شبی که غرب کرمانشاه اسیر قهر زمین شد
قصرشیرین - ایرنا - امروز 21 آبان ماه یادآور زلزله مرگبار 7.3 ریشتری سال 96 ازگله استان کرمانشاه است؛ شبی که مناطق غرب کرمانشاه اسیر قهر زمین شدند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شامگاه 21 آبان ماه در ساعت 21 و 48 دقیقه زمین لرزید و در چند ثانیه استان کرمانشاه در خاموشی مطلق فرو رفت و تنها صدای آوار شدن ساختمان ها و شیون و زاری زنان و کوکان و مردانی شنیده می شد که عزیزانشان زیر آوار گیر افتاده بودند و حاصل یک عمر زندگیشان بر باد رفت.
شب 21 آبان را هیچگاه فراموش نمی کنم سفره شام را در وسط اتاق پهن کرده بودم و یکباره خانه به لرزه درآمد و صدای شکستن وسایل و افتادنش و ترک های عمیق دیوارهای منزل وحشتم را 2 چندان کرده بود و هراسان دختر کوچکم را به همراه همسرم برداشتم و تا از راه پله های منزل پایین رفتیم لرزش زمین همچنان ادامه داشت.
وارد کوچه که شدیم صدای ضجه و فریاد و شیون و گریه و زاری تمام فضا را پر کرده بود هراسان به سمت بیمارستان و داخل شهر راه افتادیم تمام فضای بیمارستان پر از مصدومان زلزله بود.
به فرمانداری که رفتیم سریع ستاد مدیریت بحران تشکیل جلسه اضطراری داد و خوب به خاطر دارم که با فرامرز اکبری فرماندار وقت در مصاحبه ای کوتاه که با تلفن همراه از او گرفتم گفت عمق فاجعه بسیار است و با روشن شدن هوا مشخص خواهد شد که چه بر سر شهر و همشهریان و ساکنان شهرستان آمده چون شهر در تاریکی مطلق فرو رفته و خسارات و تلفات بالا است و تنها درخواست امداد و کمک داریم.
آن شب را تا صبح در ماشین به سر بردم و تا صبح با تلفن همراهم خبرها را از طریق فرمانداران شهرستان های غربی کرمانشاه شامل قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب تلفنی گرفته و مخابره می کردم و شب را به سر رساندم و تا صبح فرزندم در آغوشم بود و داخل ماشین بودم و پس لرزه ها ادامه داشت.
ساعت هفت صبح به سمت کانون زلزله سرپل ذهاب راه افتادیم وارد سرپل ذهاب که شدیم صحنه های تلخ و جانکاهی قلب هر کسی را به درد می آورد و چه مادرانی که اجساد فرزندانشان را در آغوش کشیده بودند و اولین نقطه مسکن مهر شهید شیرودی سرپل ذهاب بود که رفتیم و امدادگران جمعیت هلالاحمر، نیروهای ارتش، سپاه، انتظامی به یاری مردم زلزله زده انده بودند و مشغول آوار برداری بودند.
روز خیلی سختی بود اما مرور خاطرات تلخ زلزله یک طرف و صحنه های همدلی مردم نیز خود نشان دهنده دل های بزرگی به وسعت دریا بود.
مردم مناطق اطراف که کمتر آسیب دیده بودند به یاری مردم سرپلذهاب آمده بودند و مرهمی بر دردهای آن ها بود و حضور مسوولان ارشد کشورمان و قدوم مبارک رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز باعث شد که مردم دردهایشان را صبوری کنند و اینگونه بود که با همراهی و همدلی همه ایرانیان زلزله زدگان از زیر آوار کمر راست کردند و بار دیگر زندگی در این مناطق جریان گرفت.
زمین لرزه 7.3 ریشتری 21 آبان سال 96 در 11 کیلومتری بخش ازگله و 32 کیلومتری شهر سرپل ذهاب رخ داد که 620 کشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشت. این زلزله به 10 شهرستان و یک هزار و 932 روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، 103 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزیی دید.
امروز اما چهار سال از آن حادثه و شب سهمگین گذشته و با همت مسوولان و حمایت ها و تسهیلاتی که به زلزله زدگان اعطا شد مردم توانستند خانه هایشان را از نو بسازند و به شرایط عادی برگردند.
شرایط بسیار سختی بود اما این بحران با مدیریت بسیار خوبی که در آن صورت گرفت به پایان رسید و با کار جهادی و صبوری و مشارکت زلزله زدگان، بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز که فرمودند از زلزله فرصت سازی شود؛ تحقق یافت.
زلزله بار دیگر خاطرات روزهای جنگ و آوارگی را تداعی کرد روزهایی که مردم باز هم با دل دریاییشان به یاری جنگ زدگان رفتند و آوارگان را با آغوش باز پذیرا شدند.
زلزله بار دیگر ایثار و فداکاری و از خودگذشتگی را برایمان معنا کرد آن هم به زیبایی، صحنه هایی که امدادگران، پزشکان و گروه های مختلف جهادی و حتی مردم آسیب دیده و یا مردم دیگر مناطق کشورمان در مناطق زلزله زده خلق کردند و روزها در سرمای هوا در کنار خیابان و یا در چادرهای اسکان به خدمات دهی می پرداختند هر کدام با تنهایی حکایت یک کتاب است.
