یک‌شنبه 4 آذر 1403

راه بهره‌مندی شیعیان از یک فضیلت قرآنی حضرت زهرا (س)

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
راه بهره‌مندی شیعیان از یک فضیلت قرآنی حضرت زهرا (س)

رابطه ما با حضرت فاطمه (س) رابطه نوری است. حالا یک وقت است که به اندازه عنصر محبت بهره می‌بریم، یا گاهی به اندازه مودت. مودت، آن درجه از محبتی است که به دنبال آن عملی در راستای خواست محبوب صورت بگیرد.

- اخبار فرهنگی -

حجت‌الاسلام ناصر خلج، استاد سطح عالی حوزه علمیه در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی تسنیم درباره برخی فضائل حضرت زهرا سلام‌الله علیها گفت: خداوند در آیه35 سوره نور خود را نور آسمان‌ها و زمین معرفی می‌کند «الله نور السماوات و الأرض.» نور خود را به فانوسی مثال می‌زند که در آن، مصباح یا چراغ قرار دارد و آن چراغ در شیشه‌ای است. آن شیشه گویی ستاره‌ای درخشان است. «مثل نوره کمشکا فیها مصباح المصباح فی زجاج الزجاج کأنها کوکب دری.» در آیه بعد می‌فرماید آن چراغدان را که مثال نور هدایت‌گر خداست، در خانه‌های قرار داده که خداوند اذن رفعت به آنها عطا کرده است. در این خانه‌ها نام خداوند ذکر می‌شود و اهالی آن منزل، خداوند را صبح و شام تسبیح می‌گویند و در دریای بیکران لطف او شناورند «فی بیوت أذن الله أن ترفع و یذکر فیها اسمه یسبح له فیها بالغدو و الآصال» و طبق آیه بعد، اینها کسانی‌اند که نه تجارت و نه داد و ستدی، آنان را از یاد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زکات، به خود مشغول نمی‌دارد. «رجال لا تلهیهم تجار و لا بیع عن ذکر الله و اقام الصلا

وی افزود: نور خداوند که همان نور معرفت و ایمان است، حقایق عالم را آشکار می‌کند، لذا مخصوص کسانی است که تا حد مطلوبی از معرفت الهی بهره بردند. امام باقر علیه‌السلام ذیل این قسمت از آیه فی بیوت أذن الله أن ترفع ... فرمود منظور از این خانه، خانه انبیاء است و خانه علی علیه‌السلام نیز جزء آن خانه است. قال هی بیوت الأنبیاء و بیت علی ع منها. امام هادی علیه‌السلام در فرازی از زیارتنامه عمومی ائمه علیهم‌السلام به همین آیه اشاره کرده، می‌فرماید خلقکم الله أنوارا فجعلکم بعرشه محدقین حتی من علینا بکم فجعلکم «فی بیوت أذن الله أن ترفع و یذکر فیها اسمه»؛ یعنی خدا شما را به صورت انواری بیافرید و آنگاه پیرامون عرش خود قرار داد، تا آنگاه که به وسیله وجود شما بر ما منت نهاد و شما را در خانه‌هایی جای داد که اذن داد تا رفعت یابد و نام او در آن خانه‌ها برده شود. همچنین امام صادق علیه‌السلام درباره چراغدان یا مشکات فرمود مشکات، همان فاطمه سلام‌الله علیها است؛ کمشکا فاطم و منظور از مصباح، حسن و حسین علیهما السلام است: فیها مصباح الحسن المصباح فی زجاج الحسین.

حجت الاسلام خلج با اشاره به اینکه حضرت زهرا سلام‌الله علیها و دیگر اهل بیت دارای دو خلقت جسمانی و نوری‌اند، گفت: در روایات متعددی از رسول خدا صلی الله علیه و آله و دیگر اهل بیت به این جنبه از خلقت اشاره شده است؛ به عنوان نمونه امام محمد باقر علیه‌السلام به نقل از رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود «خداوند (در شب معراج) به من گفت ای محمد من تو را و علی و فاطمه و حسن و حسین را به صورت اشباح نورانی از نور خود خلق کردم و ولایت شما را بر آسمان‌ها و اهل آن و بر زمین‌ها و هر آنچه در آن است؛ پس هرکه ولایت شما را بپذیرد، نزد من از پیروزیافتگان خواهد بود. یا محمد خلقتک و خلقت علیا و فاطم و الحسن و الحسین أشباح نور من نوری و عرضت ولایتکم [ولایتک] علی السماوات [السماء] و أهلها و علی الأرضین و من فیهن فمن قبل ولایتکم کان عندی من الأظفرین. یا پیامبر اسلام ذیل آیه «أستکبرت أم کنت من العالین؛ (به ابلیس فرمود) آیا (از اینکه سجده بر آدم نکردی) تکبر کردی یا تصور کردی از عالین هستی» فرمود عالین، من، علی، فاطمه، حسن و حسین بودیم که در سرادق عرش قرار داشتیم؛ ما خدا را تسبیح می‌گفتیم و ملائک با تسبیح ما تسبیح می‌گفتند هزار سال قبل از اینکه خداوند عز وجل آدم را خلق کند.

وی افزود: اما ما شیعیان که از نور وجود مقدس حضرت زهرا (س) و اهل بیت خلق شدیم، طبق روایات دارای جنبه نوری هستیم، لذا نیاز به تغذیه نوری داریم. وقتی صفات و رفتار خود را اصلاح کنیم هم از نور بهره می‌بریم و هم مجرای نور می‌شویم و نسبت به بیت نورانی آن انوار مقدس اهلیت می‌یابیم و از طریق همان خانه‌هایی که خداوند آن را رفعت داده، به‌سوی آسمان‌ها اوج می‌گیریم و به رفعت می‌رسیم. پس رابطه ما با حضرت فاطمه (س) رابطه نوری است. حالا یک وقت است که به اندازه عنصر محبت بهره می‌بریم، یا گاهی به اندازه مودت. مودت، آن درجه از محبتی است که به دنبال آن عملی در راستای خواست محبوب صورت بگیرد. مودت، حب آرمانی و حب تربیت‌یافته است.

رفیعی: غضب حضرت فاطمه (س) موضوعی شخصی نبود

انتهای‌پیام /