سالانه 5 هزار شتر از نهبندان به سایر مناطق ارسال میشود
بیرجند - ایرنا - مدیر جهاد کشاورزی نهبندان گفت: این شهرستان نخستین پرورشدهنده شتر در خراسان جنوبی و یکی از قطبهای پرورش شتر در کشور است که سالانه حدود پنج هزار نفر شتر به سایر مناطق کشور ارسال میشود.
علیرضا حیدرپور روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا نبود کشتارگاه و کارخانه فرآوری شیر را از مشکلات شترداران این شهرستان مرزی ذکر کرد و گفت: در حال حاضر کشتارگاه صنعتی شتر در این شهرستان نداریم و در صورت راهاندازی علاوه بر کشتار مناسب میتوانیم گوشت شتر را بهصورت بستهبندی به سایر نقاط کشور ارسال کنیم.
وی افزود: نبود کارخانه فرآوری شیر شتر و دور بودن نهبندان از کارخانههای فرآوری شیر سایر استانها هم از مشکلات دامداران منطقه است که در صورت رفع آنها علاوه بر سهولت کار باعث درآمدزایی و اشتغالزایی میشود.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان به در دست اجرا بودن طرح هاب (مرکز منطقهای) شتر در این شهرستان با مشارکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) اشاره کرد و گفت: ایستگاه پایش و قرنطینه دام در روستای مرزی حیدرآباد 95 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی بیان کرد: کشتارگاه تیپ چهار (کوچک صنعتی) با پیشرفت فیزیکی 70 درصد در حال احداث است و میدان عرضه دام نیز با پیشرفت 100 درصد فعال شده است که تکمیل این زیرساختها و زنجیره پرورش شتر میتواند کمک شایانی به افزایش جمعیت شتر، ایجاد اشتعال و رونق اقتصادی منطقه کند.
حیدرپور افزود: با اجرای طرح هاب شتر و ارائه تسهیلات بنیاد برکت به طرحهای پرورش شتر حدود 6.7 درصد یعنی هزار نفر به جمعیت شتر شهرستان نهبندان افزوده شده است.
وی گفت: این شهرستان با داشتن بیش از 15 هزار نفر شتر، بیش از 30 درصد جمعیت شتر خراسان جنوبی و 10 درصد جمعیت شتر کشور را پرورش میدهد و شترداری از شغلهای قدیمی و اجدادی در نهبندان است که حدود سه هزار خانوار در این زمینه فعالیت دارند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان افزود: انواع محصولات شامل شیر، الیاف و گوشت از شتر تولید میشود و محصولات تولیدی مختلف از شتر در سال جاری حدود پنج درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
وی گفت: واگذاری یک مجتمع شترداری به ظرفیت پنج هزار نفر در قالب واحدهای 25 و 50 نفری، تخصیص نهادههای یارانهای، برگزاری کلاسهای آموزشی و پیگیری افزایش ظرفیت مجتمع شترداری از پنج هزار نفر به 10 هزار نفر با توجه به درخواست شترداران از حمایتهای جهاد کشاورزی شهرستان از شترداران است.
حیدرپور اضافه کرد: در حال حاضر مهمترین مشکل شترداران، خشکسالی و کمبود نهادهها است و در این شرایط خشکسالی مانند سایر دامداران استان، شترداران هم دچار مشکلاتی در تامین علوفه دام خود شدهاند.
وی با اشاره به پرورش شتر با تداوم خشکسالی و کاهش بارشها در بسیاری از مناطق خراسان جنوبی گفت: بسیاری از دامها مانند گاو و گوسفند برای مفید و اقتصادی بودن نیاز به مراتع خوب و آب کافی دارند اما شتر بدون این ویژگیها میتواند اقتصادی باشد.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان افزود: با توجه به سهم بالای گوشت قرمز وارداتی از بازار ایران همچنین اهمیت خودکفایی در تولید گوشت قرمز، استفاده از ظرفیت نواحی بیابانی و نیمهبیابانی در جهت توسعه پرورش شتر ضروری است.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مزیتهای پرورش شتر در این منطقه همجواری با استانهای شترخیز کشور از جمله سیستان و بلوچستان و کرمان است گفت: همجواری با کشور افغانستان و وجود بازارچه مرزی دوکوهانه نهبندان نیز زمینه خوبی برای واردات شتر و پرورش آن است.
اجرای طرح ایجاد مرکز منطقهای پرورش شتر (هاب) سال گذشته با هدف افزایش ارزش افزوده و اشتغالزایی در قالب انعقاد تفاهمنامهای بین استانداری خراسان جنوبی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در استان آغاز شد و یکی از مناطق هدف اجرای این طرح شهرستان نهبندان است.
خراسان جنوبی دومین استان دارای جمعیت شتر (30 هزار نفر) است که براساس آخرین آمار سالانه یک هزار و 200 تن گوشت و یک هزار و 500 تن شیر خام شتر در این استان تولید میشود.
در حال حاضر 95 درصد وسعت خراسان جنوبی را عرصههای بیابانی تشکیل میدهد لذا وضعیت بیابانی و مرتعی استان قابلیت افزایش جمعیت شتر را دارد.
مرکز شهرستان نهبندان در 200 کیلومتری جنوب بیرجند است و در مرز مشترک ایران و افغانستان قرار دارد.
*س_برچسبها_س*