پنج‌شنبه 8 آذر 1403

"دسترنج" باغداران در "جیب" دلالان / خرید تضمینی؛ حلقه مفقوده تاکستان‌های کرمانشاه

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
"دسترنج" باغداران در "جیب" دلالان / خرید تضمینی؛ حلقه مفقوده تاکستان‌های کرمانشاه

عدم‌حمایت از تولیدکنندگان در بخش باغداری و نبود شرکت‌های تعاونی‌ها از جمله چالش‌هایی است که آنان برای فروش محصول خود با آن روبه‌رو هستند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، کرمانشاه ظرفیت بالایی در تولید محصولات کشاورزی دارد و شهرستان "صحنه" قطب تولید محصولات باغی در استان کرمانشاه است. این شهرستان با داشتن بیش از هشت هزار هکتار باغ، باغ شهر استان به شمار می‌رود. طبق آمار سال گذشته شهرستان صحنه 8229 هکتار باغ دارد، سالانه بالغ بر 73 هزار تن انواع محصولات باغی در این شهرستان تولید می‌شود که عدد قابل توجهی است. انگور تولیدی این شهرستان در کشور سرآمد است و گونه‌های مختلف انگور از یاقوتی گرفته تا فخری، عسگری، ریش بابا و... در تاکستان‌های این شهرستان تولید می‌شود و اما امسال خشکسالی و آفت موجب شده شاهد کاهش این محصولات باشیم.

کاهش تولید انگور استان بدلیل خشکسالی و سرما

فیض قربانی در گفتگو با مرصادنیوز با اشاره به اینکه سالانه 140 هزار تن انگور از این باغات برداشت می‌شود، گفت: در سال جاری و به دلیل وقوع شرایط خشکسالی و نیز سرمای شدید و بی سابقه زمستانه نسبت به سال گذشته کاهش تولید داریم.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه گفت: پیش بینی می شود امسال 110 هزار تن انگور از 10 هزار و 200 هکتار از باغات استان برداشت شود.

وی گفت: ارقام یاقوتی، فلیم سیدلس پرلت سیدلس، بی دانه قرمز، بی دانه سفید، کندری، پیکامی و عسگری در باغات استان کشت می‌شود.

این مسئول گفت: در بسیاری از مناطق کوهستانی استان امکان پرورش و کشت انگور به روش دیم فراهم است که عمدتا رقم رشه در باغات دیم کشت می شود.

خشکسالی و آفت / دلالان در بازار به قیمت ارزان دسترنج باغداران را می‌خرند

سعید کریمی از باغداران روستای کنگ بخش دینور از توابع شهرستان صحنه در گفتگو با مرصادنیوز اظهار داشت: متاسفانه امسال خشکسالی موجب افت شدید باغات شده است و آب چاهها بازدهی کمی دارند.

وی گفت: بجز خشکسالی، آفت زنجره ریشه انگور موجب شده تا حدود 40 درصد از راندمان محصولات افت کند و این آفت که به ریشه زده موجب شده شاخ برگ درختان از بالا خشک شوند؛ به جهادکشاورزی "میانراهان" از توابع شهرستان صحنه مراجعه کردیم ولی متاسفانه آفت کشی که معرفی کردند کارساز نبود.

این باغدار گفت: در سالهای گذشته از هر یک هکتار حدود 7 تا 8 تن انگور برداشت می کردیم، ولی متاسفانه امسال برداشت ما بدلیل کم آبی و آفت شاید به 4 تن هم نرسد.

وی با اشاره به اینکه حدود 80 درصد این روستا باغ است و شغل اصلی مردم باغداری است، در خصوص فروش محصول انگور گفت: محصول را به میدان بار کرمانشاه می بریم و دلالان با قیمت ارزان از ما می خرند و همین واسطه ها با قیمت چند برابر به مردم می فروشند.

کریمی گفت: بهتر است جهادکشاورزی یا تعاون روستایی یا هر نهاد دیگری که متولی است، با تعیین قیمت یا خرید تضمینی محصولات را با قیمت مناسب از کشاورزان بخرند و زحماتشان هدر نرود.

قیمت انگور تضمینی نیست 

ایرج صفایی در گفتگو با مرصادنیوز با اشاره به اینکه قیمت انگور تضمینی نیست، اظهار داشت: باغداران انگور را برای فروش به بازار و گاهاً به روستابازارها ارائه می دهند.

مدیر تعاون روستایی کرمانشاه گفت: اکنون یک روستا بازار در شهرستان صحنه داریم که سال گذشته راه اندازی شد و همچنین 6 روستا بازار دیگر در شهرستانهای جوانرود، روانسر، پاوه، سنقر و اسلام آبادغرب در دست اقدام است.

وی افزود: تعیین نرخ محصولات کشاورزی توسط سازمان حمایت که زیرمجموعه صنعت معدن تجارت است، انجام می گیرد.

"زنجره مو" جزو آفات خصوصی است / کشاورزان باید به مراکز جهادکشاورزی مستقر در دهستانها مراجعه کنند

فرهاد شریفی در گفتگو با مرصادنیوز با بیان اینکه هر محصولی آفتی دارد، اظهار داشت: یکی از آفات شایع درخت "مو " (انگور) در مناطق گرمسیری استان، "زنجره مو" است که به ریشه آسیب می رساند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی گفت: این جزو آفات خصوصی است و کشاورزان باید به مراکز جهادکشاورزی مستقر در دهستانها مراجعه کنند تا کارشناسان آنها را راهنمایی کنند و طبق دستورالعمل همه باغداران منطقه باید سمپاشی را انجام بدهند.

وی خاطرنشان کرد: شایعترین آفات درخت انگور در استان بجز"زنجره مو"، "کرم خوشه خوار انگور" نیز هست، این دو آفت از آفات کلیدی انگور هستند که سالانه خسارت زیادی به باغات میزند و این آفات در شرایط خشکسالی که دوره های آبیاری کمتر است، تشدید می شوند.

شریفی بیان کرد: دو سه سالی است که برای آفت "کرم خوشه خوار انگور" از فرمون استفاده می کنیم. که به صورت رایگان در اختیار کشاورز قرار دادیم.

به گزارش مرصاد، بخش کشاورزی مهم‌ترین ظرفیت اقتصادی این استان است؛ عدم‌حمایت از تولیدکنندگان در بخش باغداری و نبود شرکت‌های تعاونی‌ها از جمله چالش‌هایی است که آنان برای فروش محصول خود با آن روبه‌رو هستند.

توسعه صنایع تبدیلی و تکمیل زنجیره غذایی بهترین روش توسعه بخش کشاورزی است و دولت باید به‌صورت همه‌جانبه از قشر مولد و آسیب‌پذیر کشاورزی حمایت کند.

انتهای پیام /

"دسترنج" باغداران در "جیب" دلالان / خرید تضمینی؛ حلقه مفقوده تاکستان‌های کرمانشاه 2
"دسترنج" باغداران در "جیب" دلالان / خرید تضمینی؛ حلقه مفقوده تاکستان‌های کرمانشاه 3
"دسترنج" باغداران در "جیب" دلالان / خرید تضمینی؛ حلقه مفقوده تاکستان‌های کرمانشاه 4