خودکفایی کامل ایران در صنعت آب و برق پس از پیروزی انقلاب / به 50 کشور خدمات فنی، مهندسی در حوزه انرژی صادر میکنیم
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، صبح امروز نشست خبری علی اکبر محرابیان وزیر نیرو به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در محل سالن اجتماعات این وزارتخانه برگزار شد. علی اکبر محرابیان ضمن تبریک فرارسیدن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، به دستاوردهای دولت سیزدهم در دو سال گذشته پرداخت و گفت: کشور ما از وابستگی صددرصد به کشورهای دیگر در سالهای ابتدایی انقلاب به کشوری...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، صبح امروز نشست خبری علی اکبر محرابیان وزیر نیرو به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در محل سالن اجتماعات این وزارتخانه برگزار شد.
علی اکبر محرابیان ضمن تبریک فرارسیدن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، به دستاوردهای دولت سیزدهم در دو سال گذشته پرداخت و گفت: کشور ما از وابستگی صددرصد به کشورهای دیگر در سالهای ابتدایی انقلاب به کشوری خودکفا در حوزه نیرو تبدیل شده است. امروزه علاوه بر تامین نیاز داخلی بسیاری از کشورهای منطقه به خدمات فنی و مهندسی ایران متکی شدهاند. وزیر نیرو در ادامه بیان کرد: در حوزههای مهندسی، پیمانکاری شرکتهایی داریم که در جهان به ویژه در منطقه خدمات ارزندهای ارائه میدهند و بیش از 50 کشور خریدار محصولات آنها هستند. علی اکبر محرابیان به ساخت بلندترین سد جهان توسط شرکتهای ایرانی اشاره کرد و گفت: این سد با ارتفاع 330 متر و نیروگاهی به ظرفیت 3 هزار و 600 مگاوات بلندترین سد جهان است. وی در ادامه گفت: در دولتهای یازدهم و دوازدهم عقبماندگیهایی وجود داشت که منجر به ناترازی آب و برق شد. با توجه به این موضوع ضرورت داشت که دولت سیزدهم دو اقدام جهت رفع ناترازیهای موجود و تامین نیازهای جدید انجام دهد. بر همین اساس وزارت نیرو برنامههایی را به مجلس شورای اسلامی ارائه داد که دارای دو ویژگی بود؛ اول تامین پروژههایی که به صورت سازهای و عمرانی بود که قابلیت تعیین، تشخیص، اجرا و زمانبندی داشت. ویژگی دوم شامل پروژههای غیرسازهای بود که به مدیریت و بهینهسازی مصرف، مربوط میشد. محرابیان در ادامه افزود: مجموعه سرمایهگذاری در حوزه برق هدفگذاری کردیم، بالغ بر 757 هزار میلیارد تومان بود. در بخش آب و فاضلاب 105 هزار میلیارد تومان و در بخش آب 362 هزار میلیارد تومان پروژه هدفگذاری کردیم که مجموعا 1224 هزار میلیارد تومان پروژه هدفگذاری شد. در حال حاضر از مجموع این پروژهها بیش از 400 هزار میلیارد تومان از این پروژهها به بهرهبرداری رسیده است. 824 هزار میلیارد تومان پروژههایی است که باید تا پایان دولت به بهرهبرداری برسد و عمده آنها پروژههایی است که بیش از 70 درصد پیشرفت داشته است. وی به طرحهای «آبرسانی و تصفیهخانهها برای تامین آب شرب و بهداشتی در بخش شهری» اشاره کرد و افزود: بر اساس هدفگذاریهای صورت گرفته 700 میلیون مترمکعب در سال پروژه آبرسانی و تصفیهخانه آب شرب و بهداشتی پیش بینی شد. امروز عملکرد وزارت نیرو از این عدد فراتر رفته است به طوریکه اکنون 1144 میلیون مترمکعب در سال در قالب پیشبرد 56 طرح آبرسانی به بهرهبرداری رسیده است؛ به عبارت دیگر بیش از 163 درصد عملکرد این بخش از برنامه تحقق یافته است وامیدواریم این عدد در پایان دولت سیزدهم از 2 میلیارد مترمکعب در سال نیز فراتر رود. وی از افزایش میزان برخورداری جامعه روستایی از آب شرب سالم و پایدار خبر داد و گفت: هدفگذاریها دولت سیزدهم در آغاز فعالیت، برخورداری 90 درصد بخش روستایی کشور از آب شرب سالم و بهداشتی بود که امروز این شاخص به 86.81 درصد رسیده است، به عبارت دیگر بالغ بر 60 درصد برنامهپیشبینی شده در این بخش محقق شده است.
