سه‌شنبه 16 بهمن 1403

خطر وقوع زلزله در بافت فرسوده تهران تا چه میزان جدی است؟

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
خطر وقوع زلزله در بافت فرسوده تهران تا چه میزان جدی است؟

یک کارشناس زلزله‌شناسی وضعیت بافت‌های فرسوده تهران را در صورت وقوع زلزله شدید نگران کننده خواند.

علی بیت‌اللهی در گفت‌وگو با میزان به تشریح نگرانی‌ها درباره احتمال وقوع زلزله در بافت فرسوده تهران و خطر جدی آن برای ساکنان این مناطق پرداخت و گفت: این مساله یکی از مسائل مهم و نگرانی‌های جدی درباره وقوع زلزله در تهران است چراکه ما اکنون بیش از 250 هزار پلاک ساختمانی در بافت فرسوده تهران داریم.

این کارشناس زلزله‌شناسی خاطرنشان کرد: نزدیک به 60 درصد پلاک‌های ساختمانی موجود در بافت فرسوده تهران ناپایدار هستند و این مساله در صورت وقوع زلزله با شدت بالا بسیار نگران کننده است و تنها باید امیدوار باشیم که چنین اتفاقی نیفتد در غیر اینصورت این مناطق با آسیب بسیار بالایی مواجه خواهند شد.

وی در ادامه به تشریح احتمال وقوع زلزله شدیدتر در تهران پرداخت و وقوع پس لرزه‌ها پس از زلزله 5.1 ریشتری، 19 اردیبهشت ماه را امری طبیعی دانست.

این کارشناس زلزله‌شناسی خاطرنشان کرد: مردم نباید از این مساله نگران باشند و این یک روال طبیعی است که پس از وقوع یک زمین لرزه شاهد پس لرزه‌های متعدد باشیم.

وی با بیان اینکه به طور کلی نمی‌توان با قطعیت درباره وقوع زمین لرزه‌ها صحبت کرد، ادامه داد: در پدیده‌های زمین شناسی طبیعی است که وقتی زلزله‌ای صورت می‌گیرد، پس از آن پس لرزه‌هایی با شدت کمتر به وقوع بپیوندند که حتی در سایت‌ها و مراکز زلزله‌نگاری هم ثبت نشوند.

بیت‌اللهی خاطرنشان کرد: هرچند به طور کلی پس‌لرزه اخیر را نمی‌توان آخرین پس لرزه زلزله اردیبهشت ماه دانست، اما انتظار داریم که پس لرزه‌های بعدی با ریشتر‌های کمتری صورت بگیرند و به تدریج گسل مربوطه پس از دو یا سه ماه به وضعیت سکون برسند.

رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: من تحقیقات گسترده‌ای را احتمال ارتباط زلزله‌ها را با ساعات خاصی از شبانه روز یا فصول خاصی از سال در زلزله‌های 40 سال اخیر ایران انجام دادم که به این نتیجه روشن رسیدم که اصلا هیچ ارتباط معناداری میان شرایط آب و هوایی و شب روز وجود ندارد و زلزله‌ها عملا به صورت کاملا تصادفی رخ می‌دهند.

بیت‌اللهی خاطرنشان کرد: برای مثال شما شاهد بودید که زلزله اردیبهشت ماه در ساعات پایانی نیمه بامداد و پس لرزه روز چهارشنبه در ساعات بعدازظهر صورت گرفت در نتیجه هیچ ارتباط معناداری درباره ارتباط شرایط جوی با وقوع زمین‌لرزه وجود ندارد.

این کارشناس زلزله‌شناسی در پایان تاثیر این زمین لرزه بر فعال شدن آتش فشان دماوند را رد کرد و تصریح کرد: به طور قطعی نمی‌توانیم بگوییم که زلزله امروز چهارشنبه هفتم خردادماه آخرین پس لرزه فعال شدن گسل مشاء باشد اما این انتظار را داشتیم که پس از زلرله اردیبهشت ماه پس‌لرزه‌ها به صورت دوماه ادامه داشته باشد.