ضربه سنگین پتروشیمی لردگان به شیلاتداران منطقه/ چرا پتروشیمی زیر بار آلودگی رودخانه نمیرود؟
یکسال از آلودگی روخانه لردگان ناشی از پساب آلوده پتروشیمی لردگان میگذرد، آلودگی که باعث تلف شدن 190 تن ماهی شد و ضرر بزرگی به شیلاتداران منطقه وارد کرد.
به گزارش تسنیم از لردگان، سال گذشته همین روزها بود که فیلمی در فضای مجازی دست به دست شد، فیلمی که خبر از جان دادن بیش از 190 تن ماهی در مزارع شیلات لردگان میداد، البته فقط ماهیها جان ندادند بلکه سرمایه کارآفرینان هم بر باد رفت اما پشت ماجرای این قصه چه بود؟
شیلات داران علت مرگ ماهیها را آلودگی رودخانه سندگان که ناشی از پتروشیمی لردگان بود، میدانستند اما در این بحبوحه و وارد شدن خسارات سنگین به شیلاتداران، پتروشیمی لردگان این مسئله را نپذیرفت و روابط عمومی پتروشیمی لردگان همچنین مدعی شد که با توجه به آزمایش روزانه پساب، میزان غلظت آلایندهها در حد نرمال است و خطری مناطق پاییندست را تهدید نمیکند.
اما در 9 خرداد 1400 محمد کریمی، مدیر شیلات جهاد کشاورزی چهارمحال بختیاری ادعای شرکت کود شیمیایی اوره لردگان مبنی بر اینکه آب رودخانه سندگان آلودگی ندارد را مردود کرد و گفت، آلودگی محرز شده و در بالادست رودخانه نزدیک پتروشیمی آلودگی خیلی بالا بوده است، همچنین در ورودی مزارع شیلات که تلفات داشته، آلودگی وجود داشته و به ما رسما اعلام شد. برای پرداخت خسارت شیلاتداران قرار شد از طریق دادگاه شکایت کنند تا دادگاه رای نهایی را صادر کند.
اما حالا پس از گذشت یکسال چه اتفاقی برای شیلاتداران افتاده است؟ آیا خسارتی به آنها داده شد؟ پس از بین رفتن سرمایه و شغلشان چه حمایتهایی شدند؟ آیا پتروشیمی لردگان هنوز این مسئله را انکار میکند؟
پتروشیمی لردگان دلیل اصلی تلف شدن 190 تن ماهی
خبرنگار تسنیم به سراغ یکی از شیلات داران شهرستان لردگان که خسارات زیادی به شیلات وی وارد شده بود و اکنون درگیر و دار دادگاه است، رفت، شیلاتداری که اصرار بسیاری میکند تا اسم وی جایی پخش نشود تا در روند دادگاه برای او مشکلی پیش نیاید.
این شیلاتدار در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در لردگان، اظهار داشت: در 21 فروردین سال گذشته 190 تن از ماهیهای مزارع شیلات لردگان به علت آلودگی رودخانه سندگان توسط پتروشیمی لردگان تلف شدند، در شهریور ماه سال 99، این پتروشیمی با تمام ظرفیت خود وارد فعالیت شد از این زمان آلودگیهایی وارد رودخانه و مزارع شیلات بالادست میشد و شاهد تلفات ماهیها بودند، از آنجایی که این تلفات غیر عادی بود گمان آن میرفت که رودخانه توسط پتروشیمی آلوده شده است.
وی افزود: متاسفانه حدسهایی زده میشد اما نمیتوانستند اثبات کنند و هنوز هم چند پرونده از این ماجرا در دادگاه باز است اما در 21 فروردین ماه سال گذشته با تلف شدن ماهیها، آلودگی بسیار بالایی را محیط زیست و دامپزشکی گزارش دادند که با این آلودگی در عرض نیم ساعت 190 تن ماهی از بین رفت.
این شیلاتدار گفت: پتروشیمی مسئولیت این موضوع را قبول نکرد اما کارشناسان محیط زیست با اندازهگیری آلودگی، مقصر بودن پتروشیمی لردگان را اثبات کردند که پس از این اتفاق صحبتهایی با آنها شد اما زیربار نرفتند و کار به دادگاه کشید، در حال حاضر یکسال است که هنوز پرونده در دادگستری مانده و در این یکسال هزینههای زیادی برای این پرونده و آزمایشها و... شده است.