محرابیان همچنین به هدفگذاری برای توسعه ظرفیت برق و انرژی کشور اشاره کرد و افزود: در این حوزه در سه بخش اعم از نیروگاههای وزارت نیرو و نیروگاههای طرف قرارداد با وزارت نیرو، بخش صنایع و تجدیدپذیرها و احداث هرکدام به میزان 10 هزار مگاوات پیشبینی شد.
وزیر نیرو تصریح کرد: طی 60 سال گذشته با توجه به سیاستهای اقتصادی در بخش انرژی و تامین انرژی، مساله ارائه یارانه از سوی دولت در این زمینه مطرح بود، اما جراحی اقتصادی در بخش انرژی موجب شد تا ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر، توجیهپذیر شود.
وی بیان کرد: هماکنون عملیات احداث 11 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر توسط بخش خصوصی آغاز شده است.
محرابیان در ادامه با بیان اینکه تا امروز و در سال آبی جدید میزان بارشها 30 درصد نسبت به شرایط عادی و نرمال کمتر است، خاطرنشان کرد: در چهارمین سال خشکسالی کشور قرار داریم و خوشبختانه طی 20 روز اخیر بارشهای نسبتا خوبی را در کشور شاهد هستیم که اثرات مطلوبی را بر جای گذاشته است. وی درخصوص طرحهای سدسازی و سامانههای انتقال آب، گفت: وزارت نیرو ساخت 30 سد را با حجم مخزن 5.4 میلیارد مترمکعب برنامهریزی کرده بود. عددی که امروز محقق شده 21 سد آبگیری با مخزن 3.9 میلیارد مترمکعب است. این نشان میدهد که بیش از 70 درصد برنامه 4 ساله محقق شده است.
وی در ادامه سخنان خود، عملکرد وزارت نیرو همزمان با فجر چهل و پنجم انقلاب اسلامی ایران در بخش برق و انرژی را نیز تشریح کرد و گفت: در حوزه «نیروگاههای وزارت نیرو و نیروگاههای طرف قرارداد با وزارت نیرو» امروز بیش از 8000 مگاوات محقق و با شبکه سنکرون شده است. البته با توجه به ناترازیهایی که با آن روبرو بودیم، هدفگذاریها در این زمینه از 10 هزار مگاوات عبور کرده است و امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم با عدد قابل توجهی در این زمینه به هدفگذاری برسیم. محرابیان ابراز داشت: در توسعه «نیروگاههای صنایع» و «نیروگاههای تجدیدپذیر» هر یک به میزان 10 هزار مگاوات ضرورت داشت تا اقدامات زیربنایی و قانونی را فراهم کنیم و در کنار ایجاد مشارکت همه صنایع، حمایت دولت و مجلس را نیز شاهد باشیم. این ضرورت ایجاب کرد طی همکاری دولت و مجلس قوانینی مصوب شود که خوشبختانه این مهم صورت گرفت و امروز شاهد آغاز عملیات اجرایی احداث 6400 مگاوات نیروگاه توسط صنایع کشور هستیم.
وی یادآور شد: تا امروز 4 واحد نیروگاهی صنایع شامل 2 واحد نیروگاه در سمنان، یک واحد نیروگاه کلاس F فولاد مبارکه و یک واحد نیروگاه آلومینیوم المهدی به بهرهبرداری رسیده و حدود 900 مگاوات با شبکه سنکرون شده است. برنامهریزی شده طی ایام پیش رو تا پیش از تابستان 1403 عدد قابل توجهی از نیروگاههای صنایع وارد مدار تولید شوند.
وی بیان کرد: در ابتدا، ساخت نیروگاه توسط صنایع یک امر شبههداری معرفی میشد و این گمانهزنی وجود داشت که ممکن است ساخت نیروگاه توسط صنایع اقتصادی نباشد اما در یک مدل قانونی و کاملا اقتصادی و توجیه فنی و مالی توسط صنایع، مشاهده شد که شروع و ساخت این نیروگاهها امری کاملا اقتصادی است. امروزه اطمینان داریم در صنایعی که اقدام به ساخت نیروگاه و بهرهبرداری میکنند، سود تولید برق چه بسا از سود تولید دیگر محصولات آنان بیشتر باشد و این رویکرد با تولید هزاران مگاوات نیروگاه توسط صنایع کشور همراه میشود.