سه‌شنبه 12 فروردین 1404

صداهایی که زیر آوار خاموش شدند!

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
صداهایی که زیر آوار خاموش شدند!

دنیای اقتصاد: در تاریخ 8 فروردین 1404 (28 مارس2025)، زمین‌لرزه‌ای به بزرگی 7.7 ریشتر در ساعت 6:21 بامداد به وقت گرینویچ (13:51 به وقت تهران) مناطق مرکزی میانمار را لرزاند. کانون این زلزله در 16 کیلومتری شمال غرب شهر ساگینگ میانمار و در عمق 10کیلومتری زمین قرار داشت.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، شدت زمین‌لرزه میانمار به حدی بود که لرزش‌های آن در کشورهای همسایه، از جمله تایلند و چین نیز احساس شد.

در بانکوک، پایتخت تایلند، یک آسمان‌خراش 30 طبقه‌ی در حال ساخت، فرو ریخت و تعداد زیادی کارگر در زیر آوار گرفتار شدند.

پس از وقوع زلزله، دولت میانمار در شش منطقه این کشور وضعیت فوق‌العاده اعلام کرد و درخواست کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی نمود. در تایلند نیزنشست‌های اضطراری برای بررسی وضعیت و هماهنگی اقدامات لازم تشکیل شد.

در واقع، این زمین‌لرزه تلفات جانی و خسارات مالی قابل توجهی به همراه داشت؛ به نحوی که بر اساس گزارشی از بی‌بی‌سی، در تایلند، یک آسمان‌خراش 30 طبقه در حال ساخت در بانکوک فرو ریخت و 43 کارگر زیر آوار گرفتار شدند.

حداقل 15 نفر هنوز زنده هستند و در زیر آوار این آسمان‌خراش در بانکوک که پس از وقوع زلزله‌ای شدید در میانمار و تایلند فروریخت، گرفتار شده‌اند.

امدادگران می‌گویند که نشانه‌هایی از حیات را تشخیص داده و با برخی از بازماندگان که زیر توده‌ای از آوار به ارتفاع 10 طبقه گرفتار شده‌اند، ارتباط برقرار کرده‌اند.

ده‌ها کارگر ساختمانی همچنان در محل حادثه مفقود هستند، در حالی که عملیات نجات وارد دومین روز خود شده است.

گزارش‌هایی از ویرانی گسترده در منطقه ساگاینگ و ماندالای منتشر شده است که شامل تخریب ساختمان‌ها و فرو ریختن مناره‌های معابد می‌شود.

مقامات میانمار اعلام کرده‌اند که تاکنون بیش از 1,000 نفر جان باخته‌اند و 2,376 نفر دیگر مجروح شده‌اند.

در بانکوک، هزاران نفر تأثیرات زلزله را احساس کردند، به‌طوری که ساختمان‌ها به لرزه درآمدند و آب از استخرها بیرون ریخت. مقامات اعلام کردند که 2,000 گزارش درباره ترک‌خوردگی ساختمان‌ها دریافت کرده‌اند.

با این حال، پایتخت تقریباً آسیب جدی ندیده است، به جز ساختمان ناتمام دفتر حسابرس کل، که کانون اصلی خسارات در تایلند محسوب می‌شود.

این آسمان‌خراش 30 طبقه که درست در مقابل بازار گردشگری چاتوچاک قرار دارد، زمانی دارای نمایی درخشان از شیشه آبی و فولاد بود.

زلزله این ساختمان را به کوهی از میلگردهای پیچ‌خورده و بتن خردشده تبدیل کرده است، که در مقایسه با صدها امدادگری که در اطراف آن در تلاشه ستند، غول‌پیکر به نظر می‌رسد.

از بین بیش از 400 کارگری که در محل حضور داشتند، حداقل 96 نفر مفقود شده‌اند، در حالی که طبق آخرین آمار رسمی، هشت نفر جان باخته و هشت نفر دیگر زخمی شده‌اند.

برخی از مفقودشدگان احتمالاً اهل میانمار هستند، چرا که بسیاری ازمهاجران برمه‌ای در صنعت ساخت‌وساز تایلند مشغول به کارند.

در طول شب جمعه و تا صبح شنبه، از پهپادها، سگ‌های جست‌وجوگر، جرثقیل‌ها و ماشین‌آلات حفاری برای کمک به عملیات نجات استفاده شد. تا ظهر، مقامات اعلام کردند که حداقل 15 نفر زنده در زیر آوار شناسایی شده‌اند که در عمقی حدود 5 تا 10 متر از سطح توده آوار قرار دارند.

یکی از مقامات گفت که با توجه به اینکه «ساختمان مانند یک پن‌کیک فروریخت» و همچنان در حال ریزش است، عملیات نجات بسیار دشوار شده و مقامات را مجبور کرده است از استفاده از ماشین‌آلات سنگین خودداری کنند.

او افزود که امدادگران موفق شده‌اند با برخی از بازماندگان ارتباط برقرارکنند، افرادی که «فریاد زده و صدا تولید کرده‌اند»؛ برخی دیگر نیز از طریق حرکات و گرمای بدنشان شناسایی شده‌اند.

یکی از مقامات اظهار داشت: «ما می‌خواهیم آن‌ها را هرچه زودتر نجات دهیم. برخی از نشانه‌های حیاتی که دیشب دریافت کردیم، اکنون خاموش شده‌اند. از همه تایلندی‌ها می‌خواهم برای آن‌ها دعا کنند و قوی باشند.»

مقامات هنوز دلیل فروپاشی ساختمان را مشخص نکرده‌اند و یک هفته به تیم تحقیقاتی فرصت داده‌اند تا علت حادثه را بررسی کند.

در گوشه‌ای از سایت ساختمانی، چادرها و میزهایی برای ثبت مشخصات بستگان افراد مفقود شده برپا شده است.

گروه‌هایی با چهره‌های غمگین، عمدتاً زنان، در گرمای طاقت‌فرسا در چادرجمع شده‌اند، چهره‌هایشان مملو از نگرانی. گاهی برخی از آن‌ها ناگهان با صدای بلند گریه می‌کنند.

آنگونه که خبرنگار یورونیوز می‌نویسد، یکی از زنان که نامش «ناروئمول» بود، با صدایی لرزان و در حالی کهدوستش او را دلداری می‌داد، گفت: «دیوانه‌وار می‌خواستم به اینجا بیایم، می‌خواستم همسرم را ببینم.»

او در حالی که اشک‌هایش را پاک می‌کرد، ادامه داد: «فقط یک بار باید او راببینم، در هر وضعیتی که باشد.»

مردی به نام «سیو» که در انتظار شنیدن خبری از دو پسرعموی مفقودش بوده نیز، به بی‌بی‌سی گفته است: «فکر می‌کنم شانس زنده ماندن آن‌ها بسیار کم است... دردلم نمی‌دانم که آن‌ها زنده خواهند ماند یا نه.»

مقامات ارشد دولتی متعهد شده‌اند که جست‌وجو برای کارگران مفقود را ادامه دهند.

«آنوتین چارنویرکول»، معاون نخست‌وزیر، در بازدید از محل حادثه به خبرنگاران گفت: «ما بی‌وقفه کار می‌کنیم و همچنان شبانه‌روز تلاش می‌کنیمتا مطمئن شویم همه در امنیت هستند.»

او افزود: «ما تا زمانی که کسی در داخل (آوار) باقی نمانده باشد، به کارخود ادامه خواهیم داد... ما همواره امیدوار هستیم.»

همانطور که گفته شد هنوز دلایل قطعی ریزش و عدم مقاومت این سازه مشخص نشده است؛ اما مقامات محلی تحقیقات، در مورد کیفیت ساخت، مواد استفاده‌شده و میزان رعایت مقررات ساختمانی طراحی‌شده برای مقاومت در برابر زلزله در این سازه را آغاز کرده‌اند.