا چند معلول داده میشود اما در عمل شهرستانها از نبود سهمیه و مشکلات دیگر سخن به میان میآید، نباید انتظار حل مشکلات معلولان را داشت، ابراز کرد: دولتها به جای بالا بردن مستمری و یارانه معلولان که مخارج شأن بار اقتصادی مضاعف بر دوش این قشر و خانوادههایشان است، با شعار پوپولیستی عدالت و پالایش سطح درآمد بالای سه میلیون تومان در ماه، مستمری و یارانه خانوادههای معلولان را کسر یا قطع کرده است که این نیز به مشکلات معلولان میافزاید.
در نهایت باید گفت مشکلات معلولان شهرستان شاهرود مانند دیگر نقاط استان سمنان زیاد است از کمبود کار برای این قشر تا فقدان فرصتهای برابر برای اشتغال و درآمدزایی از یک سو و همچنین عدم متناسب سازی فضاهای شهری از سوی دیگر، باعث شده تا این قشر، درگیر مسائل و مشکلات زیادی شوند. جامعهای که انتظاری از مسئولان جز اجرای قانون ندارند.