جمعه 9 آذر 1403

تولید دانش بنیان، دستیابی به فناوری است نه گدایی فناوری / تکنولوژی به دست آوردنی است و انتقال دادنی نیست

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تولید دانش بنیان، دستیابی به فناوری است نه گدایی فناوری / تکنولوژی به دست آوردنی است و انتقال دادنی نیست

رئیس مرکز بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد گفت: تولید دانش بنیان، دستیابی به فناوری است نه گدایی فناوری.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سیدامیر سیاح کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی و رئیس مرکز بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد، در تبیین شعار سوال 1401 درباره اهمیت تولید کالای دانش بنیان اظهار داشت: دلیل اهمیت تولید دانش بنیان آن است که در دنیای جدید و اقتصاد امروز، کشوری موفق است که کالایی با ارزش تولید کند. یعنی اینکه کالا دارای ارزشی بیش از مواد اولیه سازنده کالا داشته باشد.

وی تصریح کرد: شما کالاهایی مانند تلویزیون، گوشی همراه، کولرگازی و... را در نظر بگیرید که هر کدام ارزشی دارند اما اگر تکنولوژی را از آن کالاها بیرون بیاوریم، به عنوان مثال فناوری و دانش را از گوشی همراه بیرون بیارویم، از آن کالا مقداری فلز و پلاستیک باقی می ماند که ارزش آن فراتر از چند ده هزار تومان نمی رود، اما فناوری به این کالا ارزش می دهد و آن را تا چند 10 میلیون بالا میبرد.

سیاح با اشاره به اینکه باید سهم بزرگی از تولید ما را اقتصاد دانش بنیاد، داشته باشد، گفت: قدرت های بزرگ دنیا، سال ها پیش کشورها را دسته بندی کردند و بر اساس آن از خاورمیانه خواستند که انرژی دنیا را تولید کند. برای اروپا تکنولوژی درجه یک قائل شدند، چین و شرق آسیا را کارگر دنیا قرار دادند و آمریکای جنوبی مواد کشاورزی و آفریقا هم نیروی انسانی و معدنی را تولید کند.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: حرف ما این است که نمی خواهیم تولید کننده انرژی در دنیا باشیم بلکه می خواهیم کالایی تولید کنیم که ارزش افزوده بیشتری داشته باشد، نه اینکه خام فروشی کنیم. این نقشی است که ما برای خود در نظر گرفته ایم.

وی با اشاره به اینکه تولید تاکید یک دهه اخیر رهبر معظم انقلاب بوده است، عنوان کرد: باید ما جایگاه خود را در دنیا تعریف کنیم. رهبر انقلاب امسال با تخصیص عنوان دانش بنیان بودن تولید عنوان کردند که ایران سهم پرارزش را می خواهد و حاضر نیست که نفت بفروشد و مصرف کننده تکنولوژی باشد.

سیاح ادامه داد: لازم است که کالاهایی با برند ایرانی درجه یک تولید کنیم که مبتنی بر دانش و فناوری روز دنیا باشد. این همان اقتصاد مقاومتی است که رهبر معظم انقلاب سالهاست بر آن تاکید میکنند.

تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: برخی تصور می کنند منظور از داشتن تکنولوژی وارد کردن تکنولوژی است، خیر این تصور درستی نیست. تصور می کنند که تکنولوژی در غرب تولید می شود و ما باید برویم در دانشگاه های غربی آن را فرا بگیریم. این تصور اشتباهی است که فکر کنیم تکنولوژی درجه یک را در اختیار ما قرار می دهند. کشورهای دنیا، تکنولوژی را حتی به نزدیکان خود هم نمی دهند.

رئیس مرکز بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد با اشاره به شرایط واردات تکنولوژی در قبل از انقلاب گفت: در زمان پهلوی این طور بود که فناوری ساخت محصولی را به ایران انتقال می دادند و دولتمردان ایران، بسیار خوشحال می شدند اما در حالی که این محصول وارد بازار می شد، بهتر آن را وارد ایران می کردند. مانند پیکان که وارد کشور کردند اما در همان زمان خودروهایی با فناوری بهتر را در ایران عرضه کردند.

سیاح با اشاره به اینکه لبه تکنولوژی را در ایران عرضه نمی کنند، گفت: کشورهای صاحب تکنولوژی، همواره فناوری قدیمی تر را در اختیار مصرف کننده قرار می دهند و تکنولوژی بهتر را در اختیار خود نگه می دارند. به همین دلیل تکنولوژی به دست آوردنی است و انتقال دادنی نیست. تکنولوژی را باید با انواع روش های تحقیقی و پژوهشی به دست آورد.

رئیس مرکز بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد در پایان اظهارات خود گفت: خلاصه اقتصاد مقاومتی این است که باید نخست ضدضربه شویم. این همان قوی شدن در امور است و روش قوی شدن هم دستیابی به فناوری است نه گدایی فناوری است که بتوانیم محصول با ارزش بالاتری تولید و عرضه کنیم.

انتهای پیام /