دوشنبه 1 بهمن 1403

جزئیات نحوه پذیرش در دوره دکتری تخصصی دانشگاه‌ها

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
جزئیات نحوه پذیرش در دوره دکتری تخصصی دانشگاه‌ها

براساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» پذیرش دانشجو در مقطع دکتری (Ph.D) در دو مرحله صورت می گیرد.

براساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» پذیرش دانشجو در مقطع دکتری (Ph.D) در دو مرحله صورت می گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، ثبت نام آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه متمرکز (Ph.D) دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی سال 1402 از 22 آبان در سایت سازمان سنجش آموزش کشور آغاز شده است و داوطلبان تا یکشنبه 29 آبان ماه فرصت دارند در این آزمون ثبت نام کنند.

آزمون ورودی مقطع دکتری نیمه متمرکز (Ph.D) دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی سال 1402 به منظور پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تخصصی در دوره‌های روزانه، نوبت دوم، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی، مشترک و پردیس خودگردان دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در روز پنجشنبه 11 اسفند 1401 برگزار می شود.

هر داوطلب بر اساس ضوابط مندرج در دفترچه راهنمای ثبت‌نام و شرکت در آزمون می‌تواند در یک کدرشته امتحانی ثبت‌نام و در آزمون مربوط شرکت کند و متقاضیان لازم است ابتدا دفترچه راهنمای ثبت‌نام و اطلاعیه اعلام شرایط و ضوابط ثبت نام که از طریق درگاه اطلاع رسانی سازمان سنجش منتشر می‌شود را به دقت مطالعه کنند و در صورت واجد شرایط بودن، کارت اعتباری ثبت‌نام خریداری کرده و اقدام به ثبت نام کنند.

فرایند ثبت نام در آزمون دکتری سال 1402 به گونه ای است که داوطلبان پس از تکمیل فرم تقاضانامه ثبت نام، شماره پرونده 6 رقمی و کد پیگیری 16 رقمی دریافت می‌کنند که باید در حفظ و نگهداری این اطلاعات محرمانه دقت کنند و حتماً یک نسخه پرینت از تقاضانامه ثبت نام تهیه و نزد خود نگهداری کنند.

داوطلبان باید در انتخاب کدرشته امتحانی و همچنین شهرستان محل حوزه امتحانی خود دقت کنند چرا که پس از دریافت کد پیگیری 16 رقمی به درخواست‌های داوطلبان مبنی بر اصلاح و یا جابجایی ترتیب اثر داده نخواهد شد.

امتحانات و نحوه پذیرش دانشجو

آزمون ورودی مقطع دکتری (Ph.D) سال 1402 بر اساس برنامه زمانی پیش بینی شده، در روز پنجشنبه 11 اسفند 1401 و در یک نوبت برگزار خواهد شد.

الف) سطح سؤالات امتحانات اختصاصی حسب مورد در حد دانش و تجربیات فارغ التحصیل مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در هر رشته، مطابق فهرست برنامه های مصوب شورای عالی برنامه ریزی و براساس ضرایب جدول ذیل (جدول شماره 1) و مواد امتحانی مندرج در صفحات 33 تا 73 دفترچه راهنمای ثبت نام درج شده است، صورت می گیرد.

جدول شماره 1 گروه های امتحانی، کد مجموعه های امتحانی و ضرایب دروس و مواد امتحانی مربوط

گروه‌امتحانی کد مجموعه امتحانی ضرایب آزمون کدگروه امتحانی از تا تعداد دروس‌تخصصی در سطوح کارشناسی و کارشناسی‌ارشد استعداد تحصیلی زبان علوم‌انسانی 2101 2180 63 4 1 1 1 علوم‌پایه 2201 2248 45 4 1 1 2 فنی و مهندسی 2301 2373 60 4 1 1 3 کشاورزی و منابع‌طبیعی 2401 2450 35 4 1 1 4 هنر 2501 2509 9 4 1 1 5 دامپزشکی 2701 2725 25 4 1 1 7 زبان 2801 2809 9 4 1 1 8

ب) داوطلبانی که در آزمون مقطع دکتری (Ph.D) سال 1402 ثبت نام می کنند، توجه داشته باشند سؤالات به گونه ای طراحی شده که نیاز به استفاده از ماشین حساب در آزمون نیست، لذا از آوردن هرگونه ماشین حساب در جلسه آزمون جداً خودداری کنند. در صورت مشاهده، داوطلب به عنوان متقلب محسوب شده و طبق ضوابط و آئین نامه های مربوط برخورد خواهد شد.

