دوشنبه 5 آذر 1403

رشد بازار همگام با نوسانات دلار

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

بررسی آمارهای مربوط به‌عملکرد هفتگی بازار سهام که توسط پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) منتشر شده‌است، نشان می‌دهد که شاخص‌های مورد بررسی، مطابق با پیش‌بینی‌های برخی کارشناسان عملکرد خوبی را به‌ثبت رسانده‌اند، به‌طوری‌که در هفته منتهی به چهارشنبه 20 دی ماه، تعداد سهامداران فعال بازار به 381‌هزار و 794 کد رسید که بیش از 99‌درصد این مقدار مربوط به سهامداران حقیقی و کمتر از یک‌درصد...

همچنین ارزش معاملات خرد سهام و حق‌تقدم نیز در سطح 21‌هزار و 38‌میلیارد‌تومان قرارگرفت و ارزش معاملات خرد در‌ETF‌ها نیز به محدوده 24‌هزار و 345‌میلیارد‌تومان رسید. کارشناسان عقیده دارند که سه عامل مهم، یعنی نوسانات صعودی نرخ دلار در کانال 51‌هزار‌تومان، اخبار مثبت مربوط به خودرویی‌ها و در نهایت نگاه مثبت مربوط عملکرد شرکت‌ها در گزارش‌های 9ماهه شرکت‌ها که هنوز منتشر نشده‌است، باعث رشد بازار در هفته‌ای که گذشت شدند.

تحرکات بازار زیر ذره‌بین

درحالی‌که از ابتدای ماه‌جاری تا هفته منتهی به چهارشنبه 13 دی ماه، وضعیت نابسامان بازار سهام بغرنج‌تر نیز شده‌بود؛ اما در هفته‌ای که گذشت مطابق با پیش‌بینی برخی از تحلیلگران این بازار کمی بوی بهبود به خود گرفت تا مقداری از عقب‌ماندگی روزهای گذشته را جبران کند. درحالی‌که گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) مربوط به‌عملکرد هفتگی هفته ماقبل بازار سرمایه، یعنی هفته منتهی به 13دی، منتشر نشده‌است و بنابراین مقایسه آمارهای منتشرشده برای دو هفته گذشته ممکن نیست، اما مقایسه این اعداد با هفته‌های قبل‌تر نشان می‌دهد که عملکرد بازار سهام در هفته گذشته، تا حدودی در وضعیت خوبی بوده‌است، به‌طوری‌که در هفته منتهی به چهارشنبه 20 دی ماه، تعداد سهامداران فعال بازار سهام، اعم از حقیقی و حقوقی در سطح 381‌هزار و 794 کد قرارگرفت. از این میزان 380‌هزار و 374کد برابر با 99.62‌درصد مربوط به سهامداران حقیقی و 1420کد برابر با 0.38‌درصد نیز مربوط به سهامداران حقوقی بوده‌است. همچنین ارزش معاملات خرد سهام و حق‌تقدم نیز در محدوده 21‌هزار و 38‌میلیارد تومان قرارگرفت که در بین آمارهای منتشرشده از این پایگاه خبری (از هفته منتهی به 12 مهر)، تنها از 3 هفته کمتر بوده‌است. از مقدار ذکر شده، 12‌هزار و 370‌میلیارد‌تومان مربوط به بورس اوراق‌بهادار تهران و 8‌هزار و 668‌میلیارد‌تومان نیز مربوط به فرابورس ایران بوده‌است. علاوه بر دو شاخص ذکر شده، ارزش معاملات خرد در صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل‌معامله یا ETF‌ها نیز در هفته‌ای که گذشت در محدوده 24‌هزار و 344‌میلیارد تومان قرارگرفت و از این میزان 19‌هزار و 560‌میلیارد تومان برابر با 80.34‌درصد سهم صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق یا درآمد ثابت، 4‌هزار و 683‌میلیارد تومان برابر با 19.24‌درصد سهم صندوق سرمایه‌گذاری در سهام و در نهایت 101‌میلیارد‌تومان برابر با 0.42‌درصد نیز سهم سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری بوده‌است. در این میان برخی از کارشناسان معتقدند که سه دلیل عمده موجب رشد بورس در هفته گذشته شده‌است. اولین و مهم‌ترین آن نوسانات صعودی دلار تا کانال 51‌هزار‌تومان بوده‌است که تبدیل به موتور محرکی برای رشد شاخص‌کل شد که روز چهارشنبه مجددا تا کانال 2‌میلیون و 170‌هزار واحد نیز پیش‌رفت و حتی در روز گذشته (شنبه 23 دی) با نزدیکی دلار به مرز 52‌هزار‌تومان، با بیش از 9500 واحد رشد، وارد کانال 2‌میلیون و 180‌هزار واحد شد. دلیل مهم دیگر اخبار مربوط به خودرویی‌ها بود که اگرچه تکذیب شد، اما اخبار مثبت آن تاثیر خود را بر بازار گذاشت و همینطور تبدیل به ضربه گیر جو منفی و ریسک سیستماتیک بین‌المللی نیز شد. دلیل نهایی نیز پیش‌بینی‌های مربوط به گزارش‌های 9ماهه عملکرد شرکت‌ها است که به دلیل مثبت‌بودن نگاه‌ها به این مساله، به‌نظر می‌رسد که بخشی از رشد بورس در این هفته را بتوان مدیون این اخبار دانست.

--> اخبار مرتبط