زلزله بار دیگر درس ایثار و صبر و شکیبایی و استقامت را به ما نشان داد درسی که هیچگاه از اذهان مردم نا پاک نمی شود و خاطرات تلخ و شیرین و زلزله برای همیشه در دل های مردم دیار غرب کرمانشاه ماندگار و در ذهن های آنها تا ابد جایی خواهد بود.
امروز که به شهرستان های قصرشیرین، سرپلذهاب، گیلانغرب و دالاهو دیگر مناطق زلزله زده که سری بزنیم دیگر خبری از ویرانی زلزله نیست اگرچه برخی واحدهای مسکونی سه طبقه یکی از طبقه هایش تکمیل نشده اما دیگر خبری از کانکس و اسکان موقت نیست و همه در منازل مسکونی اسکان یافته اند.
107 هزار واحد مسکونی در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه بازسازی شد
«مهدی جودی»؛ سرپرست معاونت بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور نیز پیش تر گفت: بیش از 107 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه ساخته شده که حدود 40 هزار احداثی و مابقی تعمیری است.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه زلزله بزرگ 7.3ریشتری 21 آبان غرب کرمانشاه که در یکصد سال اخیر در منطقه غرب کشور سابقه نداشت حدود 60 درصد وسعت استان را در برگرفت و آبان سال 96خسارت بسیار سنگینی به اکثر مناطق شهری و روستایی وارد کرد ولی پرونده ساخت و سازهای زلزله 7.3 ریشتری 21 آبان سال 96 غرب استان کرمانشاه با موفقیت بسته شد.
کمک سه هزار و 300 میلیارد تومانی دولت به زلزله زدگان «امیر ظهرابی» با تاکید بر اینکه پیش از پایان سال 99 پرونده ساخت و ساز در مناطق زلزله زده به کلی بسته شد، ادامه داد: در مجموع علاوه بر واحدهای تخریب شده و نیاز به تعمیر 13 هزار واحد مسکونی جدید نیز در مناطق زلزله زده ساخته شد که از این آمار هشت هزار و 500 واحد در مناطق شهری بود.
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه دولت پس از وقوع زلزله بیش از 2 هزار و 650 میلیارد تومان تسهیلات کم بهره و 650 میلیارد تومان کمک بلاعوض به مردم زلزله زده پرداخت کرد.
ظهرابی همچنین هزینه صرف شده برای امداد و نجات اسکان موقت زلزله زدگان را نیز 560 میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: در زلزله کرمانشاه با کمک نیروهای امدادی و نظامی منطقه رکوردی بی سابقه در امداد رسانی و اسکان موقت به ثبت رسید.
نمایی از شهر سرپل ذهاب پس از بازسازی
پایان تعمیرات و ساخت واحدهای مسکونی در قصرشیرین
فرماندار قصرشیرین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: عملیات تعمیر چهار هزار و 544 واحد مسکونی شهری و روستایی که در زلزله های آبان سال 96 و آذر 97 آسیب دید، در این شهرستان خیلی زود پایان یافت.
«مرادعلی تاتار» افزود: از مجموع این واحدها سه هزار و 595 واحد شهری و 949 واحد روستایی است که تسهیلات مقاوم سازی در اختیار آن ها قرار گرفت و مالکان این واحدها توانستند تعمیرات آن ها را در یک پروسه زمانی کوتاه انجام دهند.
نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: در جریان زلزله در مجموع 960 واحد در شهر و روستای این شهرستان تخریب شد که تمامی واحدهای تخریبی زلزله آبان 96 روستایی تکمیل شده است.
تاتار اظهار داشت: بازسازی واحدهای شهری تخریبی زلزله سال های 96 و 97 که آسیب دیدند نیز عمدتا پایان یافته و برخی واحدها به دلیل عدم مراجعه مالکان و یا تاثیر در ساخت تکمیل نشده است.
ساخت و بازسازی 36هزار واحد مسکونی در سرپل ذهاب
نماینده عالی دولت در سرپل ذهاب نیز گفت: بلافاصله پس از وقوع زلزله مرگبار آبان سال 96، دستگاه های خدماتی و زیرساختی و ستاد مدیریت بحران به فکر بازسازی مناطق زلزلهزده افتادند و حدود 36 هزار واحد مسکونی در شهر سرپل ذهاب و روستاهای تابع مورد بازسازی و مرمت و تعمیر شد که این اقدام در نوع خود بینظیر بود و در کوتاهترین زمان ممکن کمتر از سه سال به سرانجام رسید.
احداث چهار هزار و 200واحد مسکونی در گیلانغرب
سرپرست فرمانداری گیلانغرب نیز اظهار داشت: احداث چهار هزار و 200 واحد مسکونی تخریبی و انجام تعمیرات 11 هزار واحد مسکونی ناشی از زلزله از خدمات ارائه شده به زلزله زدگان این شهرستان است و در این بخش 283 میلیارد تومان فقط بابت امهال وام ها توسط دولت هزینه شده است.
«حشمت رضایی» افزود: همچنین در مجموع 267 میلیارد تومان تسهیلات برای اجرای طرح های اشتغالزا در مناطق زلزله زده پرداخت شده است.
اعطای 255میلیارد تومان تسهیلات برای ساخت و مرمت واحدهای مسکونی دالاهو
فرماندار دالاهو نیز گفت: در مجموع در این شهرستان 6 هزار ساختی، 262واحد تعمیری و تخریبی ساخته و مرمت شد که از این تعداد سه هزار و 790 واحد تخریبی و 2 هزار و 472 واحد تعمیری است و 255میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت و بلاعوض به مالکان این واحدها اعطا شده است.
*س_برچسبها_س*