حجاج این غذاها را مصرف کنند
به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، چند روزی است اعزام زائران خانه خدا آغاز شده و هرروز تعدادی از زائران حج امسال از شهرهای مختلف عازم عربستان میشوند. امسال یکی از سالهایی است که درجه هوا در عربستان بالا بوده و هوای گرمی بر این کشور حاکم است. گرمای هوا باعث افزایش حرارت بدن زائران خانه خدا و افزایش ضریب فاسد شدن مواد غذایی و به دنبال آن مسمومیت زائران میشود.
در چنین شرایط خاص آب و هوایی ضرورت دارد زائران خانه خدا برخی نکات بهداشتی را در آمد و شد به مکانهای مقدس در مکه و مدینه مورد توجه قرار دهند و از مصرف برخی مواد غذایی خودداری کرده و دقت لازم را در مصرف مواد غذایی داشته باشند.
در ایام حج یکی از موضوعات مهم تغییر عادات غذایی، چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی است. رعایت نکات زیر میتواند گامی در جهت تضمین سلامت زائران باشد که باید به آنها توجه کنند.
قبل و بعد از هر وعده غذا دستهای خود را با آب و صابون مایع بشویید.
پُرخوری نکنید و اگر تحت رژیم یا پرهیز غذایی خاصی هستید، آن را نشکنید.
با توجه به اینکه در کاروانها به مقدار کافی غذا و مواد خوراکی وجود دارد، به هیچ وجه از بیرون کاروان به ویژه از دستفروشها غذا تهیه نکنید.
غذا را در اتاق نگه ندارید.
برخی از زائران محترم، به منظور روزهداری، غذای شب خود را به اتاق میبرند تا در هنگام سحر از آن استفاده کنند. این عمل خطر بروز مسمومیتهای غذایی را بالا میبرد. در اینگونه موارد با مدیر کاروان هماهنگی کنید تا در صورت امکان، در هنگام سحر غذای گرم در اختیار شما قرار دهد.
در صورتیکه اینکار برای کاروان مقدور نبود، پیشنهاد میشود از موادغذایی غیرپختنی سالم استفاده شود.
مشکلات رژیمغذایی خود را با پزشک و مدیر کاروان در میان بگذارید تا برای شما غذای رژیمی تدارک دیده شود.
موز از میوههای رایجی است که برای زائران محترم تهیه میشود. در مصرف آن زیادهروی نشود؛ بهویژه موزهای کال را مصرف نکنید. موز کال ضمن ایجاد یبوست، حساسیتها را تشدید میکند.
استفاده از سیب، بهویژه در زمان ابتلا به گرفتاریهای تنفسی توصیه میشود. زیرا این میوه موجب تسریع در ترمیم سلولهای تخریب شده تنفسی میشود.
بعضی از زائران، در روزهای آخر سفر، خوراکیهای خود را که از ایران آوردهاند، از ساکهای خود بیرون آورده و استفاده میکنند. چه بسا این موارد در داخل ساکها، و هوای گرم عربستان فاسد شده و در صورت مصرف موجب بروز مسمومیت شوند.
با خدمه کاروان در مورد بهداشت غذا و تغذیه همکاری کنید.
سعی کنید در زمان خوردن غذا از دهان شما ذرات غذا بیرون نریزد و دهان شما بسته باشد. لذا توصیه میشود هنگام غذا خوردن صحبت نکنید.
در ایام تشریق ممکن است برای شما غذاهای حاضری بدون گوشت تدارک دیده شود. چون برای آن ایام سالمترند و سلامت شما را برای ادامه اعمال بیشتر تضمین میکنند.
کسانی که مبتلا به بیماری قند هستند، بهویژه از پُرخوری و مصرف نوشابه، آبمیوههای صنعتی، خاکشیر، عسل و موارد شیرین اجتناب کنند. پیشنهاد میشود این افراد در موارد ضروری فقط از نوشابههای رژیمی، آن هم نه به مقدار زیاد استفاده کنند.
افرادی که مبتلا به نارسایی کلیه هستند، به خصوص کسانیکه دیالیزی هستند باید در مصرف گوشت قرمز، شیر و میوه که مملو از پتاسیم هستند حد تعادل را رعایت کنند. بیش از 90 درصد پتاسیم غذا جذب میشود و پتاسیم برای این افراد سم است.
کسانیکه فشار خون یا چربی خون بالا دارند، از مصرف غذاهای چرب یا نمکدار اجتناب کنند.
حتیالمقدور کره را از رژیم غذایی روزانه خود حذف کنید.
غذاهای زیر برای مبتلایان به پرفشاری خون غیرمجازند، پیشنهاد میشود حتی در صورت سرو شدن در کاروان، اکیداً از آنها اجتناب شود: ادویهها، ترشیها، آجیل شور، سس، رب گوجهفرنگی، سس سویا و خردل، نانهای نمکی، کنسرو ماهیتن، آبخورش، آبگوشت، چیپس سیبزمینی.
متاسفانه در برخی موارد خورشها با آب و روغن زیاد سرو میشوند، توصیه میشود در اینگونه موارد، خورش مصرف نشود.
غذا در آشپزخانههای مرکزی طبخ و در کاروانها توزیع میشوند. برخی از زائران محترم به این برنامهها بهعنوان سهمیه غذایی نگاه میکنند و در مصرف غذا اعتدال را رعایت نمیکنند. این امر موجب افزایش وزن، بالا رفتن قند و چربی خون و بروز بیماری میشود.
پایان پیام /