یک‌شنبه 4 آذر 1403

شجریان فردوسی عرصه آواز ایرانی بود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
شجریان فردوسی عرصه آواز ایرانی بود

مشهد - ایرنا - پژوهشگر و فردوسی شناس برجسته خراسان رضوی گفت: کاری که فردوسی برای ماندگاری زبان فارسی و تقویت و بازتولید هویت ملی ایران کرد، مرحوم استاد "محمدرضا شجریان" با آواز خود برای هویت فعلی ایران انجام داد و او را به فردوسی روزگار خود در عرصه آواز ایرانی مبدل ساخت.

محمدجعفر یاحقی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خاکسپاری پیکر مرحوم استاد شجریان در آرامگاه فردوسی را اقدامی ستودنی دانست و افزود: مردم قدرشناس شجریان هستند و حضور پرشور آنان در مراسم خاکسپاری استاد نشان از همین قدرشناسی دارد.

وی ادامه داد: هنگامه‌ای که اکنون در فضای مجازی برای مرحوم استاد شجریان برپا شده است و ابراز احساسات مردم و اشکهایی که برای این مرد بزرگ ریخته می‌شود نشان از این موضوع دارد که چه قدر همه ایرانیان، فارسی زبانان و آریایی‌ها انسانهای هنرشناسی هستند و این شوخی نیست.

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: شجریان سلطان قلبهاست و به یاد ندارم که فردی به اندازه شجریان در حوزه غیرسیاسی به ویژه هنر توانسته باشد این گونه بر دلها حکومت کند، همه شجریان را دوست دارند و حتی کسانی که بنا بر مصلحتهایی علاقه خود را ابراز نمی‌کنند از ته دل به خسروی آواز ایران علاقه دارند.

یاحقی افزود: طیف وسیعی از مردم که از زمان وخیم شدن حال استاد شجریان تا مراسم خاکسپاری در آرامگاه حضور داشتند، شور و شیفتگی خود را نشان دادند و همچنین ابراز احساسات مسوولان سیاسی و فرهنگی کشورهای دیگر، حکایت از این نکته دارد که مرحوم استاد شجریان یک شخصیت فراملی است که من چنین توفیقی برای یک هنرمند ایرانی تاکنون به یاد ندارم.

وی اضافه کرد: استقبال از مراسم خاکسپاری مرحوم شجریان در حالی شکل گرفت که محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا بر جامعه حاکم بود و اگر این محدودیت وجود نداشت، استاد دنیایی را به تصرف خود درآورده بود و شور و هیجان دیگری در کشور برپا می‌شد.

این پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی گفت: خوشبختانه مسوولان نیز هماهنگی خوبی برای برگزاری مراسم خاکسپاری انجام دادند و به عقیده من برای یک هنرمند کم توفیقی نیست که مردم برای او گریه و عزاداری برپا کنند آن هم در شرایط خاصی که اکنون بر کشور حاکم است.

یاحقی افزود: طیف وسیع دوستداران مرحوم استاد شجریان هر انسانی را به حیرت می‌اندازد و معجزه هنر را ثابت می‌کند، این معجزه هنر است که بر دلها سوار می‌شود و در این روزگاران کمتر کسی مانند شجریان پیدا می‌شود که چنین توفیق بزرگی نصیبش شود.

وی اضافه کرد: احساساتی که مردم نثار استاد شجریان کردند جاودانه است چرا که از عمق وجودشان نشات می‌گیرد و هرگز از آن کاسته نمی‌شود بلکه به نسلهای بعدی نیز منتقل می‌گردد.

محمدرضا شجریان برجسته‌ترین هنرمند عرصه آواز و موسیقی سنتی ایران که از وی با عنوان "خسرو آواز ایران" یاد می‌شود پس از تحمل دوره طولانی بیماری پنجشنبه شب در سن 80 سالگی در بیمارستان جم تهران درگذشت.

مرحوم شجریان سالها از بیماری ریه رنج می‌برد و طی روزهای اخیر به دلیل مشکلات ریوی و تنفس ناپایدار، افت فشار خون و افت سطح هوشیاری در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده بود.

استاد شجریان زاده اول مهر 1319 در مشهد، موسیقی‌دان، آهنگ‌ساز، خواننده و خوشنویس ایران زمین و نامزد 2 جایزه گرمی (Grammy Awards) بود و سایت انجمن آسیا وی را به عنوان پرآوازه‌ترین هنرمند موسیقی اصیل ایرانی معرفی کرد. همچنین روزنامه ونکوورسان او را یکی از مهم‌ترین هنرمندان موسیقی در سال 2010 و یکی از 50 صدای برتر جهان معرفی کرده بود.

مرحوم شجریان در طول فعالیت هنری خود موفق به تولید 60 آلبوم موسیقی، خوانندگی در تیتراژ فیلمهایی همچون دلشدگان، ابجد و زمستان و اجرای دهها کنسرت داخلی و بین‌المللی شد.

*س_برچسب‌ها_س*