در بازار اقلام اساسی تاسوعا و عاشورا چه میگذرد؟
بسیاری از فعالان بازار معتقدند که در ایام خاص همچون تاسوعا و عاشورا، افزایش یکباره تقاضا برای خرید اقلام اساسی منجر به التهاب بازار می شود که با تدابیر بازرگانی دولتی و پشتیبانی امور دام انتظار می رود که نوسان خاصی در قیمت ها رخ ندهد.
همه ساله در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی، تقاضا برای خرید برخی کالاهای اساسی از جمله مرغ، گوشت، دام زنده، سبزی، شکر، برنج و... از سوی تکایا و هیئت های مذهبی افزایش می یابد که این موضوع در نوسان بازار بی تاثیر نیست.
بررسی های میدانی نشان می دهد که قیمت کنونی هر کیلو بره نر زنده 190 تا 210 هزار تومان، شقه گوسفندی 470 تا 480 هزار تومان، شقه گوساله 450 تا 470 هزار تومان، سردست گوسفندی 500 تا 550 هزار تومان، سردست گوساله 480 تا 500 هزار تومان، مرغ 80 تا 120 هزار تومان، ران مرغ 80 تا 120 هزار تومان و فیله مرغ 150 تا 180 هزار تومان است. همچنین قیمت کنونی هر کیلو شکر 35 هزار تومان، برنج ایرانی 90 تا 140 هزار تومان، برنج هندی 40 تا 55 هزار تومان، برنج پاکستانی 50 تا 65 هزار تومان است.
سید سعید راد مدیرعامل بازرگانی دولتی از اختصاص 80 هزار تن برنج و شکر برای برپایی آیینهای ایام محرم و صفر خبر داد و گفت: این اقلام به منظور تهیه و توزیع نذورات با قیمتهای مصوب در اختیار هیئت های مذهبی، تکایا و دستههای سوگواری و همچنین فروشگاههای زنجیرهای سراسر کشور قرار گرفته است.
راد می گوید: نیمی از این اقلام شامل 30 هزار تن برنج و 10 هزار تن شکر برای تهیه نذورات در اختیار هیاتها و تکایا قرار گرفته است و نیمی دیگر نیز در قالب سهمیه فوقالعاده شامل 30 هزار تن برنج و 10 هزار تن شکر به فروشگاههای زنجیرهای اختصاص یافته تا نسبت به توزیع آن بین شهروندان اقدام کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به پخت نان نذری و مصرف نان در هیاتها و تکایا، 22 هزار و 570 تن سهمیه آرد فوقالعاده برای ماههای تیر و مرداد به 12 استان کشور اختصاص داده شده است، گفت: از این مقدار، 15 هزار و 630 تن آرد نوع یک با قیمت هر کیلوگرم 665 تومان و 6 هزار و 940 تن آرد نوع دو با قیمت هر کیلوگرم 900 تومان، تخصیص یافته است.
بازار مرغ تابع عرضه و تقاضاست
آقای فروغی دبیر کانون سراسری مرغداران گوشتی گفت: در شرایط کنونی کمبود عرضه موجب شده تا مرغ با قیمت های بالایی عرضه شود چراکه اقتصاد بازار تابع عرضه و تقاضاست.
به گفته او، سوء مدیریت در بازار مرغ یکی دیگر از دلایل نوسان قیمت است که تولیدکننده و مصرف کننده را متحمل زیان کرده است.
فروغی قیمت مصوب هرکیلو مرغ زنده را 52 هزار تومان و مرغ گرم را 73 هزار تومان اعلام کرد و گفت: در حال حاضر آیا ذرت و کنجاله سویا با نرخ مصوب به مرغدار عرضه می شود که مسئولان انتظار دارند مرغ با نرخ مصوب در بازار توزیع شود. هرچند عرضه مرغ گرم با نرخ های 100 و 120 هزار تومان ارتباطی به مرغدار ندارد.
دبیرکل کانون پرورش دهندگان مرغداران گوشتی گفت: با توجه به گرانی گوشت قرمز و جایگزینی مرغ در سبد پروتئینی خانوار، بازار مرغ دچار نوسان شده است.
کاهش عرضه علت اصلی گرانی دام و گوشت
آقای علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: قیمت کنونی هر کیلو شقه گوسفندی 415 تا 420 هزار تومان و با احتساب 10 درصد سود 470 تا 480 هزار تومان عرضه می شود.
به گفته او، علی رغم کاهش تقاضا برای خرید دام، عرضه به همان نسبت کم است که در نهایت این امر منجر به افزایش قیمت گوشت در بازار شده است.
ملکی ادامه داد: کشتار بی رویه دام های مولد ناشی از کمبود نهاده های دامی در سال های اخیر عامل اصلی کمبود عرضه و گرانی قیمت دام است.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: در شرایط کنونی 2 نرخی بودن گوشت فساد ایجاد می کند و از طرفی قاچاق دام به آن سوی مرزها بر نوسان قیمت در بازار دامن زده است.
سیب زمینی و پیاز گران شد
آقای مصطفی دارایی نژاد رئیس اتحادیه بارفروشان گفت: با توجه به ازدیاد تقاضا برای خرید سیب زمینی، پیاز و سبزی از سوی هیئت ها و تکایا قیمت تا حدودی افزایش یافته است.
او قیمت هر کیلو سیب زمینی را 10 تا 14 هزار تومان و پیاز را تا 10 تا 13 هزار تومان اعلام کرد و افزود: قیمت هر کیلو پیاز و سیب زمینی نسبت به هفته گذشته 2 هزار تومان رشد داشته است.
دارایی نژاد قیمت هر کیلو سبزی را 20 تا 25 هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به افزایش تقاضا جهت نذورات مردم، قیمت نسبت به هفته قبل 3 تا 4 هزار تومان رشد داشته است.
رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی گفت: برآوردها حاکی از آن است که قیمت تا پایان محرم و صفر نوسانی نداشته باشد.
قیمت زعفران در ایام تاسوعا و عاشورا تغییری ندارد
آقای غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: قیمت کنونی هر کیلو زعفران دسته 33 میلیون تومان، زعفران پوشال 40 میلیون تومان، سرگل 42 تا 43 میلیون تومان، نگین 43 تا 44 میلیون تومان و سوپرنگین 46 میلیون تومان است.
به گفته او، با توجه به کاهش عرضه در برابر تقاضا، قیمت زعفران در هفته های گذشته 20 تا 30 درصد رشد داشته است.
میری ادامه داد: ازدیاد تقاضا برای خرید زعفران جهت نذورات مردم در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی تاثیری بر بازار ندارد.
نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: بنابر آمار 80 تا 85 درصد زعفران تولیدی، صادراتی و 10 تا 15 درصد مصرف داخل است.
با توجه به تدابیر بازرگانی دولتی و پشتیبانی امور دام در راستای توزیع کالاهای اساسی مورد نیاز در ایام محرم و صفر همچون برنج، شکر، روغن، گوشت و مرغ در کنار تشدید نظارت ها و جلوگیری از سودجویی برخی مغازه داران انتظار می رود که در این ایام نوسان خاصی در بازار رخ ندهد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی