جمعه 2 آذر 1403

شخصیت اصلی کلیدر، سوژه سرودی در جشنواره فجر

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
شخصیت اصلی کلیدر، سوژه سرودی در جشنواره فجر

نخستین جشنواره ملی سرود فجر با سوق دادنِ گروه‌ها به سوی اجراهای زنده، تحولی مهم را در این عرصه آغاز کرد.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین جشنواره ملی سرود فجر اواخر شهریور سال جاری برگزار و برگزیدگان خود را در بخش‌های مختلف معرفی کرد. این جشنواره برای نخستین بار، گروه‌های سرود را با راهبریِ درست به سمتِ اجرای زنده سوق داد. این اقدام در مسیرِ حرفه‌ای شدنِ گروه‌های سرود شکل گرفت و این درست همان نکته‌ای بود که در سال‌های گذشته جای خالیش در عرصه سرود حس میشد.

متاسفانه در سال‌های گذشته بیشتر گروه‌های سرود، اجراهایشان را به صورت پلی‌بک روی صحنه می‌بردند. اما نخستین جشنواره ملی سرود فجر تلاش کرد تا مسیری حرفه‌ای را پیشِ روی گروه‌های سرود در سراسر کشور قرار دهد.

سرود فجر در ایستگاه پایانی / جشنواره‌ای که بین‌المللی می‌شود

روایتی از یک ظلم ستیزی / وقتی سرداری از دیار خراسان سوژه آوازی می‌شود

گروه آکادمی آوازی طنین از مشهد در جشنواره امسال شرکت کرده بود و در نهایت توانست برگزیده بخش هم آوازی کُر را به خود اختصاص دهد.

احسان صادقیان سرپرست آکادمی آوازی طنین به خبرنگار تسنیم می‌گوید: ما از بخش آکاپلا به بخش گروه‌های نهایی جشنواره راه یافتیم. گروه ما از سال 90 تشکیل و از سال 95 فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز کرد و در جشنواره‌های متعدد ملی و کشوری مختلف مقام کسب کرد. از جمله جشنواره‌های نوای مهر یک و دو، کسب مقام ملی در جشنواره سردار مقاومت و گروه برتر جشنواره فجر استان خراسان و امسال هم در بخش آکاپلای طنین توانستیم به گروه پایانی فجر راه یابیم.

صادقیان درباره محتوای اجرای نهایی‌شان گفت: قطعه ما تعریف یک داستان محلی و فولک از خراسان است، ما قرار است که داستان سردار گل محمد را برای شنوندگان تعریف کنیم او شخصیتی ظلم ستیم بود که علیه اربابان زمان خود دادخواهی کرد. این سرود همان چیزی است که مادر سردار گل محمد زمانی که جسد پسر خود را دید و مشائرش را از دست داد، در سوگواره او در کوی و برزن خواند. در واقع سردار گل محمد شخصیت اصلی رمان کلیدر استاد محمود دولت آبادی است.

وی همچنین توضیح داد: گروه ما بیست و سه نفر در رنج سنی بیست تا سی و پنج سال بزرگسال بودند.

صادقیان درباره جشنواره سرود امسال گفت: اینکه ارکستر زنده داشتیم اتفاق خیلی خوبی بود البته ما بخش آکاپلا هستیم و ارکستر نداریم منتها برای گروه‌های کر و سرود اتفاق خیلی قشنگی بود.

پیش از اجرای گروه طنین، احسان صادقیان سرپرست این گروه، تصویری از سردار گل محمد را به مخاطبان نشان داد. اهالی سبزوار او را به عنوان شخصیتی مبارز می‌شناسند. او کسی بود که زمان رضاشاه به اصطلاحِ حکومت یاغی شناخته شد، اما برای بی بضاعت‌ها کار می‌کرد. تصویری که در بالا مشاهده می‌کنید، مربوط به پس از اجرای گروه طنین است که حامد عسکری (یکی از داوران جشنواره سرود فجر» مشغول ارائه توضیحاتی درباره شخصیت گل محمد است.

اجرای گروه دختران آوای میناب در تالار رودکی - مرحله نهایی نخستین جشنواره ملی سرود فجر

اجرا با ارکستر زنده جذابیت سرود را دوچندان می‌کند

گروه سرود دختران آوای میناب، یکی دیگر از شرکت کنندگان در نخستین جشنواره ملی سرود فجر بود. این گروه در جشنواره امسال برنده بخش خلاقیت و نوآوری شد.

سعید محمدی سرپرست گروه سرود دختران آوای میناب استان هرمزگان گفت: من قبلا در مدرسه زینبیه دختران میناب کار می‌کردم سال 90 متوجه استعداد این دختران شدم و هر سال در جشنواره دانش آموزی اول می‌شدند. پس از این موفقیت‌ها تصمیم گرفتیم که گروهی ثابت تشکیل دهیم.

وی در ادامه افزود: از سال 1400 این گروه را شکل دادیم و از همان سال هم فعالیت‌مان آغاز شد. در همان سالِ 1400 فراخوان مسابقه تلویزیونی هماهنگ آمد و آنجا پذیرفته شدیم و اجرا کردیم و تا ماقبل فینال هم پیش رفتیم و جشنواره‌های استانی و شهرستانی زیادی مثل بسیج که مقام اول گرفتیم یا جشنواره فجر راه یافتیم و...

محمدی گفت: ما به تمرینات ارکسترال تهران نرسیدیم اما در شهر خودمان با سازهای زنده منطقه خودمان تمرین کردیم.

سرپرست گروه دختران آوای میناب با اشاره به اینکه ارکستر زنده جذابیت خیلی زیادی برای گروه‌ها دارد، تاکید کرد: یکی از دلائلی که گروه سرود میناب در بخش دانش آموزی دختران و پسران نزدیک چهارده سال است که حرف اول را در میناب می‌زند همین است که گروه ما اجراهایش را تا جایی که امکان دارد به صورت زنده به صحنه می‌برد.

وی چشم انداز خود در عرصه سرود را مثبت تلقی کرد و گفت: متأسفانه در استان مربی خانم خیلی کم است و من همیشه به بچه‌ها می‌گویم که باید از این موقعیت استفاده کنید و مربی شوید و هم از استعدادتان استفاده کنید و هم درآمدزایی کنید. خلاصه آهنگسازی، کار با مدارس و ارتباط با گروه‌ها با دانستن تئوری موسیقی و کمک گرفتن از مربیان برایشان خیلی خوب است.

وی درباره قطعه‌ای که برای اجرا در بخش نهایی جشنواره انتخاب کردند، گفت: ما با قطعه جاشو به این بخش آمدیم که البته جاشو به معنای ملوان به زبان محلی ما است و در واقع کار درباره دریا و ملوان است.

نخستین جشنواره ملی سرود فجر سال 1402 کار خود را با همت دفتر سرود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز کرد و پس از برگزرایِ مراحل استانی، بخش نهاییِ این جشنواره از 23 تا 25 شهریور 1403 در تهران و در تالار رودکی برگزار شد. گروه‌های راه یافته به مرحله نهاییِ این جشنواره روی صحنه تالار رودکی و در مقابل داوران به رقابت پرداختند و در نهایت برگزیدگان در مراسم اختتامیه معرفی شدند.

شخصیت اصلی کلیدر، سوژه سرودی در جشنواره فجر 2
شخصیت اصلی کلیدر، سوژه سرودی در جشنواره فجر 3