سه‌شنبه 29 مهر 1404

دهقان دهنوی: 5 درصد ارزهای بازار غیررسمی صرف فرار سرمایه می‌شود

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
دهقان دهنوی: 5 درصد ارزهای بازار غیررسمی صرف فرار سرمایه می‌شود

رئیس سازمان توسعه تجارت با انتقاد از انباشت مقررات زائد و ناکارآمد گفت: این موانع، تولید و تجارت کشور را با آسیب مواجه کرده و روند بازگشت ارز به چرخه اقتصادی را کند کرده است.

اقتصادی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارن در برنامه تلویزیونی میز اقتصاد با اشاره به آثار منفی تولید مقررات زائد و پراکنده بر فضای کسب‌وکار اظهار داشت: فضای داخلی و انباشت مقرراتی که بعضی زائد و بعضی متناقض و برخی فرایندها را کند می‌کنند، صادرکننده، واردکننده و فعالان اقتصادی را دچار آسیب کرده و همواره گلایه‌های متعددی از سوی آنان وجود دارد.

وی افزود که هرچند در طول یک سال گذشته تلاش شده موانع موجود برداشته شود، اما همزمان موانع جدیدی ایجاد می‌شود و سرعت تولید مقررات بسیار بالاست: من در کمیسیون اقتصادی دولت هفته‌ای حدود 10 ساعت صرف مقررات‌گذاری می‌کنم؛ اما بخش بسیار کمی از این زمان به مقررات‌زدایی اختصاص می‌یابد.

دیدار بخش خصوصی با رئیس‌جمهور؛ انتقاد از بروکراسی دولتی تا در خواست برای اصلاح پیمان سپاری ارزی

دهقان‌دهنوی با تأکید بر ضرورت هماهنگی بین دستگاه‌ها گفت: هر دستگاه ممکن است استراتژی و هدف متفاوتی داشته باشد. اگر امروز بانک مرکزی نگران کنترل نرخ ارز باشد و اقداماتی انجام دهد که کوتاه‌مدت مفید باشد اما تجارت را آسیب بزند، فردا همین اقدامات کار خود دستگاه را سخت‌تر می‌کند. باید در سطح همه دستگاه‌ها توافق حاصل شود که توسعه صادرات به همه اهداف دیگر کمک می‌کند.

وی درباره بازگشت ارز حاصل از صادرات گفت: بسیاری از صادرکنندگان کوچک و متوسط به دلیل بروکراسی پیچیده و نرخ‌گذاری‌های نامناسب، امکان بازگشت ارز به چرخه رسمی را ندارند. آن‌ها ناچارند ارز خود را یا در بازار غیررسمی بفروشند یا صادرات خود را محدود کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها حدود 5 درصد ارزهای بازار غیررسمی برای فرار سرمایه استفاده می‌شود و 95 درصد آن به چرخه اقتصادی کشور بازمی‌گردد.

رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران افزود: بسیاری از صادرکنندگان کوچک به دلیل نداشتن ظرفیت ورود به شبکه رسمی و هزینه بالای تولید با نرخ‌های ثابت، قادر به بازگشت ارز رسمی نیستند. در واقع آن‌ها مجبورند ارز خود را در بازار غیررسمی بفروشند تا بتوانند خط تولید و فعالیت صادراتی خود را ادامه دهند. این ارزها عملاً در چرخه اقتصادی کشور بازمی‌گردند.

وی در ادامه به اقدامات اخیر دولت اشاره کرد و گفت: خوشبختانه رئیس‌جمهور دستور داده است قوانین زائد و مزاحم شناسایی و لغو شوند. این اراده و همراهی، فرصت بی‌سابقه‌ای برای مقررات‌زدایی و تسهیل صادرات ایجاد کرده است.

دهقان‌دهنوی به اهمیت فرهنگ‌سازی صادرات و اثرات آن بر اقتصاد و رفاه اجتماعی نیز اشاره کرد: صادرات تنها یک فعالیت اقتصادی نیست؛ بلکه ایجاد اشتغال، افزایش رفاه اجتماعی، نفوذ سیاسی و تقویت رشد اقتصادی را به همراه دارد. اگر موانع داخلی برداشته شود، جهش قابل توجهی در صادرات کشور امکان‌پذیر است.»

وی با اشاره به تجربه کشور در نرخ‌گذاری و دخالت در بازار ارز افزود: اگر هزینه تولید برخی کالاها به نرخ بازار آزاد وابسته باشد، اما درآمد حاصل از فروش صادراتی مطابق آن نرخ افزایش نیابد، صادرکننده مجبور است ارز را در بازار غیررسمی بفروشد یا صادرات خود را متوقف کند. ما باید سازوکاری فراهم کنیم که حداقل با سود معقول، فعالیت اقتصادی ادامه یابد.

رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران در بخش دیگری از سخنان خود به بازارهای آفریقا پرداخت و گفت: بازارهای آفریقا سرشار از فرصت هستند، اما ریسک بالایی دارند. نقش نهادهایی مانند صندوق ضمانت صادرات در پوشش ریسک‌ها بسیار حیاتی است. خوشبختانه افزایش سرمایه 200 میلیون دلاری این صندوق در قانون برنامه دیده شده و اگر عملیاتی شود، می‌تواند حمایت قابل توجهی از صادرکنندگان در آفریقا داشته باشد.

وی ادامه داد: امسال سومین اجلاس همکاری‌های ایران و آفریقا برگزار شد و نمایندگان 17 تا 18 کشور آفریقایی و یک معاون نخست‌وزیر در آن شرکت کردند. با توجه به تجارت مستقیم و غیرمستقیم ایران با این کشورها، برآورد می‌کنیم حجم تجارت با آفریقا به حدود 3 تا 4 میلیارد دلار در سال برسد. این در حالی است که تمرکز اصلی صادرات ایران همچنان به کشورهای همسایه و چین و هند است.

دهقان‌دهنوی در پایان گفت: اگر موانع داخلی برطرف شود، قوانین زائد لغو شود و هماهنگی بین دستگاه‌ها برقرار شود، میزان صادرات کشور جهش قابل توجهی خواهد داشت. صادرات باید به عنوان یک فرهنگ ملی نهادینه شود تا اثرات اقتصادی و اجتماعی آن برای همه جامعه سرریز شود.