شنبه 3 آذر 1403

خودکفایی 100 درصدی اقلام اساسی با استفاده از بذور گواهی شده امکان پذیر است

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
خودکفایی 100 درصدی اقلام اساسی با استفاده از بذور گواهی شده امکان پذیر است

در اسناد بالادستی و به ویژه سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم انقلاب در برنامه هفتم، وزارت جهاد کشاورزی به کمک سایر دستگاه‌ها و نهادها باید بتواند امنیت غذایی را تا حد 90 درصد با خودکفایی محصولات اساسی و البته با حفظ منابع زیستی و پایه و طبیعی حاصل کند. بر این اساس وزارت جهاد کشاورزی متولی امنیت غذایی کشور و تأمین غذای سالم، قابل دسترس و باکیفیت است به طوریکه کشور با بالغ بر 85 میلیون نفر باید به سمت خودکفایی در تأمین نیازهای غذایی خود مطابق با بیانات رهبری حرکت کند.

آمارها حاکی از آن است که استفاده از بذر گواهی شده ارقام جدید و اصلاح شده می تواند تا 50 درصد عملکرد محصولات زراعی را تضمین کند که این امر در دستیابی به اهداف برنامه هفتم تاثیر بسزایی دارد.

در این راستا علیرضا مهاجر معاون امور زراعت وزارت جهاد گفت: امنیت غذایی و دستیابی به خودکفایی در محصولات اساسی بویژه گندم، جو، برنج، شکر، پنبه، دانه‌های روغنی و همچنین تامین علوفه مورد نیاز هدف اصلی وزارت جهاد کشاورزی است که استفاده از بذور مناسب یکی از دلایل افزایش عملکرد محصولات در بحث جهش تولید در دیمزارهاست.

معاونت امور زراعت گفت: با وجود خشکسالی، استفاده از بذور گواهی شده و مقاوم به آفات، بیماری و علف های هرز علاوه بر به حداقل رساندن خسارت مزارع، عملکرد تولید در مزارع را افزایش می دهد.

افزایش 30 درصدی تولید محصولات اساسی با استفاده از بذور اصلاح شده محقق می شود

سهراب سهرابی مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: استفاده از بذور اصلاح شده به طور متوسط بین 25 تا 30درصد تولید در واحد سطح را افزایش دهد، از این رو توصیه ما به کشاورزان این است که از بذور اصلاح شده و بوجاری توسط مجموعه شرکت های وزارت جهاد استفاده کنند.

او با بیان اینکه استفاده از بذور بوجاری و ضدعفونی افزایش تولید در واحد سطح را بدنبال دارد، افزود: بذور گواهی شده ارقام گندم آبی و دیم تهیه و تدارک دیدیم و در اختیار کشاورزان قرار می دهیم که به مراتب نسبت به بذور خود مصرفی دارای عملکرد بالاتر و تحمل بیشتر نسبت به آفات و بیماری و علف های هرز و تنش های محیطی دارند در اراضی دیم علاوه بر بوجاری و ضدعفونی بذور، ترکیبات تقویت کننده بذر اصطلاحا کودهای بذرمال به این بذور اضافه کردند که اثر بسزایی در تولید دارند.

سهرابی کل بذر گندم مورد نیاز کشور را یک میلیون و 100 هزارتن اعلام کرد و گفت: سالانه از مجموع بذور گندم 500 هزارتن بذور گواهی شده در اختیار کشاورزان قرار می دهیم و هیج گاه بدنبال این موضوع نیستیم که 100 درصد بذور گواهی شده باشند و از طرفی نیازی به این امر نیست‌.

مجری طرح گندم و برنج گفت: در حوزه برنج برنامه ای پیش بینی شده که 3 هزار و 500 تن بذر برنج تهیه و تدارک ببینیم و در اختیاز کشاورزان قرار دهیم که این امر در بهره وری تولید تاثیر بسزایی دارد.

با توجه به فرمایشات و سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری، سند امنیت غذایی، اسناد بالادستی و برنامه هفتم، ما باید در 14 محصول اساسی کشور تا 90 درصد و در 5 محصول به 100 درصد خودکفایی دست یابیم که استفاده از بذور گواهی شده یکی از راهکارهای موثر در افزایش عملکرد و بهره وری تولید محسوب می شود.

خودکفایی اقلام اساسی با استفاده از بذور گواهی شده محقق می شود

صمد مبصر معاون تحقیقات موسسه بذر و گواهی بذر گفت: هم اکنون بیش از حدود 99 درصد بذر گواهی شده در داخل تامین می شود و روال تامین بذر گواهی شده براین است در خصوص محصولاتی که در سبد امنیت غذایی قرار دارند، دولت یارانه پرداخت می کند.

او با بیان اینکه امکان خوداتکایی در تمامی محصولات اساسی وجود ندارد، افزود: با توجه به ظرفیت محدود سرزمین بویژه از منظر تامین آب کشاورزی خوداتکایی در تمامی محصولات اساسی امکان پذیر نیست. البته امکان دستیابی به خودکفایی در حوزه‌های گندم، جو، پنبه و برنج با افزایش بهره وری از طریق بذر گواهی شده وجود دارد.

مبصر ادامه داد: استفاده بذر گواهی شده از رقم‌های اصلاح شده 30 تا 40 درصد افزایش بهره وری در واحد سطح را به همراه دارد که با احتساب اراضی موجود در خصوص محصولاتی همچون گندم، چغندر قند و برنج با افزایش 20 تا 25 درصد بهره وری، خودکفایی محقق می‌شود.

معاون تحقیقات موسسه بذر و گواهی با بیان اینکه 100 درصد کشت ذرت، سویا و آفتابگردان با بذر گواهی شده انجام می شود، گفت: در خصوص گندم 35 تا 40 درصد، جو 10 تا 15 درصد و برخی محصولات مثل گیاهان علوفه‌ای و حبوبات کمتر از 10 درصد بذر گواهی شده است.

بسیاری از کارشناسان وزارت جهاد اذعان می کنند که خلوص بذر گواهی شده بالای 95 درصد و عاری از آفات و بیماری‌ها است که کشاورز با استفاده از آن در مزارع می توانند عملکرد تولید را افزایش دهند که این امر در دستیابی به خودکفایی محصولات اساسی تاثیر بسزایی دارد.

خبرنگار: آزاده محبی