شنبه 3 آذر 1403

خوشنویسی ایران، واجد فرهنگی کهن و عمیق است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
خوشنویسی ایران، واجد فرهنگی کهن و عمیق است

تهران - ایرنا - مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور پیامی ضمن تبریک ثبت خوشنویسی ایران در یونسکو، تاکید کرد: خوشنویسی ایران در همه رشته‌های آن، افزون بر زیبایی‌های بصری و فرمی که در هنرهای تجسمی شناخته شده است، واجد فرهنگی کهن و عمیق است.

به گزارش روز جمعه گروه فرهنگی ایرنا از اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام هادی مظفری به مناسبت ثبت خوشنویسی ایران در یونسکو، آمده است: میراث ناملموس فرهنگی ایران، بخشی از گنجینه فرهنگ بشری است که در مرزهای جغرافیایی ایران محدود نمانده و چشم جهانیان را به این زیبایی و عمق و غنای فرهنگی روشن کرده است.

مظفری در این پیام می افزاید: خوشنویسی ایران در همه رشته های آن، افزون بر زیبایی‌های بصری و فرمی که در هنرهای تجسمی شناخته شده است، واجد فرهنگی کهن و عمیق است و اندیشه‌های ایرانیان را که برگرفته از قرآن کریم و اشعار بزرگانی چون فردوسی، رودکی، مولانا، حافظ، سعدی، عطار و دیگر ادبا و شعرا است، برای مردم جهان ثبت و ضبط کرد.

مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ در ادامه این یادداشت نوشته است: خوشحالی از ثبت پرونده خوشنویسی ایران در یونسکو، شادی و سرور بیش از اندازه برای فرهنگ و هنر ایران‌زمین در پی دارد، چرا که فراتر از زیبایی این هنر، نشان‌دهنده استمرار خوشنویسی و همت هنرمندان معاصر است. اگر این همت نبود، چنین پرونده ارزشمندی در یونسکو به ثبت نمی‌رسید. همچنان که نام و هنر استاد غلامحسین امیرخانی به‌عنوان گنجینه زنده بشری به یادگار مانده است، هنر خوشنویسی هم با تلاش استادان پیشکسوت، جوانان کوشا و هنرمند به این مرتبه از جایگاه جهانی رسیده است.

در پیام مدیرکل هنرهای تجسمی آمده است: برنامه ملی پاسداری از هنر سنتی خوشنویسی ایران که در مجموعه برنامه‌های پاسداری خوب به ثبت رسید، وظیفه‌ای دشوار بر دوش مدیران فرهنگی و برنامه‌ریزان از یک سو و هنرمندان خوشنویس از سوی دیگر نهاده است که امیدواریم با برنامه‌ریزی و حمایت و تلاش چون همیشه، هنرمندان ایرانی در قله‌های این هنر در میان دیگر کشورهای جهان قرار بگیریم.

به گزارش ایرنا، در شانزدهمین نشست کمیته بین‌الدول حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس که به صورت مجازی از 13 تا 18 دسامبر 2021 برابر با 22 تا 27 آذرماه 1400 در پاریس - مقر یونسکو در حال برگزاری است، پرونده «برنامه ملی پاسداری از هنر سنتی خوشنویسی در ایران» مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت تحت عنوان برنامه‌های خوب پاسداری (اقدامات مثال زدنی) ثبت جهانی شد.

این نخستین‌بار است که ایران در فهرست برنامه‌های خوب پاسداری یونسکو برای محافظت از میراث معنوی، یک پرونده را به ثبت می‌رساند. پیش از این نیز 16 اثر دیگر از آداب، آیین‌ها، هنرهای نمایشی، مهارت‌ها، دانش و فرهنگ ایرانی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو به ثبت رسیده بود.

*س_برچسب‌ها_س*