نحوه پذیرش در دوره دکتری تخصصی دانشگاه ها

براساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» پذیرش دانشجو در مقطع دکتری (Ph.D) و دستیاری رشته های گروه دامپزشکی، شامل دو مرحله است که هر یک از مراحل مطابق با شیوه نامه اجرایی آزمون انجام می گیرد:

الف) معرفی اولیه داوطلبان: مرحله اول آزمون متمرکز است که توسط سازمان سنجش انجام می شود و پس از برگزاری آزمون، کارنامه ای شامل: نمرات خام، نمره کل و.... در اختیار داوطلبان قرار خواهد گرفت که «داوطلبان مجاز به انتخاب رشته»، براساس آن اقدام به انتخاب رشته کرده و براساس کدرشته محل های انتخابی و حدنصاب نمره سنجش عمومی (آزمون متمرکز) که با هماهنگی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی پذیرنده تعیین می شود با توجه به سهمیه داوطلب به کدرشته محل های حائز حدنصاب معرفی خواهند شد.

تبصره: براساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» مصوب 18 اسفند 1394 مجلس شورای اسلامی و مصوبات «شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی» سنجش و پذیرش در مقطع دکتری ناپیوسته، بر حسب هر یک از شیوه های: «آموزشی - پژوهشی» و «پژوهش محور» به شرح زیر انجام می شود:

شیوه پذیرش سهم آزمون متمرکز سهم سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری سهم مصاحبه علمی و سنجش عملی سهم تهیه طرح واره آموزشی - پژوهشی 50 درصد 20 درصد 30 درصد - پژوهش محور 30 درصد 20 درصد 30 درصد 20 درصد

اجرای مرحله اول (آزمون متمرکز) توسط سازمان سنجش آموزش کشور و تخصیص امتیاز مربوط به سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری، مصاحبه علمی و.... توسط دانشگاهها و مراکز آموزش عالی پذیرنده دانشجو انجام خواهد شد.

ب) پذیرش نهایی داوطلبان در دوره دکتری:

پذیرش نهایی از بین داوطلبان معرفی شده به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، براساس نتیجه سنجش عمومی (آزمون متمرکز) و نتیجه مصاحبه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، بررسی مدارک و یا هر روش دیگر مطابق آیین نامه های مربوط، اولویت کدرشته محل های انتخابی و ظرفیت اعلام شده و سهمیه داوطلب صورت خواهد گرفت.

گزینش نهایی آزمون براساس معیارهای فوق انجام خواهد شد.

تبصره 1: نمره مصاحبه (ارزیابی سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری و مصاحبه علمی و سنجش عملی) براساس شیوه نامه ابلاغی که از سوی سازمان سنجش آموزش کشور به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی ارسال می شود، صورت خواهد گرفت و دانشگاهها برای همه افراد معرفی شده، نمره ای مطابق با شیوه نامه مذکور تعیین و برای گزینش نهایی به سازمان سنجش ارسال می کنند.

تبصره 2: بر اساس مصوبه جلسه 137 مورخ 6 آبان 1399 شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور شورای عالی انقلاب فرهنگی، دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی می توانند با توجه به نمرات داوطلبان و نظر گروه های آموزشی، حدنصاب مرحله دوم برای هرکدرشته محل برای داوطلبان را تعیین و به سازمان سنجش ارسال کنند.

تبصره 3: دانشگاهها مجاز به برگزاری آزمون کتبی و شفاهی از داوطلبان معرفی شده برای مرحله دوم بوده و نمره آن در مقدار نمره مصاحبه علمی و سنجش عملی لحاظ می شود.

تبصره 4: سهمیه های رزمندگان و ایثارگران و مربیان مطابق ضوابط مندرج در دفترچه راهنما اعمال می شود.

ج) امتیاز داوطلبان آیین نامه استعدادهای درخشان:

داوطلبان واجد شرایط برای پذیرش در مقطع دکتری (Ph.D) می توانند براساس آیین نامه شماره 21/67272 مورخ 18 تیر 1393 و مصوبات مربوط شورای هدایت استعدادهای درخشان وزارت علوم تحقیقات و فناوری اقدام کنند.