یک‌شنبه 4 آذر 1403

"روح‌القدس" محور مشترک اسلام و مسیحیت / مأموریت اصلی حضرت عیسی (ع)

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
"روح‌القدس" محور مشترک اسلام و مسیحیت / مأموریت اصلی حضرت عیسی (ع)

حقیقت روح‌القدس با این ویژگی‌ها چیست؟ همان روحی که بزرگ‌تر از ملائک است، از متعلقات انبیاست و برخی رسولان همچون عیسی علیه‌السلام را تأیید می‌کند و خوبان درگاه الهی توسط آن به آنچه از عرش تا فرش است، علم می‌یابند و ائمه توسط آن حکم می‌کنند؟

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جالب است که بدانیم یکی از محورهای مشترک، اما مغفول در ادیان الهی به ویژه اسلام و مسیحیت، مفهومی به نام "روح‌القدس" است. در این باره هم در منابع دینی ما و هم در منابع مسیحیت، نکات زیادی وجود دارد. این موضوع به حدی نزد گروهی از مسیحیان ارزش دارد که سومین شخص تثلیث است؛ خدای (اقنوم) سه‌گانه نزد اکثر مسیحیان شامل "خدای پدر"، "خدای پسر" و "روح‌القدس" می‌شود و هرکدام به خودی خود خدا هستند. در عهد جدید از روح‌القدس با عنوان‌های روح مسیح، روح حقیقت و روح‌القدس یاد شده‌است؛ این مسیحیان ایمان دارند که خدا در ذات خود واحد و یگانه است، اما در عین حال، همواره در عین ذات واحد، در سه شخصیت وجود دارد و هر سه کاملا خدا هستند. یا روح‌القدس را مقدس می‌گویند چرا که از اثراتش، تقدیس قلب‌های مؤمنان است و به واسطه علاقه‌ای که به خدا و مسیح دارد او را روح‌الله و روح مسیح نیز می‌نامند. (هاکس، قاموس کتاب مقدس، 1394ش، ص424)

اما گویش خداوند درباره ارتباط حضرت عیسی علیه‌السلام با روح‌القدس، گویشی متفاوت با عمده مسیحیان است. در دیدگاه قرآن، روح‌القدس موجود مقدس و عرشی است که خداوند عیسای نبی را به واسطه او تأیید کرد و از آن زمان به بعد بود که این رسول بزرگوار الهی معجزات شگرفی از خویش بروز داد و حتی تکلم ایشان در گهواره به این موضوع ارتباط می‌یابد. خداوند در آیه110 سوره مائده می‌فرماید «اذ قال الله یا عیسی ابن مریم اذکر نعمتی علیک و علی والدتک اذ أیدتک بروح القدس تکلم الناس فی المهد و کهلا و اذ علمتک الکتاب و الحکم و التورا و الانجیل و اذ تخلق من الطین کهیئ الطیر باذنی فتنفخ فیها فتکون طیرا باذنی و تبرئ الأکمه و الأبرص باذنی و اذ تخرج الموتی باذنی...» [یاد کن] هنگامی را که خدا فرمود: «ای عیسی پسر مریم، نعمت مرا بر خود و بر مادرت به یاد آور، آنگاه که تو را به روح‌القدس تأیید کردم که در گهواره [به اعجاز] و در میانسالی [به وحی] با مردم سخن گفتی؛ و آنگاه که تو را کتاب و حکمت و تورات و انجیل آموختم؛ و آنگاه که به اذن من، از گل، [چیزی] به شکل پرنده می‌ساختی، پس در آن می‌دمیدی و به اذن من پرنده‌ای می‌شد و کور مادرزاد و پیس را به اذن من شفا می‌دادی؛ و آنگاه که مردگان را به اذن من [زنده از قبر] بیرون می‌آوردی. همچنین در آیه87 سوره بقره می‌خوانیم «و لقد آتینا موسی الکتاب و قفینا من بعده بالرسل و آتینا عیسی ابن مریم البینات و أیدناه بروح القدس...» و همانا به موسی کتاب [تورات] را دادیم، و پس از او پیامبرانی را پشت سر هم فرستادیم و عیسی پسر مریم را معجزه‌ه‌ای آشکار بخشیدیم و او را با «روح القدس» تأیید کردیم.

ارتباط روح‌القدس با حضرت فاطمه (س) / مربی پیامبران که بود؟

اما اندیشمندان اسلامی درباره حقیقت روح‌القدس احتمالات مختلفی را بیان داشته‌اند. عده‌ای از مفسران آن را جبرئیل دانسته‌اند. برخی روح‌القدس را موجودی از عالم امر دانسته‌اند، از جمله علامه طباطبایی که آن را موجودی از عالم امر و غیر از ملائکه می‌داند؛ موجودی که انبیاء را در رساندن وحی به انبیا همراهی می‌کرده است.

