جمعه 18 آبان 1403

جشن ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد گیلان در نمایشگاه گردشگری تهران

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
جشن ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد گیلان در نمایشگاه گردشگری تهران

مراسم جشن ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد گیلان که با محوریت چادرشب‌بافی ثبت جهانی شده است با حضور پویا محمودیان معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی برگزار شد.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خرنگاران پویا؛ دی ماه سال 1398 بود که رئیس منطقه غرب آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع‌دستی به همراه ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی جهت بررسی پرونده‌ی ثبت جهانی روستای چادرشب بافی قاسم آباد به گیلان سفر کردند، که در بهمن ماه همان سال مدیرکل میراث فرهنگی گیلان از ثبت جهانی روستای قاسم آباد رودسر با محوریت چادر شب بافی خبر داد.

قاسم آباد روستایی از توابع چابکسر، در دهستان اوشیان، واقع در شهرستان رودسر در شرق استان گیلان است. نام قاسم آباد برای ایرانیان همواره یادآور مفهوم شادی و رنگ بوده است. انواع پارچه های دست بافت رنگارنگ و نیز لباس محلی مردمان این خطه با نوارهای رنگی افقی این روستا را به عنوان مرکزی برای پارچه بافی شهره کرده است. مهم ترین پارچه ای که در این روستا تولید می - شود چادرشب نام دارد.

چادرشب یا به زبان محلی چورشب یا لاوان نوعی پارچه پنبه ای، پشمی با ابریشمی است که در استان های گیلان و مازندارن به دست زنان این خطه بر روی دستگاهی دست ساز به نام پاچال به صورت محلی بافته می شود.

با توجه به اشتغال وسیع زنان این خطه به هنر چادرشب بافی، کیفیت و مرغوبیت محصولات تولیدی و اختصاص مراکز مختلف محلی به این هنر دستی، در سال 1397 قاسم آباد به عنوان روستانی ملی چادرشب بافی ثبت شد. قاسم آباد پس از فشتکه خُمام، روستای ملی حصیربافی، دومین روستای ملی صنایع دستی در استان گیلان است. اما آمیختگی این هنر با حیات مردمان این خطه، اصالت، نوآوری و خلاقیت، آن را در سال 1398 شایسته کسب مقامی جهانی نیز کرد.

چادرشب های قاسم آباد به دلیل طرح و نقش های بسیار زیبا که عموماً ذهنی باف هستند و بر اساس نقشه بافته نمی شوند، از محبوبیت بسیار زیادی در میان ایرانیان برخوردار است. از جمله این نقش ها که نامشان تماماً برگرفته از طبیعت است، می توان به شانه گل، قالی گل، گلیم گل، سرو گل، چهل چراغ، طرح پرند و بوته چرخ اشاه کرد. در قدیم زنان خطه شمال این تولیدات را در هنگام شالیکاری به کمر می بستند، اما امروزه کاربردهای جدیدی از جمله رومیزی، پرده، روتختی و یقه و سرآستین لباس های امروزی برای آن ایجاد شده است.

در حال حاضر 600 نفر از زنان این روستا به هنر چادرشب بافی اشتغال دارند و مراکز مختلفی به منظور آموزش، معرفی و ترویج این هنر دستی راه اندازی شده و فعال است، از جمله خانه خلاقیت نساجی، کارگاه های چادرشب بافی، فروشگاه های صنایع دستی و نیز موزه تخصصی چادرشب بافی. گفتنی است این هنر 2000 ساله علاوه بر قاسم آباد سفلی و علیا در برخی دیگر از روستاهای شرق گیلان و نیز مازندران از جمله بندبن نیز بافته می شود.

حالا اما مراسم جشن ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد گیلان با حضور پویا محمودیان معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی همزمان با برگزاری سی پنجمین نمایشگاه ملی صنایع دستی در محل غرفه استان گیلان برگزار شد.

در این مراسم که ولی جهانی سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان و تعدادی از مدیران و مسئولان استانی و ستادی نیز حضور داشتند، لوح ثبت جهانی قاسم‌آباد روستای جهانی چادرشب‌بافی رونمایی شد و معاون صنایع‌دستی کشور با تعدادی از هنرمندان و فعالان صنایع‌دستی استان گیلان از نزدیک گفت‌و‌گو کرد.

در این نمایشگاه همچنین به‌منظور حمایت هر چه بیشتر از شهرها و روستاهای ملی و جهانی صنایع‌دستی در این دوره از نمایشگاه غرفه‌های ویژه برای شهرها و روستاهای ملی و جهانی صنایع‌دستی در نظر گرفته شده است.

جذابیت نمایشگاه گردشگری امسال با نمایش خودروهای کلاسیک و ویژه سفر
جشن ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد گیلان در نمایشگاه گردشگری تهران 2
جشن ثبت جهانی روستای قاسم‌آباد گیلان در نمایشگاه گردشگری تهران 3