دوشنبه 1 بهمن 1403

صنعت برق امسال را هم با ناترازی پشت سر گذاشت / سیاست‌های وزارت نیرو چالش ناترازی را رفع نکرد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
صنعت برق امسال را هم با ناترازی پشت سر گذاشت / سیاست‌های وزارت نیرو چالش ناترازی را رفع نکرد

با وجود اقدامات صورت گرفته در دولت سیزدهم و اتخاذ سیاست‌های مختلف در این حوزه برای افزایش تولید برق، آمار‌ها نشان می‌دهد که این صنعت در سال 1402، ناترازی 17 درصدی را پشت سر گذاشته است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ناهمخوانی تولید و مصرف که به آن ناترازی نیز گفته می‌شود، سال‌هاست گریبانگیر حوزه انرژی ایران شده و در بخش‌های مختلف مشکلاتی را به وجود آورده است. صنعت برق یکی از حوزه‌هایی است که با چالش ناترازی دست و پنجه نرم می‌کند و در دولت‌های قبلی به دلیل بی‌توجهی به افزایش ظرفیت نیروگاهی و تولید برق این مشکل خود را به صورت خاموشی‌های پی در پی در پیک بار مصرف، نشان داده است؛ به گفته علی اکبر محرابیان وزیر نیرو دولت سیزدهم، در سال 1400 این دولت صنعت برق را با کمبود 15 هزار مگاواتی برق تحویل گرفت و قرار شد با اتخاذ دو سیاست افزایش ظرفیت نیروگاهی و مدیریت مصرف، مشکل ناترازی را رفع کند.

هادی مدقق سرپرست برنامه‌ریزی کلان شرکت برق حرارتی درخصوص نیروگاه‌های اضافه شده به ظرفیت نیروگاهی کشور در سال 1402، گفت: از ابتدای سال تاکنون میزان 2012 مگاوات که شامل 1056 مگاوات نیروگاه حرارتی جدید و 965 مگاوات رفع محدودیت و افزایش توان عملی نیروگاه‌های حرارتی می‌شود، به بهره‌برداری رسیده است. نیروگاه‌های جدید عبارتنداز: واحد 4 بخش گاز باکری 183 مگاوات، پتروشیمی کردستان 30 مگاوات، پتروشیمی کرمانشاه 10 مگاوات، واحد 1 بخش گاز فولاد مبارکه 307 مگاوات، واحد 1 بخش گاز سبزوار 183 مگاوات و واحد 3 بخش بخار سیکل ترکیبی سبلان 160 مگاوات.

وی افزود: در دولت سیزدهم تاکنون 13 واحد بخش بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به ظرفیت مجموعا 2163 مگاوات به بهره برداری رسیده است که این واحد‌های بخار جدید بدون مصرف سوخت اضافی و از طریق حرارت اگزوز واحد گاز قبلی در حال فعالیت هستند. احداث این واحد‌ها منجر به صرفه‌جویی 3 میلیارد و 250 میلیون مترمکعبی مصرف سوخت در طول سال شده است. شایان ذکر است که میزان راندمان نیروگاه‌های حرارتی از 39.1درصد در سال 1401 به 39.32 درصد تا کنون رسیده است. در سال 1402 ظرفیت اسمی نیروگاهی به عدد 93 هزار مگاوات رسید. قدرت عملی تولید برق نیز با افزایش 8 هزار مگاواتی تولید برق آبی به 61 هزار و 400 مگاوات رسید. در حال حاضر میزان مصرف برق در کشور 73 هزار و 500 مگاوات است که در پیک مصرف با کمبود 12 هزار مگاواتی روبه‌رو می‌شود. این عدد نشان دهنده ناترازی 17 درصدی در صنعت برق است.

نیروگاه‌های سیکل ترکیبی بیشترین سهم را در تولید برق کشور دارند. ظرفیت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی 35 هزار و 719 مگاوات است که سهم 38.9 درصدی از کل تولید را دارد. واحد‌های بخاری با تولید 15 هزار و 829 مگاوات، سهم 17.2 درصد از تولید کل را به خود اختصاص داده‌اند. واحد‌های گازی نیز با ظرفیت تولید 23 هزار مگاوات سهم 23.5 درصدی در تولید برق کشور دارند.

در مجموع واحد‌های حرارتی (بخاری، گازی و سیکل ترکیبی) با مجموع 74 هزار و 878 مگاوات، 81.4 درصد از ظرفیت اسمی تولید برق را به خود اختصاص داده است. در سال 1402 ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاه‌های برق آبی به 12‌هزار مگاوات رسید که 13.2‌درصد از ظرفیت منصوبه نیروگاهی را شامل می‌شود.

نیروگاه‌های تجدیدپذیر، اتمی و نیروگاه‌های تولید پراکنده و خودتامین، از دیگر منابع تولید برق در ایران هستند که سهم کمی در تولید برق دارند. علی اکبر محرابیان درخصوص فعالیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر گفته بود: در حوزه تجدیدپذیر‌ها ابتدا نیاز بود تا اصلاحات اقتصادی جدی صورت گیرد و نیز برای بخش خصوصی در این رابطه جذابیت‌های لازم ایجاد شود که این مهم از طریق تابلوی سبز بورس انرژی و دیگر اقدامات بالادستی صورت گرفت. سهم انرژی‌های تجدیدپذیر با تولید یک هزار و 120 مگاوات، حدود یک درصد است. نیروگاه اتمی بوشهر نیز که تنها نیروگاه اتمی ایران به شمار می‌رود، با ظرفیت یک هزار و 20 مگاواتی، سهم 1.1 درصدی از ظرفیت نصب شده نیروگاهی ایران دارد همچنین نیروگاه‌های پراکنده و خودتامین نیز ظرفیتی معادل 2 هزار و 485 مگاواتی دارند که شامل 2.7 درصد از ظرفیت تولید برق کشور است.