چهارشنبه 18 تیر 1404

در «گاندی و شرکا» به فضای مراسم محرم در هند پرداخته‌ام

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
در «گاندی و شرکا» به فضای مراسم محرم در هند پرداخته‌ام

صفایی‌راد درباره نحوه نگارش کتاب «گاندی و شرکا» گفت: این سفر دو سال پیش به هند انجام گرفته اما پیچیدگی‌ها و دشواری‌های خاص این کشور موجب شد تا روند نگارش کتاب طولانی‌تر شود.

صفایی‌راد درباره نحوه نگارش کتاب «گاندی و شرکا» گفت: این سفر دو سال پیش به هند انجام گرفته اما پیچیدگی‌ها و دشواری‌های خاص این کشور موجب شد تا روند نگارش کتاب طولانی‌تر شود.

معصومه صفایی‌راد، نویسنده کتاب «گاندی و شرکا»، در گفت‌وگو با خبرنگار مهر به توضیحاتی درباره این اثر پرداخت و گفت: این کتاب اولین کتابم در زمینه سفرنامه‌نویسی نبوده بلکه ادامه‌ای بر مجموعه کارهای پیشینم است. پیش از این چند سفرنامه دیگر نیز منتشر کرده‌ام که همگی بر سفرهای محرم به کشورهای دارای جامعه شیعه بومی تمرکز دارند، کشورهایی که در دهه محرم مراسم خاصی برگزار می‌کنند.

وی افزود: کتاب‌هایم در حوزه سفرنامه شامل سفر به شهرهایی چون باکو، استانبول و عراق است که هر کدام روایت‌گر تجربه‌ای متفاوت از آئین‌های اختصاصی محرم هستند. کتاب «گاندی و شرکا» نیز به فضای مراسم محرم در شهرهای بمبئی و حیدرآباد هند پرداخته است؛ مناطقی که بیشتر جمعیت شیعه هند را در برمی‌گیرند.

این نویسنده گفت: نخستین سفرنامه خود را با عنوان «به صرف قهوه و پیتا» در سال 97 منتشر کرده‌ام؛ کتابی که به سفر بوسنی اختصاص دارد و اگرچه ارتباط مستقیمی با موضوع محرم ندارد، اما آغازگر مسیری جدی در سفرنامه‌نویسی‌ام است. کتاب دیگرم با عنوان «آنجا که باد کوبد»، مربوط به جمهوری آذربایجان، کتاب «استانبولچی» مربوط به ترکیه و «بدو دجله، بدو» مربوط به عراق است. این کتاب‌ها نشان‌دهنده تلاشم برای ارائه تصویری فرهنگی و آئینی از جوامع شبیه ایران در خارج از مرزها است.

وی درباره نحوه نگارش کتاب «گاندی و شرکا» گفت: این سفر دو سال پیش انجام گرفته اما پیچیدگی‌ها و دشواری‌های خاص هند موجب شد تا روند نگارش کتاب طولانی‌تر شود. در هند، کشوری با تکثر آئینی و فرهنگی، هر مشاهده‌ای نیازمند بررسی دقیق است.

صفایی‌راد گفت: در قم بزرگ شده‌ام. همیشه در حرم قم و سفرهای کربلا، شیعیان هند و پاکستان را می‌دیدم و به آئین‌های خاص آن‌ها همچون سرودهای دسته‌جمعی‌شان، علاقه داشتم. این تفاوت‌ها و شباهت‌ها برایم جالب بود. مردم هند با وجود تفاوت‌های زبانی و فرهنگی، تنوع آئینی خاصی دارند، اما آئین‌هایشان بسیار تصویری است؛ طوری که نیازی به توضیح مفصل آن وجود ندارد.

وی افزود: تکثر فرهنگی هند به قدری زیاد است که ارائه تصویر کلی از این کشور تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد. در این سفر توانسته‌ام مشاهدات عمیقی داشته باشم و یکی از نکات جالب توجه برایم نحوه زندگی مسالمت‌آمیز هندی‌ها، با وجود تمام تفاوت‌های‌شان بود.

این نویسنده گفت: کتاب «گاندی و شرکا» اخیراً در دهه اول محرم توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده و هنوز بازخوردی از مخاطبان را دریافت نکرده‌ام، اما به دلیل دقت فراوانی که در نگارش کتاب‌هایم دارم، نیاز چندانی به بازنگری وجود ندارد.

بر اساس این گزارش کتاب «گاندی و شرکا» در 264 صفحه و در قطع رقعی و با بهای 295 هزار تومان توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.

در بخشی از این کتاب آمده است:

«باور کنید بین آن همه بوق و شلوغی و ترافیک هم کسی یقه کسی را نمی‌گرفت و فحشی به نسوان خانواده همدیگر نمی‌دادند دست‌شان را متصل روی بوق نگه می‌داشتند و سرشان را برمی‌گرداندند و با لبخند همدیگر را نگاه می‌کردند همین حجم از حوصله و مدارا باعث شد که دو قرن استعمار را تاب بیاورند و نمه نمه انقلاب کنند؛ بدون درد و خونریزی اگر توی دنیا گاندی نماد نه به «خشونت» بود مردم هند همه گاندی بودند.»

در «گاندی و شرکا» به فضای مراسم محرم در هند پرداخته‌ام 2