سه‌شنبه 4 شهریور 1404

راه حل قبض های گران آب فاش شد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
راه حل قبض های گران آب فاش شد

با نصب پرلاتور روی شیرآلات، آبفای تهران وعده کاهش 30 درصدی مصرف آب را با هزینه‌ای ناچیز می‌دهد.

آمارها نشان می‌دهد 84 درصد مشترکان آبفا در استان تهران در بخش خانگیو حدود 3 درصد در بخش اداری قرار دارند. بر اساس الگوی مصرف فعلی، هر خانواده باید ماهانه 12 هزار لیتر و هر نفر به‌طور میانگین 130 لیتر در شبانه‌روز آب مصرف کند. با این حال، گروهی از مشترکان با مصرف بیش از دو برابر این الگو در دسته «بدمصرف» قرار می‌گیرند. آنطور که اعلام شده تاکنون به 230 هزار خانوار بدمصرف اخطار داده شده و برای حدود 190 هزار خانوار نیز محدودیت و قطع موقت آب اعمال شده است.

محدودیت‌های اعمال‌شده مرحله‌ای است؛ در مرحله نخست محدودیت 12 ساعته، در مرحله دوم 24 ساعته و در مراحل بعدی، بازه‌های طولانی‌تری اجرا می‌شود. این سیاست باعث شده شاخص بدمصرف‌ها از 9 درصد به 7 درصد کاهش یابد که نشان‌دهنده تأثیرگذاری اقدامات مدیریت مصرف است.

از سوی دیگر در حالی که سالانه بیش از 1.2 میلیارد مترمکعب آب در تهران توزیع می‌شود، نزدیک به 22 درصد از این منابع به دلایلی مانند نشت، انشعاب‌های غیرمجاز، خطاهای اندازه‌گیری و حوادث شبکه بدون مصرف واقعی از دست می‌رود. بررسی‌ها نشان می‌دهد 11 درصد هدررفت به نشت ناشی از فرسودگی شبکه و 11 درصد دیگر به برداشت‌های غیرمجاز و خرابی کنتورها اختصاص دارد.

سرانه مصرف آب پایتخت

سرانه مصرف آب هر تهرانی بدون احتساب تلفات شبکه، حدود 195 لیتر در روز برآورد می‌شود که با در نظر گرفتن هدررفت‌ها به حدود 250 لیتر می‌رسد؛ این رقم تقریباً دو برابر الگوی بهینه مصرف است. کارشناسان معتقدند اگر شهروندان تنها 20 درصد از مصرف روزانه خود را کاهش دهند، بیش از 220 میلیون مترمکعب آب در سال ذخیره می‌شود؛ معادل یک‌پنجم کل مصرف فعلی تهران.

در این بین شرکت آبفا تهران برنامه‌ای را برای توزیع لوازم کاهنده مصرف در دستور کار دارد، طبق اعلام مسئولان آبفا، هزینه نصب تجهیزات کاهنده مصرف حدود 300 تا 400 هزار تومان است و برای تسهیل مشارکت مردم، امکان پرداخت این مبلغ در قالب اقساط 12 ماهه و از طریق قبوض آب‌بها فراهم شده است. متقاضیان می‌توانند با مراجعه به واحد امور مشترکان، درخواست نصب این تجهیزات را ثبت کنند.

مردم کمک کنند

کارشناسان تأکید می‌کنند که تداوم این روند نیازمند همکاری گسترده‌تر شهروندان است و استفاده از پرلاتورها می‌تواند به شکل قابل‌توجهی مصرف خانگی را کاهش دهد. با این حال شرکت آب و فاضلاب استان تهران اعلام کرده که در کنار برخورد با بدمصرفان، سیاست‌های توسعه تجهیزات کاهنده مصرف و آموزش صرفه‌جویی ادامه خواهد داشت. هدف این اقدامات، تأمین پایدار منابع آبی، کاهش تنش‌های تأمین و پیشگیری از تشدید بحران آب در سال‌های آینده است.

راه حل قبض های گران آب فاش شد 2