شنبه 10 آذر 1403

سلول‌های بنیادی خون قاعدگی، میزان باروری را حدود 46 درصد افزایش می‌دهد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سلول‌های بنیادی خون قاعدگی، میزان باروری را حدود 46 درصد افزایش می‌دهد

تهران - ایرنا - عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا و مخترع بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی گفت: نتایج کارآزمایی بالینی نشان می‌دهد که سلول‌های بنیادی خون قاعدگی می‌تواند میزان باروری را در زنانی که کاهش شدید ذخیره تخمدانی دارند حدود 46 درصد افزایش دهد.

سمیه کاظم‌نژاد در نشست خبری بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی در مرکز درمان ناباروری ابن سینا افزود: نتیجه بدست آمده در این کارآزمایی بالینی از تصور ما فراتر بود و مشاهده شد که میزان باروری در این افراد تا حدود 46 درصد افزایش پیدا می‌کند.

وی اظهار داشت: با استفاده از این سلول، میزان تولد نوزاد زنده تا 33 درصد افزایش می‌یابد و وقوع بارداری طبیعی هم در 26 درصد آنان بعد از تزریق این سلول، رخ داده است.

دکتر کاظم‌نژاد افزود: این مطالعه نزدیک به یازده سال طول کشیده و در این مدت از حمایت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، جهاد دانشگاهی و پژوهشگاه ابن‌سینا بهره‌مند بودیم.

وی افزود: در مرکز درمان ناباروری ابن سینا با زوج‌های ناباروری مواجه هستیم که حتی با روش‌های پیشرفته IVF هم نمی‌توان پاسخی برای آنان داشت و آنان نهایتا مجبور به استفاده از روش‌های درمان جایگزین یا تخمک اهدایی هستند.

عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا ادامه داد: این کار ایده تاسیس بانک سلول‌های بنیادی خون قاعدگی را فراهم کرد و سبب راه‌اندازی آن شد. ما تنها مرکز سلول بنیادی خون قاعدگی در دنیا نیستیم و 2 بانک هم در کشورهای آمریکا و هند قبلا راه اندازی شده است.

کاظم‌نژاد با اشاره به اینکه این بانک با هدف حفظ باروری و احیای قدرت باروری در زنان راه اندازی شده است، گفت: در حال حاضر فرد نمونه را برای خودش ذخیره سازی می‌کند ولی امیدواریم در آینده بتوان سلول فرد را به دیگران هم اهدا کرد.

وی، مدت زمان نگهداری این سلول را حدود 10 سال اعلام کرد و گفت: ما اولین گروه در دنیا بودیم که نتیجه کارآزمایی بالینی در حوزه درمان ناباروی این دسته از افراد با استفاده از سلول‌های بنیادی خون قاعدگی را گزارش کردیم.

عضو هیات علمی پژوهشگاه ابن سینا افزود: 2 بانک تمرکز مطالعاتی خود را بر روی موضوعات دیگر مانند سیروز کبدی و دیابت انجام داده‌اند.

وی ادامه داد: سلول‌های بنیادی که از منابع خونی گرفته می‌شود 2 دسته هستند که یک نوع سلول‌های بنیادی خون ساز و دسته دیگر سلول‌های بنیادی مزانشیمی هستند که ما در این طرح، سلول بنیادی مزانشیمی را جداسازی کردیم.

کاظم نژاد، سن ذخیره سلول بنیادی خون قاعدگی را بین 20 تا 45 سالگی اعلام کرد و گفت: هرچند این کار به شرایط فرد بستگی دارد، اگر هدف حفظ باروری است توصیه می‌شود که ذخیره این سلول در سنین پایین تر از 37 سالگی انجام شود.

وی با اشاره به اینکه هرچه سن زنان پایین‌تر باشد با سلول بنیادی بیشتر و با کیفیت تر مواجه هستیم، گفت: زنان تا قبل از یائسگی این کار را انجام دهند، اما توصیه می‌شود زودتر این کار را انجام دهند. اگر امکان دارد این کار را چند بار انجام دهند بهتر است.

*س_برچسب‌ها_س*