زمینههای نشاط؛ از توجه به نوآوریهای فرهنگی تا توانمند کردن کنشگران عرصه فرهنگ
برای ایجاد نشاط اجتماعی و شادمانیهای خانوادگی مؤلفههای بسیاری باید مورد توجه قرار گیرد؛ توجه به نوآوریهای فرهنگی و دانشبنیانها، یافتن ظرفیتهای ترویج فرهنگهای بومی و توانمند کردن کنشگران عرصه فرهنگ نمونههایی از این الزامات هستند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست «نشاط اجتماعی و شادمانیهای خانوادگی در سواحل» در برنامه رادیویی ساحت برگزار شد.
مجید شهبازی پور، دبیر قرارگاه نوآوری فرهنگی و نشاط اجتماعی، در نشستی که با موضوع «نشاط اجتماعی و شادمانیهای خانوادگی در سواحل» در برنامه رادیویی ساحت برگزار شد، اظهار داشت: نشاط اجتماعی از مؤلفههایی است که در سنجش میزان توسعهیافتگی در جوامع عصر جدید لحاظ میشود و کشورهای بسیار زیادی به این مسئله اهمیت میدهند.
او با بیان اینکه نشاط اجتماعی حس روحی حاکم بر یک اجتماع است، تصریح کرد: نشاط امری است که موجب میشود مردم احساس نزدیکی به یکدیگر کنند.
ضرورت توجه به نوآوریهای فرهنگی
شهبازی پور در خصوص نوآوریهای فرهنگی اظهار داشت: این مطلب، اصطلاحی جدید است که از حدود دو دهه اخیر گفتمان نوآوری در حوزه مدیریت و به صورت کلانتر در حوزه حکمرانی کشور مطرح شده است. به خصوص در سال گذشته به دلیل نامگذاری سال توسط مقام معظم رهبری و توجه به دانشبنیانها، زیست بوم نوآوری به طور مکرر در رسانهها و محافل علمی عنوان شد.
دبیر قرارگاه نوآوری فرهنگی و نشاط اجتماعی یکی از اقسام نوآوری را نوآوری فرهنگی عنوان کرد و گفت: نوآوری فرهنگی به این معنا است که از منظر فرهنگی، اتفاق و فرهنگ و رفتار جدیدی در مخاطب مردمی و عمومی ایجاد شود.
او به تفاوت نوآوری فرهنگی و نوآوری در فرهنگ اشاره کرد و گفت: نوآوری در فرهنگ پیوند زیست بوم فرهنگی است که در جهت حل مسائل مختلف از طریق نوآوری و کسب و کارهای دانشبنیان انجام می شود. اما نوآوری فرهنگی پا را فراتر گذاشته و در پی تغییر رفتار از طریق مصرف کالا و خدمات فرهنگی است.
علاسوند:«مصرفگرایی» بنیان تهاجم سرمایهداری به کانون خانواده استفراهم کردن زمینههای پویایی فرهنگی و طراوت در سازمانها و ادارات
در ادامه این نشست صابر اکبری، دستیار دبیر شورای فرهنگ عمومی، طی سخنانی اظهار داشت: امکانات تفریحی و ورزشی سواحل باید متناسب با سلیقه و بودجه کلیه خانوادههای ایرانی طراحی شود.
اکبری با بیان اینکه در مقوله فرهنگ گاه خطایی راهبردی شکل میگیرد و فرهنگ را از جنس اسناد و مفاهیم نهفته در دستگاهها و نهادها خلاصه میکنیم، خاطرنشان کرد: در میدان و واقعیت اجتماعی و زیست روزمره، تجربه و دریافتی از سوی مردم صورت میگیرد که با این تعریف کاملا متفاوت است.
او ادامه داد: فرهنگ از نگاه مردم در اسناد رسمی نهادها و دستگاهها نهفته نیست؛ بلکه در زندگی روزمره مردم کوچه و بازار و در دورهمیهای خانوادگی، شادمانیها و... جای گرفته است.
دستیار دبیر شورای فرهنگ عمومی ابراز تأسف کرد: در برخی برههها دستگاههای فرهنگی نظیر وزارتخانهها، شورای فرهنگ عمومی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و... از ماموریت اصلی خود که فراهم کردن زمینههایی برای پویایی فرهنگی و طراوت و نشاط است، فاصله میگیرند.
