جمعه 9 آذر 1403

سایه شوم فاجعه انسانی در کمین آوارگان اتیوپی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سایه شوم فاجعه انسانی در کمین آوارگان اتیوپی

تهران - ایرنا - ارتش اتیوپی سه هفته پیش حمله به مواضع شبه نظامیان مستقر در ایتالت «تیگرای»، ایالت شمالی این کشور را آغاز کرد و به این ترتیب اتیوپی عملا گرفتار جنگ داخلی شد که نخستین پیامد آن آواره شدن دهها هزار نفر از شهروندان این کشور بوده است.

سازمان ملل اندکی پس از آغاز درگیری و بحران در ایالت تیگرای هشدار داد که ادامه نبرد موجب خواهد شد 9 میلیون تن ساکن این ایالت با خطر آوارگی مواجه شوند. این سازمان همچنین تاکید کرد که بیش از ششصد هزار تن در تیگرای به دریافت کمکهای غذایی نیازمندند و یک میلیون تن دیگر نیز به کمک‌هایی نظیر دارو و تجهیزات ضروری زندگی نیاز دارند.

این در حالی است که "ابی احمد" نخست‌وزیر اتیوپی به درخواست سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی برای گفت وگو با "جبهه آزادیبخش تیگرای" اعتنایی نکرده و همچنان به اقدام نظامی علیه این گروه اصرار می‌ورزد.

کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل اعلام کرد که تاکنون بیش از 31 هزار تن از ساکنان ایالت تیگرای به سودان گریخته‌اند و این در حالی است که امکانات اندکی برای کمک‌رسانی به آنان وجود دارد.

در ایالت تیگرای دو میلیون کودک به کمک های بشردوستانه نیاز دارند و هزاران کودک در اردوگاه های پناهندگان در سودان نیز در معرض خطر هستند."هنریکا فور" مدیر اجرای «یونیسف» پیرامون شرایط بحرانی پناهجویان اتیوپی گفت: در ایالت تیگرای دو میلیون کودک به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند و هزاران کودک در اردوگاه‌های پناهندگان در سودان نیز در معرض خطر هستند.

وی افزود: قطع خطوط ارتباطی و مخابراتی با ایالت تیگرای موجب شده که امدادرسانی به این کودکان عملا غیر ممکن شود.

دولت اتیوپی از اول ماه میلادی جاری (سه هفته پیش) تمامی خطوط ارتباطی و مخابراتی ایالت تیگرای را قطع کرده است.

هنریکا فور گفت که حدود 12 هزار کودک که در پی جنگ به سودان گریخته‌اند بدون سرپرست هستند و به خاطر نبود امکانات و اردوگاههای مناسب، این کودکان بشدت در معرض انواع مخاطرات قرار گرفته‌اند.

بنابراعلام کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، پناهجویان برای عبور از مرز اتیوپی، روزها پیاده روی کرده‌اند و بسیاری از آنان در طول مسیر جان خود را از دست داده‌اند.

اتیوپی از یک دهه گذشته گام در مسیر ثبات و شکوفایی اقتصادی قرار داده بود. ایجاد زیر ساخت های عظیمی مانند سد رنسانس (النهضه)، میزبانی نهادهای مهمی نظیر اتحادیه آفریقا و نیز بهره برداری از منابع مهم طبیعی، فضای بازی برای شکوفایی اقتصادی و سیاسی در برابر این کشور گشود.

نبود اردوگاههای مناسب برای پناهجویان اتیوپیایی از یک سو و کمبود شدید مواد غذایی و آب موجب شده تا پناهجویانی که خود را با مشقت به سودان رسانده‌اند، با مخاطرات جدی مواجه شوند.

کمیسیاریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد اعلام کرد که در شرایط فعلی فقط توانسته است، تعدادی مخازن آب و مقداری بیسکویت، صابون و زیرانداز در اختیار پناهجویان قرار دهد.

