دوشنبه 16 مهر 1403

شرایط برای زادآوری حیات وحش زنجان مهیا و امیدوارکننده است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
شرایط برای زادآوری حیات وحش زنجان مهیا و امیدوارکننده است

زنجان - ایرنا - رییس اداره نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: امسال میزان زادآوری حیات وحش این استان با توجه به بارش‌های مناسب و پوشش گیاهی غنی، خوب و امیدوار کننده است و این افزایش جمعیت گونه‌های جانوری بطور قطع و یقین، طبیعت زنجان را جذاب و تماشایی‌تر خواهد کرد.

پرویز رستمی، روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: بارش‌های خوب در ابتدای سال، خبر از بهاری سرسبز و سرزندگی طبیعت می دهد و گونه های جانوری علفخوار نیز به خاطر رشد و نمو گیاهان و مهیا بودن شرایط، به حتم زادآوری بیشتری کرده اند.

وی با بیان اینکه حقوق حیوانات باید از سوی انسان ها به جد رعایت شود، اظهار داشت: در فصل بهار، مشاهده وحوش علفخوار در میان پوشش گیاهی غنی و استراحت و پناه گرفتن در میان بوته ها و گندمزارها، بسیار سخت و مشکل است به همین علت آماری از زاد و ولد حیات وحش شاخص در دست نیست.

رستمی تصریح کرد: به منظور پیشگیری از استرس و پراکندگی وحوش در فصل زاد و ولد حیات وحش، محیط‌بانان این استان با دقت و حساسیت بهتر و بیشتری مناطق تحت مدیریت را پایش و رصد می کنند تا امنیت برای گونه های جانوری به شکل بهتری تامین و فضا برای افراد خاطی ازجمله شکارچیان، ناامن شود.

وی، دست زدن به نوزاد حیوانات و زنده گیری آنها را کار بسیار نامناسبی دانست و افزود: زنده‌گیری نوزادان حیوانات وحشی پدیده‌ای است که هر سال در فصل بهار با آغاز زاد و ولد حیات وحش رواج پیدا می کند و شکارچیان خاطی نوزادان حیات وحش را که توانایی فرار و پنهان ماندن را ندارند تعقیب و زنده‌گیری می‌کنند اما در این میان محیط بانان نیز ساکت نمانده و افراد خاطی را به هر نحو ممکن دستگیر کرده و برای اعمال قانون تحویل مراجع قضایی می دهند.

رستمی، دست زدن و زنده گیری نوزادان را لطمه به طبیعت و حیات وحش خواند و اظهار داشت: افراد در صورت مشاهده نوزادان گونه های جانوری به جد از دست زدن به آنها اجتناب کنند حتی اگر به قصد کمک و حمایت باشد چراکه مادر در همان نزدیکی ها بوده و فقط خود را استتار و پنهان کرده است که به محض ترک محل از سوی افراد، به نزد نوزاد بازخواهد گشت.

وی با بیان اینکه نباید نوزادان حیات وحش را از طبیعت جدا کرد، ادامه داد: نوزادان زنده‌گیری شده حیوانات وحشی به دلیل تغذیه دستی، انس با انسان و آموزش ندیدن مهارت‌های لازم برای زندگی در طبیعت و یافتن غذا، قابلیت بازگشت به عرصه‌های طبیعی را ندارند و به ناچار باید زندگی خود را تا پایان عمر در اسارت به‌سر برند.

رییس نظارت بر امور حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان گفت: بر اساس سرشماری انجام شده از سوی این اداره کل در سال 98، طبیعت زنجان از وجود 2 هزار و 955 راس قوچ و میش ارمنی، کل، بز و آهو، بهره مند است که 854 راس آن قوچ و میش ارمنی، 701 راس کل و بز و یک هزار و 400 راس مابقی نیز آهو هستند. وی به زیستگاه های قوچ و میش زنجان اشاره کرد و اظهار داشت: 854 راس قوچ و میش و 67 راس کل و بز در منطقه حفاظت شده انگوران در شهرستان ماهنشان و 634 راس کل و بز نیز در منطقه شکار ممنوع خرمنه سر شهرستان طارم، مشاهده شدند و جمعیت آهوان نیز در دشت سهرین و منطقه شکار ممنوع فیله خاصه واقع در شهرستان های زنجان و طارم، زیست دارند.

وی تصریح کرد: این اداره کل به خاطر حفظ و حراست از گونه های جانوری شاخص استان، همه تلاش خود را به کار بسته است و به همین منظور، محیط‌بانان زنجان به طور شبانه روز درحال پایش و رصد این مناطق هستند و در صورت مشاهده شکارچیان متخلف نیز بدون هیچ اغماضی با آنان برخورد می‌کنند.

رستمی با بیان اینکه پارسال (97) تعداد قوچ و میش، کل و بز و آهوان این استان تعداد 2 هزارو 779 راس بود که 764 راس از این تعداد گونه جانوری را قوچ و میش ارمنی، 738 راس آن کل و بز و یک هزار و 277 راس مابقی نیز آهو، بودند.

وی یادآور شد: سال 96 نیز جمعیت قوچ و میش و کل و بزهای منطقه حفاظت شده انگوران به ترتیب 719 و 60 راس و کل و بزهای منطقه شکار ممنوع خرمنه سر نیز 556 راس و آهوان نیز یک هزار و 105 راس بود. منطقه حفاظت شده سرخ آباد در شهرستان‌های زنجان و طارم به مساحت 122 هزار و 618 هکتار از سال 1375 تحت حفاظت محیط زیست زنجان قرار گرفته و آهو، پلنگ، پازن، گراز، خرس قهوه ای، سمورسنگی، سنجاب زمینی، رودک، کبک دری، هوبره، عقاب، شاهین، دال، غاز خاکستری، خوتکا، لک لک سفید، باکلان، افعی البرزی، افعی شاخدار ایرانی، افعی زنجانی و ماهیانی نظیر کپور، سیم و اسبله، نیز از جمله جانوران این منطقه است. در منطقه حفاظت شده انگوران نیز قوچ و میش ارمنی و پازن، خرس قهوه ای، روباه معمولی، سیاهگوش، سمور سنگی، کبک دری، کبک چیل، باقرقره، سار، دال، شاه بوف، غاز خاکستری، تنجه، آنقوت، حواصیل، خوتکا، اگرت بزرگ، افعی زنجانی، لاک پشت افغانی و ماهیانی از جمله سفید رودخانه ای، سس، زرده پر، زیست می کنند. منطقه شکار ممنوع فیله خاصه از توابع بخش قره پشتلو و زنجانرود در شهرستان زنجان قرار دارد که از سال 86 جزو مناطق شکار ممنوع استان زنجان اعلام شد و وسعت آن 110 هزار و 532 هکتار بوده و آهوی ایرانی، گراز، سمور سنگی، پرندگانی چون کبک، باقرقره، انواع پرندگان شکاری، انواع پرندگان آبزی و کنار آبزی مهاجر زمستانی و انواع خزندگان در این منطقه وجود دارد. منطقه شکار ممنوع خرمنه سر که از اول آبان سال 81 شکار ممنوع اعلام شده و حیات وحش آن شامل کل و بز، خرس قهوه ای، پلنگ، سیاه گوش، گرگ، کفتار، گراز، کبک دری، کبک چیل، طرلان، دلیجه، شاه بوف، عقاب طلایی و انواع پاسری فرمها است. منطقه شکار ممنوع خراسانلو که با منطقه حفاظت شده باشگل تاکستان همجوار است زیستگاه قوچ و میش ارمنی والبرزی، خرس قهوه ای، پلنگ، سیاه گوش، خوک، گرگ و انواع پرندگان ازجمله کبک معمولی، کرکس، قرقی، سینه سرخ ایرانی، دلیجه، سارگپه و پناهگاه حیات وحش انگوران نیز محل زیست پازن، خرس قهوه ای، گرگ، سیاه گوش، شنگ، کفتار، روباه معمولی، کبک دری، کبک، دلیجه، عقاب، شاهین، اگرت بزرگ، انواع کوکرها، خوتکا، اردک سرسبز، درنا، باکلان، حواصیل، افعی زنجانی، افعی دماوندی، کورمار، لاک پشت برکه ای و ماهیانی چون زرده پر، سس ماهی، سفید رودخانه ای و اسبله، است.

*س_برچسب‌ها_س*