یک‌شنبه 30 اردیبهشت 1403

جریان امامت عامل حیات جامعه انسانی است

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
جریان امامت عامل حیات جامعه انسانی است

قم - مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اینکه جریان امامت عامل حیات جامعه انسانی است، گفت: اگر حیات انسان عاقلانه باشد، مرگ عاقلانه خواهد داشت.

قم - مرجع تقلید شیعیان با اشاره به اینکه جریان امامت عامل حیات جامعه انسانی است، گفت: اگر حیات انسان عاقلانه باشد، مرگ عاقلانه خواهد داشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله العظمی جوادی آملی در مراسم عمامه گذاری جمعی از طلاب خود ضمن تبریک و تهنیت میلاد امام زمان (ع)، بیان کرد: جریان امامت عامل حیات جامعه انسانی است، امامت بشر را زنده می‌کند و حیات می‌دهد، از پیامبر گرامی اسلام رسیده است که «مَن ماتَ وَ لَم یَعرِف امامَ زَمانِهِ مَاتَ مِیتَهً جَاهِلِیَه» اگر کسی بمیرد و امام زمانش را نشناسد و به او معتقد نباشد و به دستور او عمل نکند، مرگ او مرگ جاهلیت است. منظور از این جاهلیت هم جاهلیت اعتقادی است، حالا یا کفر است یا ضلالت!

وی با بیان اینکه اگر حیات انسان عاقلانه باشد، مرگ عاقلانه خواهد داشت، اظهار کرد: مرگ، عصاره زندگی است، اگر مرگ کسی مرگ جاهلی بود، معلوم می‌شود در مدت عمر حیات جاهلی داشته است، این چنین شخصی در زمان حیاتش نیز درخت جاهلیت را آبیاری می کرده و نتیجه آن در زمان مرگ ظهور کرده است؛ و اگر نه، مرگ، نه جاهلیت دارد و نه عاقلیت! بلکه هدایت و ضلالت مرگ در اثر ارتباط با حیات انسانی است. لذا مرگ کسی که امام زمان خودش را نشناسند جاهلی است، یعنی حیاتش حیات جاهلیت است.

آیت الله جوادی آملی ادامه داد: منظور از «امام» در این حدیث، امام در مقابل پیامبر نیست، بلکه منظور یعنی حجت بالغه خداست که در هر عصری در میان مردم بوده است اعم از پیامبران و یا امامان معصوم، که در زمان حاضر منظور امام زمان مهدی موجود موعود می‌باشد که مردم موظف هستند آن حضرت را بشناسند، معتقد بشوند و دستوراتش را اطاعت نمایند.

وی با بیان اینکه بشر بدون راهنمای الهی به مقصد نمی‌رسد، بیان کرد: عقل بشر چراغ خوبی است نه صراط، صراط را خدا ترسیم کرده، انبیای الهی و ائمه اطهار آن را از خدا دریافت می‌کنند و به جامعه بشر می‌گویند؛ و عقل تنها می فهمد که آنها چه گفته‌اند، عقل این قدرت را ندارد که خودش به تنهایی از کل عالم نقشه برداری کند و راه را ترسیم کند، بلکه راه را انبیا و امامان طراحی می کنند و لذا در زیارت ائمه عرض می‌کنیم «السلام علیک یا میزان الاعمال» و یا «صراط المستقیم»!

آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه چراغ عقل در دست جامعه‌ی عاقل است، اظهار کرد: صراط و مهندسی کردن صراط، به وسیله انبیا و اولیاست و علما و دانشمندان نیز چراغ در دست دارند و با این چراغ، صراط را می‌فهمند، اینها شارع نیستند بلکه روشن بین و روشن نگر هستند.

وی ادامه داد: این اختصاص به گروه مخصوص مسلمانان و شیعیان هم ندارد، بلکه برای کل جامعه بشری است، بنابراین هر جا انسان هست، اگر بخواهد زندگی انسانی داشته باشد، راهنما می‌خواهد و پیامبران الهی و امامان معصوم، ائمه مردم و ائمه جامعه بشری هستند که باید شناخته شده و اطاعت شوند و اگر نه، نصیب جامعه بشری همین زندگی حیوانی است که ظاهرشان انسان است و باطنشان حیوان! نصیبشان همین جنگ‌های جهانی اول و دوم و جنگ‌های نیابتی و کشت و کشتارهاست، اگر زندگی بدون امامت باشد، همین است!

آیت الله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به طلاب علوم دینی، اظهار کرد: هرچند همه ما در مقابل پیغمبر و امام تابع هستیم اما یک وظیفه دیگری برای خواص نیز آمده و آن این است که خوب ائمه را بشناسند، کتاب‌های الهی و سنت الهی را بشناسند و تفسیر کند و عمل کنند تا آنها هم امام جامعه شوند.

وی افزود: مردان الهی کسانی هستند که از خدای سبحان می‌خواهند امام جامعه باشند، اهل تقوا کسانی هستند که هم خودشان را نجات دهند و هم دیگران را تا جایی که به خدا عرض می‌کنند وَ اجعَلنا لِلمُتَقِینَ اِماماً؛ خدایا آن توفیق را بده که ما رهبر متقیان شویم و مردم خوب جامعه به ما اقتدا کنند، پای منبر و درس ما بنشینند، این دنیا نیست، این آخرت است، انسان نباید تنها به فکر این باشد که خودش را نجات دهد، باید سعی کند تا جامعه را هم نجات دهد به شرط اینکه راه اهلبیت را خوب بفهمید، خوب عمل کنید، نه بیراهه بروید و نه راه کسی را ببندید.

آیت الله جوادی املی اضافه کرد: این خواسته حوزه است، به دنبال بازی رفتن و به دنبال من و ما رفتن هیچکس را به جایی نمی‌رساند، وظیفه ما این است که این احکام الهی را خوب بفهمیم، خوب تفسیر و تأویل و تبیین کنیم و خودمان هم به آنها عمل کنیم، طرزی زندگی کنیم که این امامت جامعه به دست ما باشد! دنباله رو رفتن هنر نیست، رهبری کردن دیگران هنر است؛ لذا اگر کسی استعداد خوبی دارد بین خود و خدا خود، حتما موظف است آن را شکوفا کند و جز ارکان حوزه شود.