«دنیای پنهان نفت» منتشر شد / افشاگریهای یکخبرنگار از پشتپرده نفت
کتاب «دنیای پنهان نفت» نوشته کِن سیلورستین با ترجمه پیروز اشرف توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.
کتاب «دنیای پنهان نفت» نوشته کِن سیلورستین با ترجمه پیروز اشرف توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شد.
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «دنیای پنهان نفت» نوشته کِن سیلورستین بهتازگی با ترجمه پیروز اشرف توسط نشر نو منتشر و راهی بازار نشر شده است. نسخه اصلی اینکتاب سال 2014 توسط انتشارات ورسو در نیویورک چاپ شده است.
کِن سیلورستین نویسنده اینکتاب متولد سال 1958 در آمریکاست و سابقه گزارشگری تحقیقی ارشد موسسه فرست لوک مدیا و پژوهشگری مرکز علم اخلاق ادموند جی سفرا در دانشگاه هاروارد را دارد. او همچنین از همکاران بنیادهای جامعه باز بوده و در سالهای 2006 تا 2010 سردبیری مجله هارپرز در واشنگتن را به عهده داشته است. او نوشتهها و کتابهای مختلفی دارد و کتاب «دنیای پنهان نفت» اش، گزارشی از یافتههای اوست که در آن سعی کرده از آنچه در پشت پرده صنعت نفت و گاز جهان جریان دارد، پردهبرداری کند.
اینمولف میگوید بیشتر مردم، نفت را چیزی تصور میکنند که از داخل زمین استخراج میشود یا برای تولید بنزین ماشینشان مورد استفاده قرار میگیرد. اما بین این دو نقطه و فراتر از آنها، گستره وسیعی از بازیگران سهمی از سودهای بهدست آمده را نصیب خود میکنند؛ از واسطهای که معامله میان شرکتهای انرژی و مقامات دولتی را در کشورهایی که روی ذخایر نفتی جهان نشستهاند جوش میدهد تا افراد دانشگاهی، لابیکنندهها و کارگزاران و کارچاقکنهایی که درآمدشان ناشی از ترویج اقتصاد سوخت فسیلی است.
سیلورستین میگوید نفت مایه حیات تمدن مدرن است. از همینرو، صنعتی که فراهم آورنده آن است موضوع مطالعات و کتابهای بیشمار بوده است. با این همه، تاکنون به افراد کمتر شناختهای که دست در دست دولتها و شرکتهای چند ملیتی بقای این صنعت را تضمین میکنند، چندان توجهی نشده است: یعنی دلالان، کارچاقکنها، لابیگران، گنگسترها و دیکتاتورها. کمابیش تمام مراحل فرآوری نفت، از کشف تا مصرف، از طریق روابط مخفی و فساد و خشونت تسهیل میشود، هرچند که عموم مردم چندان چیزی از این همه ندانند.
نویسنده کتاب «دنیای پنهان نفت» در ایناثر تلاش کرده با سفر به نقاط مختلف جهان و انجام مصاحبه با دستاندرکاران و مطلعین صنعت نفت اعم از واسطهها، مدیران، سیاستپیشگان، لابیگران، بانکداران، کارشناسان و وکلای پروندههای نفتی، چهره جهان پشتپرده نفت را برای مخاطب ترسیم کند. او همچنین برای تهیه مطالب اینکتاب، سوابق رسمی و گزارشهای منابع چاپی و دیجیتالی را هم مورد جستوجو و کندوکاو قرار داده است.
کتاب پیشرو بهجز مقدمهاش با عنوان «دنیای پنهان نفت»، 7 فصل یا گفتگو دارد که با اسم افرادی که با آنها گفتگو شده به اینترتیباند:
«کارچاقکنها: الی کالیل»، «دیکتاتورها: تئودورین اوبیانگ»، «معاملهگران: گلنگور»، «پردهداران: برتون سیارونی»، «کارگزاران غیررسمی: تونی بلر»، «لابیگران: لوییزیانا» و «تکمله: کلاش: نیل بوش».
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
معاملهگران مستقل نیز حضور سنگینی در سوییس دارند. ویتول، که اتهام پرداخت کمیسیونهای غیرقانونی به دولت صدام حسین در زمان اجرای برنامه نفت در برابر غذایی سازمان ملل را در دادگاه پذیرفت، هنگامی هم که نوبت به اتهام استخدام واسطههای مشکوک میرسد سابقه درخشانی ندارد. این شرکت در اواسط دهه 1990 به ژلکو راژناتویچ - که بیشتر به آرکان معروف است و از مجرمان سابقهدار صرب و رهبر گروهی شبهنظامی بود که بعدها سازمان ملل به خاطر جنایت علیه بشریت علیه وی کیفرخواست صادر کرد - یکمیلیون دلار پرداخت نمود تا بهعنوان مشاور در مورد معاملهای در یوگسلاوی سابق خدمت کند.
در زمان افزایش شدید قیمت انرژی در 2008، «کمیسیون معاملات آتی کالا» ویتول را «سوداگر» ی توصیف کرد که بهجای آنکه اقدام به تحویل نفت کند قراردادهای نفتی را میخرد تا از آن بهعنوان سرمایهگذاری استفاده کند. در یک مقطع در زمان جهش بهای نفت، ویتول بیش از 10 درصد تمام قراردادهای خرید و فروش نفت در بورس کالای نیویورک را در اختیار داشت.
غول نفتی دیگر آداکس بود که در ژنو مستقر بود و بهوسیله ژان کلود گاندور فرانسوی تاسیس شده بود. او طی سالهای متمادی از طریق شراکت با افراد محلی مرتبط با خاندانهای حاکم و رهبران کشورها برنده قراردادهای گوناگون در افریقا و خاورمیانه شده بود. میشل اِبساری، از مدیران اینشرکت، زمانی گفته بود، «در این بخشهای دنیا شما همواره با کسانی سر و کار دارید که با فردی قدرتمند در میان سرآمدان حاکم مرتبطاند. کاریش نمیتوان کرد.» شرکت آداکس همچنین منافع عمدهای در کردستان عراق دارد، ازجمله میادین نفتی و یک پالایشگاه. در 2009، شرکت [دولتی - م] ساینوپِک چین آداکس را خرید، اقدامی که بهعنوان نشانهای از بلندپروازیهای پکن برای تامین نیازهای رو به رشد انرژیاش از منابع جهانی تعبیر گردید.
اینکتاب با 320 صفحه، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 150 هزار تومان منتشر شده است.