پنج‌شنبه 8 آذر 1403

تکمیل سد بخش‌آباد فاتحه "هامون" را می‌خواند!

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تکمیل سد بخش‌آباد فاتحه "هامون" را می‌خواند!

یک کارشناس محیط زیست گفت: جریان ورود سیلاب از هیرمند به هامون قطع شده و اگر این اتفاق در حوضه فراه‌رود نیز بیفتد و سد بخش‌آباد ساخته شود، پرونده آبگیری تالاب هامون بسته خواهد شد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، چندسالی است که تالاب هامون به عنوان سومین دریاچه بزرگ کشور و یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران شرایط بغرنجی داشته و خشکی این دریاچه که به نوعی زندگی بخش استان سیستان و بلوچستان محسوب می‌شود، معضلات فراوانی را برای مردم منطقه به وجود آورده است.

اگرچه کاهش بارش‌ها و تغییرات اقلیمی نیز در رقم خوردن شرایط فعلی بی‌تأثیر نبوده اما عامل اصلی حال و روز هامون به این برمی‌گردد که آبی از سوی هیرمند به این دریاچه نمی‌رسد.

دلیل توقف آورده هیرمند به دریاچه هامون به خارج از مرزهای کشور ما برمی‌گردد؛ جایی که افعانستان با ایجاد یک سازه انحرافی در بند "کمال خان" از ورود سیلاب‌های حوزه آبریز هیرمند که سالانه به حدود 3 میلیارد مترمکعب می‌رسید به تالاب هامون جلوگیری کرده و مازاد آب به شوره‌زاری به نام "گودزره" هدایت می‌کند. در واقع طالبان ترجیح می‌دهد که آب را هدر داده و به بیایانی لم‌یزرع بفرستد تا اینکه در اختیار هامون قرار دهد.

قطع ورودی آب از هیرمند به هامون، امید به ادامه حیات دریاچه را متوجه فراه‌رود می‌کند که از شمال تالاب، سیلاب را به هامون وارد کرده و تا حدودی باعث آبگیری تالاب می‌شود. اما در زمانی که شاهد اهمال دستگاه دیپلماسی و به‌ویژه ضعف وزارت نیرو هستیم، افغانستان ساخت سد دیگری به نام بخش‌آباد که 26 برابر سد کمال‌خان ظرفیت دارد را در دستور کار قرار داده که به گفته کارشناسان تکمیل این سد فاتحه هامون را می‌خواند.

در این رابطه دکتر محسن موسوی خوانساری؛ عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران به تسنیم گفت: سد بخش‌آباد با ظرفیت 1200 میلیارد مترمکعب بر روی رودخانه فراه‌رود قرار دارد و تاکنون بیش از 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. همچنین کانال‌های انحراف این سد نیز ساخته شده است. تکمیل این سد در دستورکار مقامات فعلی افغانستان است و قصد دارند تا در کوتاه‌ترین زمان ساخت سد را تمام کنند.

وی ادامه داد: نکته نگران‌کننده در خصوص این سد گنجایش آن است؛ چرا که ظرفیت این سد (1200 میلیارد مترمکعب) تقریباً برابر با آورده رودخانه فراه‌رود است و بعد از احداث سد هیچ آبی به هامون نخواهد نرسید. جریان ورود سیلاب از هیرمند به هامون قطع شده و اگر این اتفاق در حوضه فراه‌رود نیز بیفتد و این سد ساخته شود، پرونده آبگیری تالاب هامون بسته خواهد شد.

این کارشناس با بیان اینکه مسئولین باید جدی و سریع به موضوع ورود کنند، هشدار داد: با وجود اینکه درخصوص حقابه ما از هیرمند توافقی وجود دارد اما این حقابه پرداخته نشده است اما درخصوص فراه‌رود هیچ توافقی وجود ندارد و باید دولت ما با افغانستان به توافق برسد. این سد برای توسعه منطقه فراه در افغانستان ساخته شده و در مذاکرات باید شرایط مردم افغانسان نیز در نظر گرفته شود.