دستیار دبیر شورای فرهنگ عمومی تأکید کرد: نشاط اجتماعی الزاماً به معنای دورهمی و خندیدن نیست؛ بلکه نشاط اجتماعی معنایی فراتر دارد که در این راستا جامعه باید احساس طراوت و تازگی کند.
اکبری گفت: گاه همذات پنداری در مراسمات سوگواری ممکن است حسی را در افراد ایجاد کند که در نگاهی کلی جزئی از نشاط اجتماعی محسوب میشود و در این راستا یک جامعه پویا، حتی سختی و غمها را باز تولید خواهد کرد.
او ادامه داد: سیاست گذاری فرهنگی در همین مسائل قابل لمس خلاصه میشود که لحظههایی دلگرم کننده و همراه با آرامش را به دنبال دارد؛ از این رو با نگاهی به فرهنگ، میتوان دنبال تجربههای انسانی در زندگی روزمره بود.
چرا صنایع فرهنگی در ایران پا نگرفته است؟تلاش برای شکوفا کردن ظرفیتهای نشاط در سواحل
اکبری در ادامه سخنان خود، به تشریح کلیدواژه ساماندهی فرهنگی و اجتماعی سواحل پرداخت و گفت: وقتی از واژه ساماندهی استفاده میکنیم، منظورمان کنترل اتفاقاتی نیست که در یک بستر - مثلاً سواحل دریا - رخ میدهد.
او با اعتقاد بر اینکه ساماندهی واژه مناسبی برای تعریف رخدادهای فرهنگی نیست، ادامه داد: وظیفه اصلی ما این است که ظرفیتهای نشاط را در سواحل شکوفا کنیم. به عنوان مثال باید امکانات، ایدهها و زیر ساختهایی فراهم باشد تا خانوادهها در [نقاط گردشگر پذیر ساحلی] رویدادهایی را با دسترسی پذیری بالا تجربه کنند.
اکبری در عین حال به تفریحات ساحلی در جزایر اشاره کرد که شاید برای بخش اعظمی از مسافران قابل استفاده نباشد؛ چراکه هزینههای بالایی به همراه دارد. از این رو باید ایدههای خلاقانه در مقیاس کوچک را پیاده سازی کرد که برای عموم و آحاد جامعه قابل تجربه باشد.
او همچنین تأکید کرد: در بسیاری از رویدادهای این چنینی، خانمها نادیده گرفته میشوند و از این رو بخش اعظم این تفریحات ناخودآگاه برای آقایان قابل استفاده است. از این رو ایدههایی باید برای خانواده ترسیم شود؛ خانوادهای که از سالمند، نوجوان، کودک، زن و مرد تشکیل شده است و این ایدهها، بازیها، ورزشهای دسته جمعی و گفتگو و شوخیها باید مبتنی بر زیست بوم ساحلی طراحی شود.
لزوم توانمند کردن کنشگران عرصه فرهنگ
در ادامه اسماعیل جهانگیری، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، در خصوص فرصتهای ایجاد نشاط اجتماعی اظهار داشت: به جای رفتارهای پدافندی بهتر آن است که آفندی عمل کنیم و حرکات ایجابی داشته باشیم.
او با تأکید بر توجه به ظرفیت بومی مناطق تصریح کرد: اگر گردشگر وارد جزیره هرمز میشود مدتها قبل برای او برنامهریزی شده است. امروزه این جزیره از لحاظ پوشش دارای فرهنگ است و لباس خاص خود دارد، این موراد باید برای گردشگر جذابیت ایجاد نکند، نه آنکه لباسهای دیگری را رواج دهیم تا گردشگر از فرهنگ پوشش این منطقه بیاطلاع بماند.
جهانگیری بر لزوم توانمند کردن کنشگران فرهنگی در مناطق مختلف تأکید کرد و گفت: پوشش و فرهنگ پوشش باید به نوعی عرضه شود که به اقتصاد خانوادهها هم فشار وارد نکند. اما باید دقت شود که پوششهای فرهنگی هم زیبایی دارند و هم دارای قیمتهای چندانی نیستند، در نتیجه با هر بهانهای نباید از ترویج فرهنگهای بومی سر باز زد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان ادامه داد: باید ظرفیتهای ترویج فرهنگهای بومی را پیدا کرده و کنشگران عرصه فرهنگ را توانمند کنیم تا برای ترویج سبک زندگی و فرهنگ ایرانی اسلامی در میان مردم کشور خودمان و گردشگران خارجی موفق عمل کنیم.