جمعه 5 بهمن 1403

سایه سنگین گرانی بر روی بازار نوشت افزار

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
سایه سنگین گرانی بر روی بازار نوشت افزار

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، همزمان با نزدیکی ماه مهر، یک بار دیگر ماجرای تهیه نوشت افزار و لباس و کفش و اقلام مورد نیاز دانش آموزان و دانشجویان بار دیگر نقل محفل عمومی استان سمنان شده آن هم استانی که به ادعای دارای کمترین تورم بین استان‌های کشور است.

مقابل مغازه‌ها صفی از خانواده‌ها درست شده که آمده‌اند تا نیازهای دانش آموزان را تهیه کنند اما برخی هم در این بین نظاره‌گر هستند تا شاید فرصتی برای تهیه ارزان‌تر اقلام مورد نیاز فرزندان شأن پیدا کنند، قیمت‌ها به صورت واضحی نسبت به سال‌های قبل روند افزایشی داشته است.

گرانی در همه مغازه

تقریباً همه از قیمت‌ها ناراحت هستند حتی آنانی که ظاهراً از شرایط بهتری برخوردار هستند. یک شهروند در اینباره می‌گوید: دو فرزند دارم که امسال باید برایشان لوازم‌التحریر و کیف و کفش بخرم، همسرم کارمند ساده است، ارزان‌ترین کوله پشتی‌های مدرسه برای بچه‌ها از 350 هزار تومان شروع می‌شود این یعنی فقط دو عدد کیف و پنج عدد دفتر 100 برگ یک میلیون تومان هزینه دارد.

ناهید بخشی با بیان اینکه به صورت میانگین قیمت کیف‌ها 500 هزار تومان است، ابراز کرد: دفترهای سیمی ساده 80 برگ با جلد مقوایی از 46 الی 55 هزار تومان و 200 برگ‌هایش حداقل 140 هزار تومان قیمت دارند در واقع به صورت میانگین هر دفتر ساده را باید 60 الی 70 هزار تومان حساب کرد که با این شرایط واقعاً توان خرید وجود ندارد.

وی با بیان اینکه قیمت‌ها به صورت بسیار واضحی نسبت به یکی دو سال قبل افزایش پیدا کرده است، بیان داشت: دفترهای 13 و 18 هزار تومانی امروز 50 هزار تومان هستند، لوازم‌التحریر در حقیقت نسبت به دو سال قبل چهار برابر و نسبت به پارسال دو برابر شده است.

تفاوت بین گرانی و گران فروشی

یک مغازه دار نیز از افزایش قیمت‌ها به عنوان مهمترین اتفاق سال تحصیلی جدید یاد می‌کند و می‌گوید: مردم تصور می‌کنند که ما گران می‌دهیم در صورتی که گران‌فروشی با گرانی تفاوت دارد در بین همکاران ما شاید یک درصد کسانی باشند که گران فروشی کنند وگرنه ما وقتی کالایی را از تهران گران می‌خریم مجبور هستیم گران هم بدهیم اما مردم اغلب ما را مقصر می‌دانند.

رضا محمدی با بیان اینکه یک دفتر 11 الی 12 درصد سود و دو درصد حق کرایه بار دارد در واقع نهایتاً از قیمت فاکتور تهران 15 درصد بیشتر فروخته می‌شود، تاکید داشت: این گران فروشی نیست اما مردم عمدتاً اولین کسی که دستشان می‌رسد را مورد عنایت قرار می‌دهند.

وی با بیان اینکه دفترهایی که سال قبل 32 هزار تومان فاکتور می‌شدند امسال 70 هزار تومان شده است، تاکید کرد: من قیمت این دفتر را 83 هزار تومان گذاشته‌ام چرا که کمتر از این میزان اصلاً نمی‌توانم زیرا برای ما نیز صرف ندارد. برای مثال کوله مدرسه سال قبل در سه مدل 165، 290 و 368 هزار تومان فاکتور می‌شد که امسال نوع اول 300 هزار تومان برای ما تمام شده است.

گرانی افسار گسیخته است

یکی دیگر از شهروندان استان سمنان نیز با بیان اینکه سابقاً موضوعی به نام توزیع دفتر دولتی وجود داشت که می‌توانست به ما کمک کند چرا که دفترها با قیمت بسیار ارزانی توزیع می‌شد، گفت: یکی دو سال است که اصلاً چنین چیزی هم وجود ندارد و متأسفانه قیمت‌ها آنقدر بالا هستند که واقعاً پرداخت آن از عهده مردم خارج است.

مرتضی بالاپور با بیان اینکه قیمت‌ها به درست مدیریت نشده اند، تاکید کرد: این افزایش شدید قیمت‌ها همه در زمانی است که مردم بیشترین مشکلات معیشتی را در زمینه تأمین گوشت، مرغ، روغن و خودرو و بازار مسکن و... دارند که واقعاً غیرقابل تحمل است.

وی با بیان اینکه یک فرزند دختر دارد و علیرغم کار در یک مرکز تهیه غذا همراه همسرش بازهم نمی‌تواند هزینه آن را بدهد، تاکید کرد: واقعاً نمی‌دانیم کسانی که مثلاً کارمند یا کارگر هستند و چند فرزند دانش‌آموز و دانشجو دارند چطور از عهده هزینه‌ها برمی‌آیند چرا که واقعاً شرایط به سمت گرانی افسار گسیخته‌ای حرکت کرده است.