پناهجویانی که موفق شده‌اند خود را به سودان برسانند، می‌گویند، ارتش اتیوپی علاوه بر شبه نظامیان تیگرای، مردم غیرنظامی را نیز هدف قرار می‌دهد، ولی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل از تایید این گزارشها به خاطر قطع خطوط ارتباطی با تیگرای خودداری می‌کند.

گزارش‌ها حاکی است که به خاطر شدت حملات ارتش اتیوپی به ایالت تیگرای، بسیاری از پناهجویان بدون همراهی اعضای خانواده و حتی والدین خود اقدام به فرار کرده‌اند.

کمیساریای عالی پناهندگان فرار انفرادی ساکنان تیگرای را یکی دیگر از مخاطرات پناهجویان می‌داند، زیرا بسیاری از آنان کودکان و نوجوانانی هستند که بدون همراهی والدین خود با انواع خطرها مواجه می‌شوند.

این در حالی است که ابی احمد نخست‌وزیر اتیوپی هیچگونه میانجیگری را از سوی نهادهای بین‌المللی نظیر اتحادیه آفریقا و سازمان ملل متحد نپذیرفته و اعلام کرده است که ارتش اتیوپی برای تصرف شهر "مکله" مرکز ایالت تیگرای آماده می‌شود.

مکله مرکز ایالت تیگرای در 900 کیلومتری «آدیس آبابا» پایتخت اتیوپی قرار دارد.

از سوی دیگر "دبرتسیون جیبرمایگل" رهبر جبهه آزادیبخش تیگرای نیز اعلام کرد که حاضر به تسلیم نیست و نیروهای بیشتری را برای نبرد آماده خواهد کرد.

"اکسل بیشاپ" عالی‌ترین مقام کمیساریای پناهندگان سازمان ملل در سودان نیز گفت، این نهاد در حال برنامه‌ریزی برای اسکان یکصد هزار پناهجو در اردوگاههای سودان است ولی انتظار می‌رود با تشدید دامنه درگیریها، تعداد پناهجویان افزایش یابد.

گروه شبه نظامی تیگرای موسوم به جبهه آزادیبخش تیگرای قبل از انتصاب ابی احمد به نخست‌وزیر اتیوپی در سال 2018 میلادی نفوذ و تسلط بسیاری بر ارتش و دولت این کشور داشت.

اتیوپی با 110 میلیون نفر جمعیت به خاطر سالها جنگ و درگیری با برخی کشورهای همسایه و بحران‌های متعدد با اریتره و سومالی از جمله کشورهایی است که گروههای شبه نظامی در آن فعال هستند.

جبهه آزادیبخش تیگرای به خاطر سالها درگیری و نبرد در مرز با اریتره دارای امکانات نظامی و تجربه جنگی است. گفته می‌شود این گروه حدود 250 هزار نیروی نظامی و شبه نظامی در اختیار دارد و یک تهدید جدی برای دولت مرکزی اتیوپی محسوب می‌شود.

براین اساس جنگ دولت فدرال اتیوپی با ایالت تیگرای، نبردی است که می‌تواند یک فاجعه انسانی گسترده حتی در سطح منطقه ایجاد کند.

اتیوپی از یک دهه گذشته گام در مسیر ثبات و شکوفایی اقتصادی قرار داده بود. ایجاد زیر ساخت‌های عظیمی مانند «سد رنسانس» (النهضه)، میزبانی نهادهای مهمی نظیر اتحادیه آفریقا و نیز بهره‌برداری از منابع مهم طبیعی، فضای بازی برای شکوفایی اقتصادی و سیاسی در برابر این کشور گشود.

اینک درگیر شدن اتیوپی در یک جنگ داخلی که ابعاد آتی آن چندان قابل پیش‌بینی نیست، ضمن اینکه سایه یک فاجعه انسانی را بر سر این کشور گسترده است، می‌تواند ثبات همه جانبه در منطقه شاخ آفریقا را نیز مورد تهدید جدی قرار دهد.

*س_برچسب‌ها_س*