حمید رمی: حذف مشارکت مردم در مداحی، جفای امروز هیأتها به مستمع است
به گزارش خبرنگار حوزه مسجد و هیأت خبرگزاری فارس، نشست صمیمانه نوحهسرایان و نغمهپردازان با موضوع بررسی نوحههای محرم 1402 کشور صبح امروز یکشنبه دوم مهرماه در سالن جلسات برج میلاد تهران با حضور محمد رسولی مدیر دفتر نوحه سازمان هیأت و تشکلهای دینی و حمید رمی دبیر این نشست برگزار شد.
با برگزاری کنگره نوحه به دنبال جلب توجه مسوولان و رسانهها هستیم
محمد رسولی در ابتدای این نشست اظهار داشت: هدف راهاندازی دفتر نوحه این بود که نوحهسرایان که در جایگاه حاکمیتی دیده نمیشدند و در فضای مداحان یا شاعران هم جایگاهی نداشتند، پایگاهی برای خود داشتند.
وی با بیان اینکه در برگزاری کنگره هدف اصلی ما جلب توجه به نوحه در حوزه رسانه و مسوولان است، گفت: زمانی که جلب توجه رخ دهد، بسیاری از مسائل ما مرتبط میشود. هدف بعدی ما تجلیل و تقدیر از نوحهسرایان بود.
پرداخت ویژه کنگره نوحه به پایاننامهها و پژوهشها
رسولی ادامه داد: با بررسی پیوستهای بعد از کنگره امید داریم تا سطح کنگره ارتقا یابد.
این نوحهسرا با اشاره به رشته پایاننامهها و پژوهشهای حوزه نوحه گفت: تلاش کردیم از فعالان این حوزه تقدیر کنیم که موجب رشد این حوزه شود. اگر در این زمینه بتوانیم تولیدات علمی داشته باشیم و در دانشگاهها به آن پرداخته شود، بسیاری از مسائل و مشکلات مرتفع میشود.
انتظار رهبر انقلاب از نوحهسرایان
در این نشست رضا خورشیدی، نوحهسرا و پژوهشگر حوزه نوحه گفت: مقام معظم رهبری از نوحهسرایان انتظار دارند که زبان و ادبیات فارسی را ارتقا دهند. با زبان فولکلور نمیتوان ادبیات را ارتقا داد و باید از زبان معیار استفاده کرد. در نوحه نمیتوان از زبان معیار استفاده نکرد، برای همین برخی از شاعران سراغ نوحه سنتی نمیروند.
وی با اشاره به اینکه نوحه به معنای تصنیف است، گفت: در نوحه نمیتوان یک شعر را برداشت و استفاده کرد زیرا صنف، صنف است و باید از لحاظ موسیقی و ادبی، بخشهایش باهم متضاد باشند.
مستمع در هیأتهای امروزی حذف شده است
خورشیدی با اشاره به اینکه نغمه پردازان نوحه باید به دستگاههای موسیقی مسلط باشند، گفت: کسی که این ویژگی نداشته باشد، نمیتواند در حوزه نوحه سنتی وارد شود.
این نوحهسرا با بیان اینکه مستمع در هیأتهای امروزی حذف شدند و گاهی شاید ذکر بگویند، گفت: در نوحه مستمع باید مشارکت داشته باشد و با حفظ بخشی از شعر او را همراهی کنند.
استفاده نکردن از مستمع جفای این روزها در هیأت است
حمید رمی در این بخش از برنامه گفت: یکی از هدررفتهای نوحه استفاده نکردن از مستمع در جلسه است. در این سالها با ایجاد سبک پیش زمینه میبینیم که به مستمع جفا کردهایم. در زمینه و واحد و... هم از گوشواره خوب استفاده نکردیم. از گوشواره میتوان برای بیان هدف نوحه استفاده کرد.
خواندن نوحه در هیأتها، مغفول مانده است
خورشیدی در ادامه با بیان اینکه نوحه به موضوع روز همیشه میپردازد، گفت: اینکه سیاست از دین جداست، حرف غلطی است و این در نوحههای قدیمی مشهود است.
ای نوحهسرا با بیان اینکه نوحه مهم است، چون میراث عزاداری ماست، گفت: این میراث امروز در هیأتها حذف شده است و متولی هم نداشته که بتوانیم یقه او را بگیریم و گلایه کنیم. مداحان در هیأت حاضر هستند چهار تا زمینه و یک ساعت و نیم شور میخواند اما میگوید نوحه را وقت نمیشود در هیأت جا انداخت.
اعتراف معتقدین به ارتقای نوحه
حمید رمی در این بخش با اشاره به اینکه بسیاری از منتقدان که همیشه از نوحهها انتقاد میکردند، این روزها معتقد هستند که نوحه رشد داشته است، تصریح کرد: این روزها در فضای احساسی نوحهها هم شاهد ارتقای مضامین هستیم. «حسین تو قلبم داره ریشه / حسین تکراری نمیشه» یا «دنیای منه / امام حسین بزرگتر از دردهای منه» نوحههای احساسی که مضامین بالایی دارند.
بشری صاحبی پژوهشگر حوزه نوحه و از برگزیدگان کنگره نوحه در این مراسم، پژوهش تطبیقی درباره نوحههای فارسی و عربی معاصر خود را که در قالب پایان نامه از آن در دانشگاه دفاع کرده بود، ارائه داد.
چرا برگزاری کنگره نوحه اهمیت دارد؟
در بخش پایانی این نشست محمد صمیمی از نوحهسرایان و داور نخستین کنگره ملی نوحه اظهار داشت: جمع شدن نوحهسرایان بسیار مهم است و این قشری است که برای حضرت زهرا (س) ارزشمند است. بالاترین دستاوردهای علمی و فنی پیش این انرژی ذخیره و پتانسیل این جمع ناچیز است.
وی افزود: بسیاری در خصوص برگزاری کنگره نوحه، اعلام کردند که حضرت زهرا باید نمره دهد و... اما باید بدانیم برگزارکنندهها هم ضرورتهایی دیدند. ما در روایات دیدیم که امیرالمومنین (ع) به حضرت عباس (ع) تمرین نظامی خاص میدادند که وقتی حضرت امالبنین (س) سوال کرد ایشان فرمود در کربلا این بچه دستش بریده میشود و...
مولا نتیجه جنگ را میداند، اما این تمرین را ضروری میداند بنابراین اتفاقات وجود خاکی و معنوی دارد.
کنگره نوحه زمینهساز شناخت استعدادهاست
صمیمی گفت: برگزاری این کنگرهها با اینکه دلت باید پاک باشد و حضرت زهرا (س) نگاه کند، منافاتی ندارد. این را وجه انسانی این کار بدانید.
این نوحهسرا تصریح کرد: برگزاری این کنگره نتیجهاش این است که برخی استعداد لازم را دارند شناخته میشوند و میتوانند برای ادامه راه گام بردارند. ما باید بدانیم همه بنا نیست تا پایان راه نوحهسرایی را بروند.
براساس این گزارش، مراسم اختتامیه نخستین کنگره ملی نوحه و نغمههای عاشورایی عصر امروز یکشنبه دوم مهرماه از ساعت 14:30 در سالن همایشهای برج میلاد برگزار میشود.
پایان پیام /