دوشنبه 8 بهمن 1403

سکوت بازار نشر نوجوان در برابر چرایی قیام عاشورا

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
سکوت بازار نشر نوجوان در برابر چرایی قیام عاشورا

نویسنده کتاب «مقتل حسینی نوجوان» دلیل اصلی نگارش این اثر را کم بودن منابع در رابطه با تبیین قیام عاشورا برای نوجوانان عنوان کرد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشر معارف همزمان با فرارسیدن ماه محرم، ماه عزاداری بر سید و سالار شهیدان، کتاب «مقتل حسینی نوجوان» را روانه کتابفروشی‌ها کرد. این اثر که به قلم علی شعیبی برای گروه سنی نوجوان نوشته شده، پیش از این توسط انتشارات قدر ولایت منتشر شده و با استقبال مردمی به چاپ پنجم رسیده بود.

کتاب «مقتل حسینی نوجوان» اولین کتابی است که در قالب مقتل برای گروه سنی نوجوان نوشته شده است. این اثر ضمن اشاره به زندگی‌نامه امام حسین (ع)، به بیان چرایی واقعه عاشورا و قیام حضرت نیز می‌پردازد. زبان کتاب، ساده و به دور از پیچیدگی‌های معمول است و نویسنده برای بخش‌های مختلف آن از منابع متعددی بهره برده است.

شعیبی در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به جزئیات بیشتری از این اثر گفت: کتاب از پنج فصل تشکیل شده است. فصل نخست کتاب به تولد امام حسین (ع) اختصاص دارد. تولد ایشان یک تولد خارق‌العاده بوده و اتفاقات خاصی در آن رخ داده است. بنا بر روایات نقل شده، فرشتگانی در آن زمان نازل شدند و خداوند نیز دستوراتی داده است. فصل دوم کتاب به دوارن کودکی امام حسین (ع) می‌پردازد. فصل سوم «مقتل نوجوان» به ریشه‌های قیام حضرت سیدالشهدا (ع) اختصاص دارد. در این فصل به طور مفصل به چرایی وقوع این قیام از زمان پیامبر اکرم (ص) پرداختم و سعی کردم به این سؤالات پاسخ دهم که چه شد که یزید، یزید شد و چه شد که معاویه در عصر امام علی (ع) با وجود انتخاب جانشین از سوی رسول خدا (ص)، از حکومت کناره‌گیری نکرد و...؛ تمامی این موضوعات در این فصل مورد بررسی قرار گرفته است. سعی شده تا با زبانی ساده و خلاصه به تمام ریشه‌ها و علت‌های تاریخی واقعه عاشورا پرداخته شود؛ به طوری که مخاطب با خواندن این بخش به چکیده‌ای کامل از این ماجرا دست خواهد یافت. فصل سوم به این دلیل انتخاب شد که بتواند به پرسش‌های مخاطب نوجوان درباره چرایی وقوع حماسه عاشورا پاسخ دهد.

به گفته نویسنده «مقتل حسینی نوجوان»؛ کتاب در فصل چهارم وارد ماجرای کربلا شده است و فصل پنجم نیز به طرح احادیثی مبنی بر فضیلت گریه بر مصائب اهل بیت (ع) و امام حسین (ع) و فضیلت برگزاری مراسم عزاداری برای حضرت سیدالشهدا (ع) و سرودن شعر در رثای حضرت اختصاص دارد.

شعیبی در پاسخ به این پرسش که چرا این موضوع و قالب را برای نگارش کتاب خود انتخاب کرده است، گفت: نهایت آرزوی یک طلبه، نوشتن برای امام حسین (ع) است. تأکیدات فراوانی درباره مقام ایشان و همچنین جایگاه کسانی که بتوانند در مصیبت ایشان دیگران را بگریانند، بیان شده و روایات متعددی در این زمینه مطرح شده است. از سوی دیگر، دستمان در رابطه با قیام عاشورا و تبیین چرایی وقوع آن برای نوجوانان خالی است. در حال حاضر مهمترین بحث شناساندن امام حسین (ع) به نوجوانان است؛ چرا که بچه‌های ما از همان کودکی به لباس سیاه و فضای روضه مأنوس می‌شوند ولی خلأهایی وجود دارد و شبهاتی ایجاد می‌شود و بدون پاسخ می‌مانند.

در بخش‌هایی از این کتاب می‌خوانیم: عباس (ع) با دیدن تنهایی برادر، خدمت امام (ع) آمد و با احترام گفت: آیا به من اجازه جهاد می‌دهی؟

امام حسین (ع) سخت گریه کرد و فرمود: ای برادر! تو پرچمدار منی، اگر تو شهید بشوی، لشکر از هم می‌پاشد.

عباس (ع) گفت: سینه‌ام تنگ شده و از زندگی خسته شده‌ام. می‌خواهم از این قوم منافق انتقام بگیرم.

امام حسین (ع) فرمود: پس برو و از دشمنان درخواست کن تا مقداری آب به این کودکان بدهند.

ابوالفضل (ع) رفت و آن مردم گمراه را نصیحت کرد و برای کودکان آب خواست اما اثری نداشت. عباس (ع) به سوی امام برگشت. ناگهان صدایی شنید، کودکان فریاد می‌زدند، العطش العطش... تشنگی تشنگی. حضرت عباس (ع) مشک خالی آب را برداشت، بر اسب سوار شد و به سوی فرات حرکت کرد. افرادی که در کنار فرات نگهبانی می‌دادند، ابوالفضل (ع) را محاصره و او را تیرباران کردند. ولی عباس (ع) لشکر را شکافته با سرعت به سوی آب حمله کرد.

هر کس جلو می‌آمد، عباس (ع) با یک ضربه شمشیر نقش بر زمینش می‌کرد. 80 نفر در این میان توسط عباس نابود شده و به جهنم رفتند. عباس (ع) خود را به آب رساند. تشنه بود، می‌خواست کمی آب بخورد ولی به یاد تشنگی حسین (ع) و کودکان افتاد. آب را ریخت، مشک را پُر کرد و به دوش راست خود انداخت، عباس (ع) به سوی خیمه‌ها حرکت کرد. دشمنان جلوی آن حضرت را گرفته و از همه طرف او را محاصره کردند. عباس (ع) با آنها جنگید تا اینکه....

امام حسین (ع) کشته کدام اشک‌ها است؟/ شاعری که با عنایت اباعبدالله (ع) اثری ماندگار خلق کرد
سکوت بازار نشر نوجوان در برابر چرایی قیام عاشورا 2