نظارت را تشدید کردیم / مردم تخلفات را گزارش کنند

رئیس سازمان صمت استان سمنان اما از تشدید نظارت بر بازار به ویژه در دو مقطع شامل ایام پایانی ماه صفر که شاهد حضور مسافران و زائران رضوی هستیم و همچنین ایام آغاز سال تحصیلی جدید خبر داد و به خبرنگار گفت: طرح تشدید نظارت در تمام استان سمنان در حال اجرا است.

یادگار احمدی همچنین با بیان اینکه گشت‌های نظارتی ویژه بازار سال تحصیلی جدید در بخش‌های نوشت افزار، لباس و کیف و کفش و... در استان سمنان ایجاد شده است، تاکید داشت: در کنار این نظارت‌ها از مردم هم می‌خواهیم تا موارد تخلف را حتماً اعلام کنند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.

وی با بیان اینکه سامانه‌های تلفنی 124 و 135 آماده دریافت شکایت‌های مردمی است، افزود: گران فروشی، تقلب، کم فروشی، عدم درج قیمت روی اقلام، فقدان فاکتور خرید مهر شده و معتبر و... در زمره تخلفاتی است که با آن به شدت برخورد می‌شود.

دفتر دولتی وجود ندارد

طبق بررسی از کارشناسان اداره کل صنعت معدن و تجارت استان سمنان در دو سال اخیر مقوله‌ای دیگر به نام دفتر دولتی وجود ندارد چرا که این دفاتر دیگر تولید و توزیع نمی‌شوند در نتیجه مانند گذشته دیگر از دفتر کاه‌ی که قدری کم کیفیت تر اما ارزان‌تر بودند و با قیمت‌های دولتی توزیع می‌شدند، خبری نیست.

آنطور که کارشناسان صمت استان سمنان می‌گویند درج عبارت «در این مکان دفتر دولتی توزیع می‌شود» نه تنها ممنوع است بلکه ادعایی کذب نیز محسوب می‌شود و مردم در صورت مشاهده این نوع ادعاها نه تنها موضوع را باور نکنند بلکه به بازرسان صنعت معدن و تجارت هم اطلاع دهند تا با موضوع برخورد شود.

یکی از کارشناسان صمت که البته تمایلی به یاد نام خود نیز نداشت به خبرنگار مهر گفت: علت اینکه دیگر چرا دفتر دولتی نمی‌آید را باید از تهران پرسید نه ما اما تولید کنندگانی هم هستند که دفاتر و کتاب‌هایی ارزان‌تر را تولید می‌کنند و با قیمت مناسب‌تر در اختیار فروشندگان قرار می‌دهند در نتیجه مردم می‌توانند از آنها نیز بهره مند شوند.

بحث تجملات مطرح نیست

یک کارشناس اقتصادی گفت: شرایط برای خرید لوازم‌التحریر و همچنین کیف و کفش و لباس مدرسه به یک دغدغه برای خانواده‌ها بدل شده است امروز هزینه لباس و دو کفش ویژه مدرسه و ورزش به تنهایی برای یک دانش‌آموز مقطع ابتدایی حداقل یک میلیون تومان هزینه دارد.

حسن همتیان با بیان اینکه مسئولان مردم را سمت دوری از تجملات دعوت می‌کنند که البته در بسیاری موارد هم صحیح است، تاکید کرد: حالا دیگر مسئله تجملات مطرح نیست چرا که قیمت‌های 70 و 80 هزار تومانی برای یک دفتر معمولی‌ترین لوازم‌التحریر ارائه شده در مغازه‌ها است اصلاً توان خرید تجملاتی دیگر برای مردم باقی نمانده است در نتیجه به نظر می‌رسد که دولت می‌تواند با تقویت تولیدگر داخلی و تلاش برای کاهش مواد اولیه مورد نیاز لوازم‌التحریر، قیمت‌ها را قدری کنترل کند برای مثال می‌توان از فناوری کاغذ سنگی برای تهیه دفتر بهره برد که هزینه آن یک دهم درخت است.

وی افزود: همچنین می‌توان از تعاونی‌های فعال روستایی در همین استان سمنان برای تهیه لباس فرم و کیف و... استفاده کرد تا هزینه تولید مایحتاج کاهش یافته و در نتیجه اقلام مورد نیاز مردم با قیمت مناسب‌تری به دست مردم برسد مگر این نیست که محمد آباد میامی یکی از بزرگترین تولید کنندگان پیراهن حتی در شمال شرق کشور است چرا از این ظرفیت‌ها برای مدارس استان بهره‌گیری نمی‌شود؟

فرصتی که پرید!

در نهایت باید گفت قیمت‌ها در شرایط کنونی موقعیتی را برای والدین دانش آموزان دشوار کرده است اما موضوع تنها لوازم‌التحریر نیست، امروز شهریه مدارس نیز آنچنان بالا است که دیگر رمقی برای اقتصاد خانواده‌ها باقی نمانده است در ادامه باید دید که مسئولان نظارت بر بازار لوازم‌التحریر استان سمنان را بازهم تشدید خواهند کرد یا خیر؟/ مهر

سایه سنگین گرانی بر روی بازار نوشت افزار 2