شنبه 3 آذر 1403

توقف انتشار گزارش ماهانه صنعت آب و برق / استناد وزیر نیرو به اطلاعاتی که منتشر نمی‌شود

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع

با وجود گذشت 6 روز از خردادماه، آمار ماهانه صنعت آب و برق در فروردین ماه و اردیبهشت ماه سال 1400 منتشر نشد.

به گزارش فارس، ارائه نکردن اطلاعات آماری از سوی دستگاه‌های اجرایی کشور یکی از رویه‌های نادرست است که زمینه ضعف تحلیل‌های کارشناسی و به تبع آن مشکلات عدیده در حکمرانی را پدیده می‌آورد.

در همین راستا و در شرایطی که وزارت نیرو به عنوان متولی صنعت آب و برق همواره گزارش ماهانه این صنعت را در 2 بخش آب و فاضلاب و صنعت برق به طور مستمر منتشر می‌کرد، گزارش فروردین و اردیبهشت ماه صنعت برق با وجود گذشت 6 روز از خردادماه همچنان روی درگاه آماری وزارت نیرو منتشر نشده است.

منتشر نشدن گزارش ماهانه صنعت آب و برق در حالی اتفاق می‌افتد، که این صنعت در روزهای گذشته با بحران‌های بسیاری نظیر کمبود آب و کمبود برق دست و پنجه نرم کرده است.

*تاکید وزیر نیرو بر استفاده از اطلاعاتی که منتشر نمی‌شود

پیش از این رضا اردکانیان وزیر نیرو در حاشیه هشتمین پویش هر هفته الف ب ایران، ضمن اشاره به این نکته که همه ما موظف هستیم، اطلاعات خود را از درگاه‌های رسمی مسئول در کشور مطالبه کنیم، گفت:«من هم که وزیر هستم، اطلاعات خود پیرامون مسائل تخصصی را از نهادهای کارشناسی که مسئولیت ارائه اطلاعات را به عهده دارند، مطالبه می‌کنم.»

با وجود اینک وزیر نیرو بر استفاده آماری از اطلاعات دستگاه‌های مسئول دولتی تاکید دارد اما منتشر نشدن آمار و اطلاعات صنعت برق کشور با اظهار نظر شخص وزیر اختلاف اساسی دارد.

به عبارت دیگر در شرایط که کارشناسان این حوزه بخواهند با استفاده از اطلاعات حوزه نیرو به تحلیل بپردازند، این اطلاعات در قالب گزارش‌های ماهانه در اختیار آن‌ها قرار نمی‌گیرد.

*عدم انتشار آمار، ضربه به تحلیل‌های کارشناسان است

در همین رابطه، محمد پورحمید، کارشناس انرژی در گفتگو با خبرگزاری فارس ضمن اشاره به این مسئله که امسال سال بسیار دشواری براس صنعت آب و برق به حساب می‌آید گفت:«در حال حاضر با خشک‌ترین سال در بین 5 سال‌آبی اخیر مواجه هستیم و همین مسئله لزوم دقیق کردن تحلیل‌های کارشناسی را بیشتر از گذشته مشخص می‌کند.»

این کارشناس انرژی با بیان اینکه منتشر نکردن آمار ماهانه صنعت برق به هیچ عنوان پذیرفته نیست، تاکید کرد:«وزارت نیرو باید به تحلیل کارشناسان حوزه انرژی اتکا کند و این تحلیل بدون ارائه آمار دقیق امکان پذیر نیست و می‌تواند زمینه بروز تصمیم غلط در دستگاه‌های اجرایی این حوزه را تشدید کند.»

به گزارش فارس، گزارش ماهانه صنعت آب و برق که به طور متوالی تا اسفندماه سال 1399 منتشر شد است، شامل اطلاعاتی نظیر، میزان مصرف برق در هر یک از حوزه های مشترکان، میزان تولید برق به تفکیک منابع انرژی مورد استفاده و همچنین اطلاعاتی پیرامون شبکه‌های توزیع صنعت برق است.

علاوه بر این در بخش آب و فاضلاب گزارش ماهانه صنعت آب و برق، اطلاعاتی مبنی بر میزان بارش حوضه‌های آب‌ریز و همچینین آمار ورودی و خروجی سدهای کشور منتشر می‌شود.

*صحت اطلاعات وزارت نیرو با تغییر آمار زیر سوال می‌رود

اطلاعات یادشده در ادبیات کارشناسی صنعت برق به عنوان پایه‌ای برای تحلیل‌های اساسی در این حوزه معرفی می‌شود و منتشر نشدن این اطلاعات می‌تواند خلاء بزرگی در فضای کارشناسی کشور مهیا کند. علاوه بر مسئله تاخیر در انتشار آمار موضوع تغییر اطلاعات و ارائه نادرست آمار نیز در صنعت آب برق در مواقعی دیده شده که اعتماد کارشناسان به آمار رسمی را از میان می‌برد.

در همین رابطه، سیما غفاری، کارشناس حوزه انرژی، ضمن اشاره به آمار مصرف برق در درگاه مدیریت شبکه برق ایران گفت:«مکررا مشاهده شده که در بازه‌های زمانی مختلف، آمار درج شده بر روی تارنمای مدیریت شبکه برق ایران در قالب گزارش وضعیت شبکه برق دچار تغییر می‌شود، برای مثال آمار ذخایر نیروگاه‌های مندرج در قالب مذکور بارها و بارها بعد از گذشت مدتی عوض می‌شود.»

غفاری در تشریح اینکه این تغییرات می‌تواند زمینه بی اعتمادی به همه آمار و اطلاعات مندرج شده در صنعت برق را به وجود بیاورد، گفت:«رویکرد وزارت نیرو در ارتباط با انتشار آمار در چندسال اخیر اصلا قابل توجیه نیست، چراکه دسترسی به اطلاعات را محدود کرده و کارشناسان را نسبت به همان اطلاعات محدود بی اعتماد کرده است.»

*وزارت نیرو آمار صنعت آب و برق را به صورت جامع و مستمر منتشر کند

با وجود اینکه استناد به اطلاعات، زیربنای تحلیل و ارزیابی تصمیم‌گیری‌های مدیران دولتی تلقی می‌شود اما روند کنونی انتشار آمار در وزارت نیرو به هیچ عنوان قابل قبول نبوده و در این شرایط درخواست برای استناد به این آمار نمی‌توان درخواست قابل قبول از سوی جامعه کارشناسی تلقی شود.

در همین رابطه وزارت نیرو علاوه بر انتشار جامع و کامل همه آمار موجود به صورت بر خط باید شرایط را برای حصول اطمینان کارشناسان از صحت و دقت اطلاعات مهیا سازد.