شنبه 10 آذر 1403

حجرالاسود و رکن یمانی؛ دو مکان مهم هنگام طواف بیت الله

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
حجرالاسود و رکن یمانی؛ دو مکان مهم هنگام طواف بیت الله

حجت الاسلام مروی در یادداشتی به اهمیت حجرالاسود و رکن یمانی پرداخته و بر اساس سلوک اهل بیت اهمیت این دو مکان را هنگام طواف توضیح داده است.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت الاسلام محمدعلی مروی، استاد و کارشناس اسلامی، در یادداشتی به اهمیت جایگاه حجر الاسود و رکن یمانی پرداخته است.

متن این یادداشت را می‌خوانید:

خوب است که اعمال حج را از پیامبر (ص) و اهل بیت علیهم السلام یاد بگیریم و مانند آن بزرگان مناسک حج تمتع را به جا بیاوریم. می‌دانیم که در هر حج تمتع هر سال، امام زمان (عج) هم حضور دارند. اما آن حضرت چگونه حاجی هستند؟

در این مورد می‌توانیم به روایت‌هایی در این خصوص توجه کنیم. به عنوان مثال در کتاب بحار الانوار نوشته شده که امام جواد (ع) در زمان طواف کعبه اعمال خاصی را انجام می‌دادند. هر بار که آن حضرت به رکن یمانی می‌رسیدند، توقف کرده و دست مبارک خود را بر رکن یمانی کشیده و تبرک می‌کردند. از آنجا هم به سمت حجرالاسود حرکت کرده و استلام حج کرده و دست‌ها را بر صورت خود می‌کشیدند و به این صورت تبرک می‌کردند.

چرا کعبه در منطقه‌ای ناهموار قرار دارد؟

نکته قابل توجه این است که امامان معصوم علیهم السلام خودشان مظهر فیض و برکت هستند و با این وجود از حجر الاسود تبرک می‌کنند. این عمل نشان‌دهنده اهمیت حجر الاسود و متبرک شدن به آن است.

در مورد رکن یمانی هم خوب است حاجیان توجه داشته باشند که این رکن، بعد از رکن حجرالاسود مهمترین رکن است، چون رکن حضرت امیرالمؤمنین امام علی (ع) است.

کنار این رکن بوده که شکافته شد و مادر حضرت علی (ع) از آن عبور کرده و آن حضرت در کعبه متولد شد. بنابراین حاجیان باید به باطن و مقام رکن یمانی توجه کنند که مقام امامت را نشان می‌دهد.

ضرورت درک باطن حج توسط حج‌گذاران

از طرف دیگر علی بن مهزیار از یاران امام جواد (ع) درباره نحوه حج آن حضرت نقل کرده است که آن حضرت را دیدم در سال 215 هجری قمری که طواف انجام می‌دادند و در هر دوری که می‌زدند رکن یمانی و حجر الاسود را استلام می‌کردند.

بعد از تمام شدن طواف به پشت مقام رفته و نماز طواف را می‌خواندند و سپس به محلی که ملتزم است رفته و دست خود را بر روی سنگی که در کعبه بنا شده است گذاشتند و شروع کردند به راز و نیاز با خداوند و مدت طولانی در کنار رکن یمانی دعا می‌کردند.