جدیترشدن نامزدی تاجزاده در انتخابات
اگر تاجزاده واقعا بنای نامزدی در انتخابات را داشته باشد، با علم به این موضوع وارد خواهد شد که احتمال ردصلاحیتش بالاست؛ هرچند صرف حضور او و فارغ از نتیجه بررسی صلاحیتها میتواند تنور انتخابات را گرم کند.
این روزها خبر قصد تاجزاده برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری جدیتر شده است تا حدی که برخی فعالان سیاسی اصلاحطلب در موافقت یا مخالفت با این موضوع سخن میگویند. ماجرا از آنجا شروع شد که الیاس حضرتی در توییتی اعلام کرد که احتمال نامزدی مصطفی تاجزاده در انتخابات وجود دارد و متعاقب آن تاجزاده هم در توییتی نوشت: «در این زمینه درحال مشورت و رایزنی با دوستان هستم و بعد از تصمیمگیری نهایی به یاری حق آن را اعلام خواهم کرد».
شرق در ادامه نوشت: پس از اعلام موضع تاجزاده، محمد عطریانفر در گفتوگویی نسبت به نامزدشدن احتمالی تاجزاده واکنش نشان داد و به «برنا» گفت: «تاجزاده از دوستان خیلی خوب ماست، ولی تا این لحظه هیچ توضیح منطقی برای حضورشان مطرح نشده است. هر شهروند ایرانی میتواند در انتخابات شرکت کند، لکن یکسری مختصات در قانون اساسی تعریف شده برای کاندیداهای ریاستجمهوری که مرجع تشخیص شورای نگهبان است.
تصور نمیکنم که چرا دوست عزیزمان تاجزاده با توجه به این محدودیتها و ملاکها اقدام به طرح نام خود کرد. ضمن اینکه کلا جبهه اصلاحات این شیوه از طرح نامزدهای انتخاباتی را که بهصورت منفرد و مستقل و بدون توافق و تفاهم صورت میگیرد، نمیپسندد. برای این حضور هیچگونه توافقی حول محور خاتمی صورت نگرفته است، از این جهت من خیلی این شیوه ورود را نمیپسندم».
غلامحسین کرباسچی هم درباره این موضوع به کنایه سخن گفت و در گفتگو با «ایلنا» مطرح کرد: «من با اصل اعلام کاندیداتوری فردی مخالف نیستم، مخصوصا ایشان که یکسری صحبتهایی داشتهاند و بعضی از دوستان هم به آن اشکال وارد کردهاند. به نظرم خوب است اگر وزارت کشور و شورای نگهبان ایشان را تأیید کنند و فکر میکنم این امر امتحان خوبی است که مشاهده کنیم مردم این نوع لحن و گفتار را انتخاب میکنند یا خیر».
حالا، اما جواد امام، از نیروهای نزدیک به سیدمحمد خاتمی در دفاع از تاجزاده به «اعتمادآنلاین» گفته است: «آقای تاجزاده مجرم امنیتی نبوده بلکه اتهام سیاسی داشته و زندانی سیاسی بوده است؛ تاجزاده نه دزدی کرده و نه مشکل امنیتی داشته که بگوییم باید حتما رد صلاحیت شود. آقای تاجزاده بهراحتی اعلام کرده که چنین ارادهای دارد، اما درعینحال گفته که هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده است».
او ادامه داد: «اینکه برخی بگویند تاجزاده منتظر است تا شورای نگهبان ایشان را رد کند و حجتی برای تحریم انتخابات ریاستجمهوری داشته باشند، حرف بیربطی است. ایشان فعال سیاسی و منتقد وضع موجود است و علنا نیز تمام نظرات و نقدها را میگوید و اقدامات خوب حاکمیتی را احترام و حمایت و بقیه موارد را نیز بهصراحت اعلام میکند؛ شاید برخی این صراحت لهجه را برنمیتابند. اگر انتخابات آزاد میخواهیم، مردم باید تشخیص دهند که آقای تاجزاده صلاحیت دارد سکان ریاستجمهوری را در دست بگیرد یا خیر».
جواد امام با تأکید بر این مسئله که حبس با اتهام سیاسی تاجزاده مانعی برای حضور او در عرصه انتخابات و رقابت نیست، گفت: «در خیلی از کشورهای دنیا افراد از درون زندان برای حضور در رقابتهای انتخاباتی ثبتنام میکنند. امیدواریم شاهد تغییر رویکردی در مسئله بررسی صلاحیتها و برگزاری انتخابات باشیم تا امکانی فراهم شود و همه کسانی که واجد شرایط هستند، در معرض رأی قرار بگیرند و مردم نیز رأی دهند تا صلاح کشور و نظام محقق شود».
محمدعلی ابطحی، از اعضای مجمع روحانیون مبارز هم از تاجزاده دفاع کرده و گفته است: «حضور آقای تاجزاده را در انتخابات ریاستجمهوری بسیار مثبت میدانم و باید از ایشان تقدیر کرد که در این شرایط کاندیدای ریاستجمهوری شده است.
ای کاش مشکلی در راه رقابت برای ایشان به وجود نیاید و شورای نگهبان و نهادهای نظارتی مانعی نباشند. حضور شخصی مثل تاجزاده میتواند انتخابات را جدی کند و فضای جدیدی را در تصمیمگیری مردم برای شرکت در انتخابات به وجود بیاورد. معتقدم آقای تاجزاده میتواند به پدیده انتخابات کمک کند و مشارکت را بالا ببرد. مصطفی تاجزاده که در درون جبهه اصلاحطلبان است، سقف مطالبات را مطرح میکند و در مقابلش کسانی هستند که کف مطالبات را مطرح میکنند؛ معتقدم این بهترین شرایط است که مردم بین سقف و کف، بخشی را که میخواهند نماینده داشته باشد، انتخاب کنند».
با جمع این نظرات به نظر میرسد حضور تاجزاده بهدلیل مواضع متفاوتی که در همه این سالها درباره مسائل مختلف سیاسی اتخاذ کرده، مخالفان و موافقان سرسختی دارد و نکته جالب این است که تاجزاده علاوه بر آنکه در آماج حملات اصولگرایان قرار دارد، از میان نیروهای اصلاحطلب هم مخالفان مهمی دارد که البته شاید این تفاوت دیدگاهها یادآور اختلافنظرهایی باشد که میان دو جناح چپ و راست اصلاحات در میان دهه 70 وجود داشت. به هر روی اگر تاجزاده واقعا بنای نامزدی در انتخابات را داشته باشد، با علم به این موضوع وارد خواهد شد که احتمال ردصلاحیتش بالاست؛ هرچند صرف حضور او و فارغ از نتیجه بررسی صلاحیتها میتواند تنور انتخابات را گرم کند.