وی ادامه داد: در اواخر اسفندماه سال گذشته رای دادگاه مبنی بر محکومیت پتروشیمی لردگان صادر شد اما پتروشیمی اعتراض زد و پرونده در شعبه دادگاه تجدید نظر است و مجددا باید پیگیر بود که همچنان این روند طولانی مدت ادامه دارد.
پرونده خسارات شیلاتداران هنوز در دادگاه باز است و یکسال همچنان پیگیر هستیم
این شیلاتدار با گلایه از عدم حمایتها، گفت: سال گذشته، سال تولید بود و شعار حمایت از تولیدکننده و کارآفرین میدادند، لذا انتظار میرفت این پرونده با توجه به اینکه اداره جهادکشاورزی، محیط زیست و دامپزشکی با قاطعیت اعلام کردند آلودگی از پتروشیمی لردگان بوده است، سریعتر بررسی میشد.
وی تصریح کرد: کار شیلات یک چرخه به هم پیوسته است و باید بار ماهی را فروخت تا بتوان دوباره بچه ماهی و خوراک آن را خرید اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد و هنوز هم در گیر و دار این پرونده هستیم، در آن سال چکهایی که کشیده بودیم، برگ شدند و اقساط وامها عقب افتاد اما صدایمان به جایی نرسید.
این شیلاتدار بیان داشت: یک ماه قبل از عید سال گذشته مالکان پرورش ماهی بار خود را به فروش میرسانند که از ده مزرعه واقع در آن منطقه، 7 مزرعه شیلات بار خود را فروخته بودند و فقط سه مزرعه شیلات دیگر باقی مانده بود اگر این اتفاق برای هر ده مزرعه میافتاد با رقم بزرگی از تلفات ماهی مواجه بودیم.
وی با اشاره به این فاجعه زیست محیطی، گفت: با این اتفاق تمام موجودات فاز 2 رودخانه سندگان نابود شدند و جسد آنها روی آب شناور شده بود، این اتفاق بزرگی بود که چندان به آن اهمیت داده نشد. مزارع شیلات سالانه چند تن ماهی تولید و صادر میکنند و چندین کارگر دارند، فکر نمیکنم جبران خسارت مزارع شیلات برای پتروشیمی لردگان با آن سرمایه هنگفت، خیلی سخت باشد.
این شیلاتدار خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سال گذشته و امسال به نام تولید و کارآفرینی است، از دادگستری انتظار داریم به این پرونده نگاه ویژهتری داشته باشد و کار را سریعتر جلو ببرد تا حق مزرعهداران شیلات به آنها داده شود و چرخ تولید آنها از حرکت نایستد.
رای دادگاه هنوز قطعی نشده است
محمد کریمی، مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در لردگان، اظهار داشت: در فروردین ماه سال گذشته 190 تن ماهی از شیلاتداران لردگان تلف شد که بلافاصله بازدیدهای محلی از جانب مدیریت جهاد شهرستان لردگان، دامپزشکی استان و مدیر شیلات، نماینده محیط زیست، جهاد کشاورزی و حتی نماینده نیروی انتظامی صورت گرفت و صورتجلسه مربوطه تنظیم شد.
وی افزود: در نهایت در اردیبهشت ماه، جلسه شورای تامین استان با این موضوع تشکیل شد که نتایج نمونهبرداریهای صورت گرفته از آب و لاشه ماهیها در همان جلسه اعلام شد.
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: در شورای تامین مدیرعامل پتروشیمی اعلام داشت، برای جلوگیری از چنین حوادثی در آینده این شرکت چند مخزن بزرگ دپو پساب احداث میکند و در صورت مشکل، پساب آلوده به این مخازن بزرگ خاکی و استخرمانند منتقل میشود و پس از رفع نقص پساب بدون آلودگی وارد رودخانه میشود.
کریمی در پایان با اشاره به وضعیت شیلاتداران این ماجرا، خاطرنشان کرد: خسارتدیدگان شامل سه مزرعه شیلات شدند که شکایت کردند و همچنان این موضوع در حال پیگیری و منجر به رای قطعی نشده است، قطعا میزان خسارت پرداختی بسته به رای دادگاه خواهد بود که هنوز پرونده جریان دارد.