با تمام این تفاسیر، حقیقت دیگری ار در احادیث معصومین علیهم‌السلام در خصوص روح‌القدس می‌یابیم؛ از جمله آنکه امام صادق علیه‌السلام روح‌القدس را مخلوقی بزرگ‌تر از ملائک معرفی می‌فرماید؛ ابوبصیر می‌گوید به امام عرض کردم جعلت فداک لیس الروح جبرئیل» جانم به فدایت، آیا الروح، جبرئیل نیست؟ «فقال جبرئیل من الملائک و الروح خلق أعظم من الملائک»؛ جبرئیل از ملائکه است و الروح خلقی بزرگ‌تر از ملائک.» (بصائر الدرجات، ج1، ص 442) جالب است که امام باقر در روایتی دیگر خطاب به جابر بن عبدالله، روح‌القدس را مختص به انبیاء دانسته، می‌فرماید «یا جابر ان فی الأنبیاء و الأوصیاء خمس أرواح روح القدس و روح الایمان و روح الحیا و روح القو و روح الشهو فبروح القدس یا جابر علمنا ما تحت العرش الی ما تحت الثری»؛ یعنی ای جابر، در انبیاء و اوصیاء پنج روح وجود دارد: روح القدس، روح الایمان، روح زندگی، روح قوت و توان و روح شهوت (برای زندگی و معاش)؛ پس ای جابر، با روح القدس بر آنچه زیر عرش تا زیر زمین است، علم می‌یابیم. همچنین بر پایه برخی روایات، روح‌القدس به ائمه علیهم‌السلام القاء می‌شود و ایشان را مجهز به علمی می‌کند که توسط آن حکم می‌کنند. (بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج82، ص52)

حال سؤال اینجاست که حقیقت روح‌القدس با این ویژگی‌ها چیست؟ همان روحی که بزرگ‌تر از ملائک است، از متعلقات انبیاست و برخی رسولان همچون عیسی علیه‌السلام را تأیید می‌کند و خوبان درگاه الهی توسط آن به آنچه از عرش تا فرش است، علم می‌یابند و ائمه توسط آن حکم می‌کنند؟

رمز این ماجرا را امام صادق علیه‌السلام ذیل آیات سوره قدر معرفی می‌کند؛ امام ذیل آیه 4 این سوره: «تنزل الملائک و الروح فیها...» فرمود منظور از الروح که همراه ملائک نازل می‌شود، روح القدس است و روح القدس همان فاطمه سلام‌الله علیها است. «الروح القدس هی فاطم ع باذن ربهم من کل أمر سلام هی حتی مطلع الفجر یعنی حتی یخرج القائم.» (تفسیر فرات الکوفی، ص581) به این معنا که حضرت فاطمه زهراء سلام‌الله علیها از جانب خداوند صاحب اصلی روح‌القدس است و به تعبیری، ایشان با ردای الروح در عرش خداوند ساکن است و هر ساله در ایام شب قدر و با مشایعت ملائک، طی مراسمی آسمانی، بر امام عصر عجل الله تعالی فرجه نازل می‌شود و امور خلایق را تحویل ایشان می‌دهد تا امام بر آن اساس حکم کنند. حضرت در روایتی دیگر با استناد به همین آیه فرمود «ملائک در معیت روح‌القدس بر امام (هر) زمان نازل می‌شوند و آنچه را که نوشته‌اند (از امور) تحویل ایشان می‌دهند و خداوند آن را بر رسول الله سپس امیرالمؤمنین ثم ائمه علیهم السلام القاء می‌کند. تنزل الملائک علی امام الزمان مع روح القدس و قوله تبارک و تعالی تنزل الملائک و الروح فیها باذن ربهم و یدفعون ما کتبوه الی الامام و یلقی الله ذلک الی رسول الله ص ثم الی أمیر المؤمنین ثم الی الأئم ع. (بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج82، ص52)

نتیجه آنکه روح‌القدس، وجود مقدسی است که خداوند او را حداقل از ابتدای خلقت اولین بشر بر خوبان درگاه خود از انبیاء و اوصیاء القاء می‌کرد و ایشان به این واسطه مجهز به علوم و توان‌های الهی می‌شدند؛ از جمله این خوبان درگاه الهی، حضرت عیسی علیه‌السلام بود که عالی‌ترین بهره را در بین سایر رسولان الهی (مادن رسول خدا ص) از روح‌القدس بیشترین بهره تا حد "تأیید" را برد؛ اما مأموریت اصلی این روح مقدس، سوق دادن عالم و آدم به‌سوی برپایی حکومت حقه الهی یا مطلع فجر ظهور با امامت فرزند بزرگوارشان امام زمان عجل الله تعالی فرجه است، همچنان که عیسی علیه‌السلام با تربیت‌ها و تأییدات روح‌القدس، در آخرالزمان نزول خواهد کرد و از برترین فرماندهان لشکر امام و بلکه به تعبیر روایات ما، وزیر ایشان خواهد شد.

آیت‌الله جنتی: حضرت عیسی (ع) متعلق به همه مردم دنیا است معجزه میلاد حضرت عیسی (ع) در قرآن / مدت بارداری حضرت مریم (س) چه مقدار بود?

انتهای‌پیام /